sült sütőtök

Kidobjuk, pedig aranyat ér – Ennyi mindenre használhatod a konyhában a tökhéjat

A sütőtök hihetetlenül sokoldalú alapanyag. A klasszikus krémlevesektől kezdve a köreteken, töltött fogásokon, italokon át egészen a desszertekig szinte mindenre felhasználhatjuk – még a héját is.
  • Aki szereti, ha egy étel nemcsak tápláló és laktató, hanem egészséges is, annak a sütőtök igazi kincs lehet az őszi hónapokban.
  • Azonban a húsán és a magjain kívül is van élet. 
  • Mutatjuk, miért nem éri meg kidobni a sütőtök héját!  

A sőtőtök alacsony kalóriatartalmú, és telis-tele van rosttal, vitaminokkal és antioxidánsokkal, amelyek a hűvösebb idő beköszöntével kellő védelemmel látják el a szervezetet. Magas C-vitamin-tartalma segít a megfázások megelőzésében, miközben a benne található béta-karotin a bőr, a haj és a szem egészségét védi. Külön előny, hogy rostjai hosszan tartó teltségérzetet biztosítanak – hozzájárulva a bélrendszer egyensúlyához –, magas káliumtartalma pedig a szív és az izmok működését támogatja. 

Nem beszélve arról, hogy a tökmag nagyszerű kollagénforrás, és sokkal nagyobb százalékban tartalmaz esszenciális zsírsavakat, vasat és magnéziumot, mint más dió- és magfélék.

Ehető a sütőtök héja?

Megéri tehát a tökmagot is felhasználni, de mi a helyzet a sütőtök héjával? Ehető egyáltalán, és ha igen, mihez használhatjuk fel?

Amikor sütőtökről van szó, a legtöbben az édes, narancssárga húsára gondolunk – pedig a héja is igazi kincs. Annyira nem elterjedt a köztudatban, de bizonyos sütőtökfajták héja (makktök, nagydobosi, hokkaidó, kanadai, muskotály, delicata) valóban ehető.

Kapcsolódó: Nagydobosi, kanadai, Hokkaido és mások – Mire jók a különböző sütőtökfajták?

Ha csökkenteni szeretnénk az élelmiszerhulladékot a konyhában, érdemes lehet tehát a sütőtök figyelmen kívül hagyott részét is felhasználni, már csak azért is, mert hihetetlenül gazdag rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban.

Így hasznosítsd a konyhában a sütőtök héját

Te is kacérkodsz a gondolattal? Felhasználás előtt mindig tisztítsd meg alaposan a tököt, és ha lehet, ellenőrzött gazdálkodásból származó biotököt válassz, hogy tényleg extrán biztonságos legyen a héj elfogyasztása! A héj a növény azon része, amely leginkább ki van téve a növényvédő szereknek, ezért ha elfogyasztanád, jobb, ha lehetőség szerint kerülöd a hagyományosan termesztett tököket.

Bár nyersen kemény és vastag, megfelelően elkészítve a héj is tápláló, ízes és sokoldalú alapanyag lehet. Ha a tökhéj szép, tiszta és sima, tényleg kár lenne vesződni a hámozással, hiszen sütéskor, grillezéskor vagy serpenyőben pirítva megpuhul és karamellizálódik, ami nagyszerű ízharmóniát jelent a tök húsával együtt fogyasztva. Kár lenne erről lemaradni, nem igaz?

Lássuk, mennyi mindenre használhatjuk fel a tökhéjat – lapozd fel a galériát!

sütőtök hámozása
sütőtök tepsiben sütve
sütőtökös krémleves
muffin
sütőtökös smoothie
5 fotó

Kapcsolódó: Sütőtök újragondolva – 3 isteni recept

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó