- Aki szereti, ha egy étel nemcsak tápláló és laktató, hanem egészséges is, annak a sütőtök igazi kincs lehet az őszi hónapokban.
- Azonban a húsán és a magjain kívül is van élet.
- Mutatjuk, miért nem éri meg kidobni a sütőtök héját!
A sőtőtök alacsony kalóriatartalmú, és telis-tele van rosttal, vitaminokkal és antioxidánsokkal, amelyek a hűvösebb idő beköszöntével kellő védelemmel látják el a szervezetet. Magas C-vitamin-tartalma segít a megfázások megelőzésében, miközben a benne található béta-karotin a bőr, a haj és a szem egészségét védi. Külön előny, hogy rostjai hosszan tartó teltségérzetet biztosítanak – hozzájárulva a bélrendszer egyensúlyához –, magas káliumtartalma pedig a szív és az izmok működését támogatja.
Nem beszélve arról, hogy a tökmag nagyszerű kollagénforrás, és sokkal nagyobb százalékban tartalmaz esszenciális zsírsavakat, vasat és magnéziumot, mint más dió- és magfélék.
Ehető a sütőtök héja?
Megéri tehát a tökmagot is felhasználni, de mi a helyzet a sütőtök héjával? Ehető egyáltalán, és ha igen, mihez használhatjuk fel?
Amikor sütőtökről van szó, a legtöbben az édes, narancssárga húsára gondolunk – pedig a héja is igazi kincs. Annyira nem elterjedt a köztudatban, de bizonyos sütőtökfajták héja (makktök, nagydobosi, hokkaidó, kanadai, muskotály, delicata) valóban ehető.
Kapcsolódó: Nagydobosi, kanadai, Hokkaido és mások – Mire jók a különböző sütőtökfajták?
Ha csökkenteni szeretnénk az élelmiszerhulladékot a konyhában, érdemes lehet tehát a sütőtök figyelmen kívül hagyott részét is felhasználni, már csak azért is, mert hihetetlenül gazdag rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban.
Így hasznosítsd a konyhában a sütőtök héját
Te is kacérkodsz a gondolattal? Felhasználás előtt mindig tisztítsd meg alaposan a tököt, és ha lehet, ellenőrzött gazdálkodásból származó biotököt válassz, hogy tényleg extrán biztonságos legyen a héj elfogyasztása! A héj a növény azon része, amely leginkább ki van téve a növényvédő szereknek, ezért ha elfogyasztanád, jobb, ha lehetőség szerint kerülöd a hagyományosan termesztett tököket.
Bár nyersen kemény és vastag, megfelelően elkészítve a héj is tápláló, ízes és sokoldalú alapanyag lehet. Ha a tökhéj szép, tiszta és sima, tényleg kár lenne vesződni a hámozással, hiszen sütéskor, grillezéskor vagy serpenyőben pirítva megpuhul és karamellizálódik, ami nagyszerű ízharmóniát jelent a tök húsával együtt fogyasztva. Kár lenne erről lemaradni, nem igaz?
Lássuk, mennyi mindenre használhatjuk fel a tökhéjat – lapozd fel a galériát!




Kapcsolódó: Sütőtök újragondolva – 3 isteni recept
Kiemelt kép: Getty Images