Kérdések és válaszok arról, mire számíthatnak a szülés előtt álló nők a jelenlegi járványhelyzetben.

A járványhelyzet és az ezzel kapcsolatban hozott intézkedések nem kímélik azokat, akik most szülésre készülnek, ahogyan az őket ellátókat sem. A cikk megírásának pillanatában már feloldották a teljes szigorítást, ám még nem készültek el az új egészségügyi eljárásrendek. Olyan átmeneti helyzet állt elő, amikor egyik pillanatról a másikra változhatnak az előírások, és abban is hatalmas a szórás, hogy a kórházak hogyan értelmezik a még érvényben lévő szabályokat.

1. Elmaradnak a kötelező vizsgálatok? 

Habár a kötelező vizsgálatok nem csökkentek, de azt, hogy melyik a valóban szükséges, nehezebb megítélni. Ez az ideiglenes eljárásrend talán legnehezebben értelmezhető mondata miatt van így. Eszerint „a terhesambulanciákon csak a panaszos, illetve veszélyeztetett eseteket lehet ellátni.” Hogy mi minősül panaszos és veszélyeztetett esetnek, az adott osztályvezető szülész-nőgyógyász által meghatározott protokollon múlik. Nehéz megtalálni az egyensúlyt, hiszen a vizsgálat elmaradásának ugyanúgy lehet egészségügyi kockázata, mint a túl sok érintkezésnek. Április 30-ától fokozatosan oldják fel a teljes zárlatot, de nem tudni, hogy ellátják-e a kismamát, ha a kötelező vizsgálatokon felülieket szeretne. Ha fizikai tünetei vannak, akkor sincs erre mindig lehetőség, a ritka szerencsések közé tartozik, aki online kaphat segítséget, vagy telefonon konzultálhat az orvossal. Sokaknak pedig az ilyen pluszvizsgálatokra nem a fizikai tünetek, hanem a megnyugtatás miatt lenne szükségük, például azért, mert volt olyan előzményük – koraszülés, vetélés vagy veszélyeztetett terhesség –, ami miatt fontosnak tartják.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Mellettünk lehet a fogadott orvos a szülőszobában?
Jobb most az otthonszülést választani?
Milyen módon egyeztessünk a védőnővel?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .