fiatal pár közös főzés

Hétvégi gasztró: háromfogásos ebéd 4 főre, fejenként 1500 alatt – 29. rész

Az élelmiszerárak meredek emelkedése miatt ma már komoly kihívás egy családi ebéd megfinanszírozása. A dráguló alapanyagok erősen apasztják a konyhapénzt, hiszen a bevásárlás jóval többe kerül, mint pár éve. De nincs mese, enni kell. És nem lenne rossz finomat is enni, nem igaz?
  • Egyre nehezebb takarékosan, mégis finomat főzni.
  • Az alapanyagok minőségén nem érdemes spórolni.
  • Sokat faraghatunk viszont, ha nyitunk a mellőzött húsfélékre, gabonákra.

Újratöltött hétvégi gasztrónkban hétről-hétre 5000 forint alatt kihozható, mégis vasárnapi hangulatú ebédmenü ötletekkel jövünk.

Az árakat az online is elérhető áruházak legkedvezőbb árú termékeinek átlagárából számoljuk, így előfordulhat, hogy egyik vagy másik alapanyagot a menü olvasásakor kicsit kevesebb vagy épp több pénzért érhetik el olvasóink.

De talán nem is a fillérre pontos elszámolás, hanem a jót olcsón egyszerű alapelve, és a közös ötletelés a lényeg. Lássuk, mit hozunk ki ezen a héten egyetlen pizza árából!

Fahéjas almaleves (4 főre)

Hozzávalók:

  • 70 dkg alma – 350 Ft
  • 5 dkg cukor – 30 Ft
  • 1 zacskó vaníliás cukor – 35 Ft
  • 1 tk fahéj – 20 Ft
  • 1 citrom fele (lé és héj) – 40 Ft
  • 1 dl tejföl – 90 Ft
  • 1 ek liszt – 15 Ft
  • 1 csipet só – 5 Ft

Összköltség: kb. 585 Ft / 4 főre

Elkészítés:

  1. Az almát meghámozzuk, felkockázzuk, és 1 liter vízben feltesszük főni a cukorral, vaníliás cukorral, citromhéjjal és fahéjjal.
  2. Amikor megpuhul, a tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel és kevés forró lével, majd behabarjuk vele a levest.
  3. Rövid forralás után készen is van.

Resztelt máj petrezselymes krumplival és uborkasalátával (4 főre)

Hozzávalók:

  • 60 dkg csirkemáj – 1 000 Ft
  • 2 fej vöröshagyma – 70 Ft
  • 2 ek olaj – 80 Ft
  • Só, bors, majoránna – 40 Ft
  • 1,2 kg burgonya – 480 Ft
  • 1 csokor petrezselyem – 180 Ft
  • 1 ek vaj vagy olaj – 60 Ft
  • Só – 10 Ft

Összköltség: kb. 1860 Ft

Elkészítés:

  1. A hagymát félkarikákra vágjuk, olajon megfonnyasztjuk.
  2. Rádobjuk a megtisztított májat, erős tűzön pár perc alatt átpirítjuk, majd sózás nélkül fedő alatt 10–12 percig puhítjuk.
  3. A legvégén sózzuk, borsozzuk, majoránnázzuk.
  4. A krumplit megfőzzük, leszűrjük, és kevés vajon vagy olajon átforgatjuk a finomra vágott petrezselyemmel. Sózzuk ízlés szerint.

Uborkasaláta

Hozzávalók:

  • 1 kígyóuborka – 260 Ft
  • 1 tk só – 5 Ft
  • 1 ek cukor – 10 Ft
  • 3 ek ecet – 20 Ft
  • Víz – néhány Ft
  • 1 kis fej hagyma (opcionális) – 40 Ft

Összköltség: kb. 335 Ft

Elkészítés:

  1. A vékonyra gyalult uborkát besózzuk, kicsit állni hagyjuk.
  2. A levét kinyomkodjuk, majd az ecetes-cukros lével összeforgatjuk. Hagyma ízlés szerint mehet bele.
    hetvegi-gasztro-1500-alatt-29

    Uborkasaláta (Fotó: Getty Images)

Túrós lepény (4 főre)

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt – 180 Ft
  • 10 dkg vaj vagy margarin – 280 Ft
  • 1 tojás – 80 Ft
  • 50 g cukor – 30 Ft
  • 25 dkg túró – 450 Ft
  • 1 vaníliás cukor – 35 Ft
  • 1 ek búzadara – 20 Ft
  • 1 citrom reszelt héja – 40 Ft

Összköltség: kb. 1 115 Ft

Elkészítés:

  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, két részre osztjuk.
  2. A túrót a cukorral, vaníliás cukorral, darával és citromhéjjal kikeverjük.
  3. Az első lapot tepsibe tesszük, rákenjük a tölteléket, majd befedjük a második lappal. 180 °C-on kb. 30–35 perc alatt készre sütjük a túrós lepényt. 

Kapcsolódó: 

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó