A káposztaleves enyhén szólva sem örvend akkora népszerűségnek, mint például a gulyás– vagy a húsleves, de mi most bebizonyítjuk, hogy ez csak egy rossz, „menzás” beidegződés, mert igenis lehet ízletes és vonzó.
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 darab körte
- 1 evőkanál durvára tört színes borskeverék
- só
- 1 fej vöröshagyma
- olaj
- fél fej lila káposzta (kb. 50 dkg)
- 2 evőkanál cukor
- fél kávéskanál őrölt kömény
- 1 dl száraz vörösbor
- 1 evőkanál 10%-os ételecet
- 2 evőkanál főzőtejszín
- 10 dkg kéksajt (pl. rokfort, gorgonzola)
- A kicsumázott körtéből szeleteket vágunk, borsozzuk, és száraz teflonserpenyőben mindkét oldalát megsütjük.
- A félkarikára vágott hagymát kevés olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a csíkokra vágott lilakáposztát, együtt pirítjuk tovább.
- Amikor a káposzta levet enged, rászórjuk a cukrot, a köményt, sózzuk, ráöntjük a bort és annyi vizet, amennyi ellepi (kb. 1,3 liter). Addig főzzük, amíg a káposzta megpuhul (kb. 30 perc), ekkor leturmixoljuk, hozzácsepegtetjük az ecetet, összeforraljuk. Végül a tejszínnel gazdagítjuk, egyet forralunk majd, és tálaljuk. A tetejére tesszük a körtét és a morzsolt sajtot.
Recept: Tobai Róbert
Fotó: Gyugyi Péter
Styling: Kapolka Ágnes