- Egyre nehezebb takarékosan, mégis finomat főzni.
- Az alapanyagok minőségén nem érdemes spórolni.
- Sokat faraghatunk viszont, ha nyitunk a mellőzött húsfélékre, gabonákra.
Újratöltött hétvégi gasztrónkban hétről-hétre 5000 forint alatt kihozható, mégis vasárnapi hangulatú ebédmenü ötletekkel jövünk.
Az árakat az online is elérhető áruházak legkedvezőbb árú termékeinek átlagárából számoljuk, így előfordulhat, hogy egyik vagy másik alapanyagot a menü olvasásakor kicsit kevesebb vagy épp több pénzért érhetik el olvasóink.
De talán nem is a fillérre pontos elszámolás, hanem a jót olcsón egyszerű alapelve, és a közös ötletelés a lényeg. Lássuk, mit hozunk ki ezen a héten egyetlen pizza árából!
Céklakrémleves
Hozzávalók (4 főre):
- 3 közepes cékla – 450 Ft
- 1 kisebb burgonya – 80 Ft
- 1 szál sárgarépa – 60 Ft
- 1 fej vöröshagyma – 70 Ft
- 1 gerezd fokhagyma – 20 Ft
- 1 ek olívaolaj – 50 Ft
- 1 dl főzőtejszín – 250 Ft
- ½ l zöldségalaplé vagy víz – 60 Ft
- só, bors, kömény, kevés citromlé – 40 Ft
Elkészítés:
- A megtisztított, feldarabolt zöldségeket olívaolajon pár percig pirítjuk, majd felöntjük az alaplével.
- Fedő alatt 25–30 percig főzzük, míg minden megpuhul.
- Botmixerrel krémesre pürésítjük, majd hozzákeverjük a tejszínt és egy kevés citromlevet.
- Tálaláskor megszórhatjuk pirított magvakkal, vagy adhatunk hozzá egy kanál tejfölt.
Költség: kb. 1 050 Ft / 4 főre

Céklakrémleves (Fotó: Getty Images)
Baconbe csavart csirkemáj rizzsel
Hozzávalók (4 főre):
- 50 dkg csirkemáj – 1 400 Ft
- 8 szelet bacon – 800 Ft
- 20 dkg rizs – 200 Ft
- 1 kis fej vöröshagyma – 70 Ft
- 1 gerezd fokhagyma – 20 Ft
- 1 ek olaj – 40 Ft
- 1 ek vaj – 60 Ft
- só, bors, majoranna – 50 Ft
Elkészítés:
- A májat megtisztítjuk, a nagyobb darabokat félbevágjuk.
- Mindegyiket enyhén sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kevés majorannával, majd baconbe csavarjuk.
- Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 190 °C-on kb. 20–25 percig sütjük, amíg a bacon megpirul.
- Közben a rizst sós vízben megfőzzük, kevés vajjal és apróra vágott, dinsztelt hagymával összeforgatjuk.
- A májat a rizzsel együtt tálaljuk, friss salátával kiegészítve.
Költség: kb. 2 640 Ft / 4 főre
Házi császármorzsa lekvárral
Hozzávalók (4 főre):
- 25 dkg búzadara – 250 Ft
- 3 dl tej – 200 Ft
- 2 tojás – 160 Ft
- 2 ek cukor – 50 Ft
- 1 csipet só – 10 Ft
- 1 ek vaj – 60 Ft
- 1 marék mazsola – 150 Ft
- 1 kis üveg barack- vagy szilvalekvár (kb. 200 g) – 400 Ft
- Porcukor a tálaláshoz – 30 Ft
Elkészítés:
- A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a búzadarát, a sót és a cukrot, majd sűrűre főzzük.
- Langyosra hűtjük, belekeverjük a tojássárgákat és a mazsolát.
- A fehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan a masszába forgatjuk.
- Serpenyőben vajon, közepes lángon, folyamatos keverés mellett aranybarnára pirítjuk.
- Porcukorral megszórva, baracklekvárral tálaljuk.
Költség: kb. 1 060 Ft / 4 főre
Teljes költség:
kb. 4 750 Ft / 4 főre
Kapcsolódó: A múlt hétvégi spórolós menünket itt találod
Kiemelt kép: Getty Images