Rengeteg alma, körte és szilva termett, potyog a dió is, de nincs ötleted, mit süthetnél belőlük? Urbán Gábor most az almát vette górcső alá, és olyan finom édességet készített belőle, amit igazából egész évben ennénk!
Hozzávalók kb. 16 darabhoz
A tésztához:
- 50 dkg liszt + a nyújtáshoz
- 5 dkg darált dió
- csipet só
- fél (kezeletlen) citrom reszelt héja
- 8 dkg vaj/margarin + 5 dkg vaj/ margarin, olvasztva a kenéshez
- 2 dl tej
- 6 dkg cukor
- 3 dkg friss élesztő
- 2 tojássárgája + 1 tojás a kenéshez
A töltelékhez:
- 40 dkg felkockázott alma (pl. idared)
- 10 dkg cukor
- 2 dl almalé (100%-os almalé használatakor elég 7 dkg is)
- 1,5 csomag vaníliás pudingpor
- 1 (kezeletlen) citrom
- 1 teáskanál őrölt fahéj
A díszítéshez:
- porcukor
- A töltelékhez a kicsire kockázott almát, a cukrot és 1 dl almalevet összeforralunk, majd besűrítjük a maradék 1 dl almalében elkevert vaníliás pudingporral. Kihűtjük, hozzákeverjük a citrom facsart levét és reszelt héját, illetve a fahéjat.
- A tésztához a lisztet, a darált diót, sót, a citrom héját és a vajat/margarint elmorzsoljuk. A tejet a cukorral meglangyosítjuk, felfuttatjuk benne a morzsolt élesztőt, majd beletesszük a tojássárgáját. Az élesztős részt a lisztes részhez adjuk, és sima, fényes tésztává dagasztjuk. Meleg helyen, letakarva 30 percig kelesztjük.
- A tésztát lisztezett munkalapon kb. 60×40 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a felvert tojással, 6×6 cm-es kockákra vágjuk, és a közepükre diónyi almatölteléket teszünk. A széleit összecsípve golyóvá formázzuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük úgy, hogy olvasztott vajjal megkenjük az oldalukat, ahol egymással érintkeznek. 15-20 percig letakarva meleg helyen kelesztjük.
- A 170 ºC-ra előmelegített sütőben 15-18 perc alatt aranybarnára sütjük. Tálalás előtt meghintjük porcukorral. Adhatunk mellé vaníliafagylaltot vagy -sodót.
ELKÉSZÍTÉS 60 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS 15-18 PERC
KALÓRIA 299 KCAL/DARAB
Fotó: Acsai Miklós
Styling: Kapolka Ágnes