fiatal pár közös főzés

Hétvégi gasztró: háromfogásos ebéd 4 főre, fejenként 1500 alatt – 21. rész

Az élelmiszerárak meredek emelkedése miatt ma már komoly kihívás egy családi ebéd megfinanszírozása. A dráguló alapanyagok erősen apasztják a konyhapénzt, hiszen a bevásárlás jóval többe kerül, mint pár éve. De nincs mese, enni kell. És nem lenne rossz finomat is enni, nem igaz?

Újratöltött hétvégi gasztrónkban hétről-hétre 5000 forint alatt kihozható, mégis vasárnapi hangulatú ebédmenü ötletekkel jövünk.

Az árakat az online is elérhető áruházak legkedvezőbb árú termékeinek átlagárából számoljuk, így előfordulhat, hogy egyik vagy másik alapanyagot a menü olvasásakor kicsit kevesebb vagy épp több pénzért érhetik el olvasóink.

De talán nem is a fillérre pontos elszámolás, hanem a jót olcsón egyszerű alapelve, és a közös ötletelés a lényeg. Lássuk, mit hozunk ki ezen a héten egyetlen pizza árából!

1. Májgaluskaleves

Hozzávalók (4 főre):

  • 25 dkg csirkemáj – 820 Ft
  • 1 tojás – 80 Ft
  • 4 ek búzadara – 50 Ft
  • 1 fej vöröshagyma – 70 Ft
  • 2 gerezd fokhagyma – 30 Ft
  • 2 sárgarépa – 120 Ft
  • 1 fehérrépa – 90 Ft
  • 1 kis darab zellergumó – 180 Ft
  • 1 húsleveskocka – 60 Ft
  • só, bors, petrezselyem – 60 Ft

Elkészítés:

  1. A májat késes aprítóban vagy késsel pépesre vágjuk, elkeverjük a tojással, búzadarával, zúzott fokhagymával, sóval, borssal.
  2. 30 percre hűtőbe tesszük, hogy a dara megduzzadjon.
  3. Közben a zöldségeket megtisztítjuk, felkarikázzuk, 1,5 liter vízben, leveskockával feltesszük főni.
  4. Amikor forr, kis galuskákat szaggatunk bele két kiskanál segítségével, majd lassú tűzön 10 percig főzzük.
  5. A végén petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Költség: kb. 1560 Ft / 4 főre

2. Sertésfasírt zöldséges bulgurral

hetvegi-gasztro-1500-alatt-21

A sertéshúsgombóc könnyen és gyorsan elkészül (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók (4 főre):

  • 50 dkg darált sertéshús (lapocka) – 1 850 Ft
  • 1 fej vöröshagyma – 70 Ft
  • 1 gerezd fokhagyma – 30 Ft
  • 1 tojás – 80 Ft
  • 4 ek zsemlemorzsa – 60 Ft
  • 1 tk pirospaprika, 1 tk őrölt kömény, só, bors – 60 Ft
  • olaj a sütéshez (kb. 1 dl) – 120 Ft
  • 25 dkg bulgur – 400 Ft
  • 1 sárgarépa – 100 Ft
  • 1 kis cukkini – 250 Ft
  • 1 kaliforniai paprika – 380 Ft
  • 1 ek olívaolaj – 60 Ft
  • só, bors – 40 Ft

Elkészítés:

  1. A darált húst a tojással, fűszerekkel és zsemlemorzsával összegyúrjuk, nedves kézzel kis gombócokat formázunk.
  2. Forró serpenyőben kevés olajon, közepes lángon minden oldalukat átpirítjuk.
  3. A bulgurt kétszeres mennyiségű sós vízben puhára főzzük.
  4. A zöldségeket apróra vágjuk, olívaolajon 5–6 percig pirítjuk, majd a bulgurhoz keverjük.
  5. A tálalásnál a fasírtokat a zöldséges bulgur tetejére fektetjük.

Költség: kb. 3410 Ft / 4 főre

3. Fahéjas keksz

Hozzávalók (kb. 20 darabhoz):

  • 25 dkg finomliszt – 200 Ft
  • 10 dkg cukor – 120 Ft
  • 12 dkg vaj – 600 Ft
  • 1 tojás – 80 Ft
  • 1 tk fahéj – 40 Ft
  • 1 tk sütőpor – 20 Ft

Elkészítés:

  1. A vajat és a cukrot habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást, fahéjat és a sütőporos lisztet.
  2. A tésztából diónyi gombócokat formázunk, kicsit lelapítjuk, és 180°C-on 12–15 perc alatt aranybarnára sütjük.

Költség: kb. 1060 Ft / 4 főre

Teljes költség: kb. 5490 Ft / 4 főre

Jó étvágyat!

Kapcsolódó: A múlt hétvégi spórolós menünket itt találod

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó