Októberi estéken nincs jobb családi program a gesztenyesütésnél, de azért a gesztenyés sütemények is előkelő helyen végeznének a „mi a jó az őszben” toplistán. Ajánlunk is egy szuper receptet.
Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű formához:
A piskótához:
- 4 tojás
- 8 dkg cukor
- 5 dkg sötét, cukrozatlan kakaópor
- fél csomag sütőpor
- 8 dkg liszt
A krémhez:
- 25 dkg cukrozott gesztenyemassza
- fél dl rum (helyettesíthető pár csepp aromával)
- 5 dl hideg habtejszín
- 1 dkg zselatin
A díszítéshez:
- 10 dkg cukrozott gesztenyemassza
- 5 dkg étcsokoládé, olvasztva
- A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzákeverjük a sárgáját, végül beleforgatjuk a kakaóporral és sütőporral elkevert lisztet.
- A masszát kb. 22 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 160 ºC-ra előmelegített sütőben készre sütjük 30-35 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük.
- A krémhez keverőtálban simára keverjük a gesztenyemasszát a rummal, hozzáforgatjuk a habbá vert tejszínt, végül a fél dl hideg vízben megduzzasztott, majd (mikróban) forróra melegített zselatint.
- A krémet a kihűlt tortalapra rétegezzük, tálalásig hűtőbe tesszük dermedni.
- A díszítéshez szíveket formázunk a gesztenyemasszából, ezzel dekoráljuk a tortát. A szívek egy részét kimártjuk az olvasztott csokoládéban. A maradék olvasztott étcsokoládéval megcsorgatjuk. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.
ELKÉSZÍTÉS 50 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS 30-35 PERC
KALÓRIA 3741 KCAL/EGÉSZ TORTA
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Acsai Miklós
Styling: Kapolka Ágnes