fiatal pár közös főzés

Hétvégi gasztró: háromfogásos ebéd 4 főre, fejenként 1500 alatt – 23. rész

Az élelmiszerárak meredek emelkedése miatt ma már komoly kihívás egy családi ebéd megfinanszírozása. A dráguló alapanyagok erősen apasztják a konyhapénzt, hiszen a bevásárlás jóval többe kerül, mint pár éve. De nincs mese, enni kell. És nem lenne rossz finomat is enni, nem igaz?
  • Egyre nehezebb takarékosan, mégis finomat főzni.
  • Az alapanyagok minőségén nem érdemes spórolni.
  • Sokat faraghatunk viszont, ha nyitunk a mellőzött húsfélékre, gabonákra.

Újratöltött hétvégi gasztrónkban hétről-hétre 5000 forint alatt kihozható, mégis vasárnapi hangulatú ebédmenü ötletekkel jövünk.

Az árakat az online is elérhető áruházak legkedvezőbb árú termékeinek átlagárából számoljuk, így előfordulhat, hogy egyik vagy másik alapanyagot a menü olvasásakor kicsit kevesebb vagy épp több pénzért érhetik el olvasóink.

De talán nem is a fillérre pontos elszámolás, hanem a jót olcsón egyszerű alapelve, és a közös ötletelés a lényeg. Lássuk, mit hozunk ki ezen a héten egyetlen pizza árából!

Céklakrémleves

Hozzávalók (4 főre):

  • 3 közepes cékla – 450 Ft
  • 1 kisebb burgonya – 80 Ft
  • 1 szál sárgarépa – 60 Ft
  • 1 fej vöröshagyma – 70 Ft
  • 1 gerezd fokhagyma – 20 Ft
  • 1 ek olívaolaj – 50 Ft
  • 1 dl főzőtejszín – 250 Ft
  • ½ l zöldségalaplé vagy víz – 60 Ft
  • só, bors, kömény, kevés citromlé – 40 Ft

Elkészítés:

  1. A megtisztított, feldarabolt zöldségeket olívaolajon pár percig pirítjuk, majd felöntjük az alaplével.
  2. Fedő alatt 25–30 percig főzzük, míg minden megpuhul.
  3. Botmixerrel krémesre pürésítjük, majd hozzákeverjük a tejszínt és egy kevés citromlevet.
  4. Tálaláskor megszórhatjuk pirított magvakkal, vagy adhatunk hozzá egy kanál tejfölt.

Költség: kb. 1 050 Ft / 4 főre

hetvegi-gasztro-1500-alatt-23

Céklakrémleves (Fotó: Getty Images)

Baconbe csavart csirkemáj rizzsel

Hozzávalók (4 főre):

  • 50 dkg csirkemáj – 1 400 Ft
  • 8 szelet bacon – 800 Ft
  • 20 dkg rizs – 200 Ft
  • 1 kis fej vöröshagyma – 70 Ft
  • 1 gerezd fokhagyma – 20 Ft
  • 1 ek olaj – 40 Ft
  • 1 ek vaj – 60 Ft
  • só, bors, majoranna – 50 Ft

Elkészítés:

  1. A májat megtisztítjuk, a nagyobb darabokat félbevágjuk.
  2. Mindegyiket enyhén sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kevés majorannával, majd baconbe csavarjuk.
  3. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 190 °C-on kb. 20–25 percig sütjük, amíg a bacon megpirul.
  4. Közben a rizst sós vízben megfőzzük, kevés vajjal és apróra vágott, dinsztelt hagymával összeforgatjuk.
  5. A májat a rizzsel együtt tálaljuk, friss salátával kiegészítve.

Költség: kb. 2 640 Ft / 4 főre

Házi császármorzsa lekvárral

Hozzávalók (4 főre):

  • 25 dkg búzadara – 250 Ft
  • 3 dl tej – 200 Ft
  • 2 tojás – 160 Ft
  • 2 ek cukor – 50 Ft
  • 1 csipet só – 10 Ft
  • 1 ek vaj – 60 Ft
  • 1 marék mazsola – 150 Ft
  • 1 kis üveg barack- vagy szilvalekvár (kb. 200 g) – 400 Ft
  • Porcukor a tálaláshoz – 30 Ft

Elkészítés:

  1. A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a búzadarát, a sót és a cukrot, majd sűrűre főzzük.
  2. Langyosra hűtjük, belekeverjük a tojássárgákat és a mazsolát.
  3. A fehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan a masszába forgatjuk.
  4. Serpenyőben vajon, közepes lángon, folyamatos keverés mellett aranybarnára pirítjuk.
  5. Porcukorral megszórva, baracklekvárral tálaljuk.

Költség: kb. 1 060 Ft / 4 főre

Teljes költség:

kb. 4 750 Ft / 4 főre

Kapcsolódó: A múlt hétvégi spórolós menünket itt találod

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó