- Egyre nehezebb takarékosan, mégis finomat főzni.
- Az alapanyagok minőségén nem érdemes spórolni.
- Sokat faraghatunk viszont, ha nyitunk a mellőzött húsfélékre, gabonákra.
Újratöltött hétvégi gasztrónkban hétről-hétre 5000 forint alatt kihozható, mégis vasárnapi hangulatú ebédmenü ötletekkel jövünk.
Az árakat az online is elérhető áruházak legkedvezőbb árú termékeinek átlagárából számoljuk, így előfordulhat, hogy egyik vagy másik alapanyagot a menü olvasásakor kicsit kevesebb vagy épp több pénzért érhetik el olvasóink.
De talán nem is a fillérre pontos elszámolás, hanem a jót olcsón egyszerű alapelve, és a közös ötletelés a lényeg. Lássuk, mit hozunk ki ezen a héten egyetlen pizza árából!
Fahéjas almaleves (4 főre)
Hozzávalók:
- 70 dkg alma – 350 Ft
- 5 dkg cukor – 30 Ft
- 1 zacskó vaníliás cukor – 35 Ft
- 1 tk fahéj – 20 Ft
- 1 citrom fele (lé és héj) – 40 Ft
- 1 dl tejföl – 90 Ft
- 1 ek liszt – 15 Ft
- 1 csipet só – 5 Ft
Összköltség: kb. 585 Ft / 4 főre
Elkészítés:
- Az almát meghámozzuk, felkockázzuk, és 1 liter vízben feltesszük főni a cukorral, vaníliás cukorral, citromhéjjal és fahéjjal.
- Amikor megpuhul, a tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel és kevés forró lével, majd behabarjuk vele a levest.
- Rövid forralás után készen is van.
Resztelt máj petrezselymes krumplival és uborkasalátával (4 főre)
Hozzávalók:
- 60 dkg csirkemáj – 1 000 Ft
- 2 fej vöröshagyma – 70 Ft
- 2 ek olaj – 80 Ft
- Só, bors, majoránna – 40 Ft
- 1,2 kg burgonya – 480 Ft
- 1 csokor petrezselyem – 180 Ft
- 1 ek vaj vagy olaj – 60 Ft
- Só – 10 Ft
Összköltség: kb. 1860 Ft
Elkészítés:
- A hagymát félkarikákra vágjuk, olajon megfonnyasztjuk.
- Rádobjuk a megtisztított májat, erős tűzön pár perc alatt átpirítjuk, majd sózás nélkül fedő alatt 10–12 percig puhítjuk.
- A legvégén sózzuk, borsozzuk, majoránnázzuk.
- A krumplit megfőzzük, leszűrjük, és kevés vajon vagy olajon átforgatjuk a finomra vágott petrezselyemmel. Sózzuk ízlés szerint.
Uborkasaláta
Hozzávalók:
- 1 kígyóuborka – 260 Ft
- 1 tk só – 5 Ft
- 1 ek cukor – 10 Ft
- 3 ek ecet – 20 Ft
- Víz – néhány Ft
- 1 kis fej hagyma (opcionális) – 40 Ft
Összköltség: kb. 335 Ft
Elkészítés:
- A vékonyra gyalult uborkát besózzuk, kicsit állni hagyjuk.
- A levét kinyomkodjuk, majd az ecetes-cukros lével összeforgatjuk. Hagyma ízlés szerint mehet bele.

Uborkasaláta (Fotó: Getty Images)
Túrós lepény (4 főre)
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt – 180 Ft
- 10 dkg vaj vagy margarin – 280 Ft
- 1 tojás – 80 Ft
- 50 g cukor – 30 Ft
- 25 dkg túró – 450 Ft
- 1 vaníliás cukor – 35 Ft
- 1 ek búzadara – 20 Ft
- 1 citrom reszelt héja – 40 Ft
Összköltség: kb. 1 115 Ft
Elkészítés:
- A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, két részre osztjuk.
- A túrót a cukorral, vaníliás cukorral, darával és citromhéjjal kikeverjük.
- Az első lapot tepsibe tesszük, rákenjük a tölteléket, majd befedjük a második lappal. 180 °C-on kb. 30–35 perc alatt készre sütjük a túrós lepényt.
Kapcsolódó:
Kiemelt kép: Getty Images