Akár hisszük, akár nem, a káposztaleves is lehet finom – például az alábbi módon!

A káposztaleves enyhén szólva sem örvend akkora népszerűségnek, mint például a gulyás– vagy a húsleves, de mi most bebizonyítjuk, hogy ez csak egy rossz, „menzás” beidegződés, mert igenis lehet ízletes és vonzó. 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 darab körte
  • 1 evőkanál durvára tört színes borskeverék
  • 1 fej vöröshagyma
  • olaj
  • fél fej lila káposzta (kb. 50 dkg)
  • 2 evőkanál cukor
  • fél kávéskanál őrölt kömény
  • 1 dl száraz vörösbor
  • 1 evőkanál 10%-os ételecet
  • 2 evőkanál főzőtejszín
  • 10 dkg kéksajt (pl. rokfort, gorgonzola)
  1. A kicsumázott körtéből szeleteket vágunk, borsozzuk, és száraz teflonserpenyőben mindkét oldalát megsütjük.
  2. A félkarikára vágott hagymát kevés olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a csíkokra vágott lilakáposztát, együtt pirítjuk tovább.
  3. Amikor a káposzta levet enged, rászórjuk a cukrot, a köményt, sózzuk, ráöntjük a bort és annyi vizet, amennyi ellepi (kb. 1,3 liter). Addig főzzük, amíg a káposzta megpuhul (kb. 30 perc), ekkor leturmixoljuk, hozzácsepegtetjük az ecetet, összeforraljuk. Végül a tejszínnel gazdagítjuk, egyet forralunk majd, és tálaljuk. A tetejére tesszük a körtét és a morzsolt sajtot.

Recept: Tobai Róbert
Fotó: Gyugyi Péter
Styling: Kapolka Ágnes

Ez is érdekelhet: 3 melengető karfiolleves a hideg napokra

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2021/10. lapszámában jelent meg.
Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találod meg.

Ajánlott videó