fiatal pár közös főzés

Hétvégi gasztró: háromfogásos ebéd 4 főre, fejenként 1500 alatt – 18. rész

Az élelmiszerárak meredek emelkedése miatt ma már komoly kihívás egy családi ebéd megfinanszírozása. A dráguló alapanyagok erősen apasztják a konyhapénzt, hiszen a bevásárlás jóval többe kerül, mint pár éve. De nincs mese, enni kell. És nem lenne rossz finomat is enni, nem igaz?

Újratöltött hétvégi gasztrónkban hétről-hétre 5000 forint alatt kihozható, mégis vasárnapi hangulatú ebédmenü ötletekkel jövünk.

Az árakat az online is elérhető áruházak legkedvezőbb árú termékeinek átlagárából számoljuk, így előfordulhat, hogy egyik vagy másik alapanyagot a menü olvasásakor kicsit kevesebb vagy épp több pénzért érhetik el olvasóink.

De talán nem is a fillérre pontos elszámolás, hanem a jót olcsón egyszerű alapelve, és a közös ötletelés a lényeg. Lássuk, mit hozunk ki ezen a héten egyetlen pizza árából!

1. Céklaleves

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • Cékla – 600 g – 500 Ft
  • Sárgarépa – 200 g – 120 Ft
  • Vöröshagyma – 1 fej – 30 Ft
  • Burgonya – 300 g – 120 Ft
  • Citrom – fél darab leve – 50 Ft
  • Tejföl 20% – 150 g – 175 Ft
  • Só, bors, kapor – pár forint

Összköltség 4 főre: kb. 1 000 Ft

Elkészítés:

  1. A céklát, répát és krumplit meghámozzuk, felkockázzuk.
  2. A hagymát apróra vágva kevés olajon megfonnyasztjuk, majd rátesszük a zöldségeket, felöntjük kb. 1,5 liter vízzel.
  3. Sóval, borssal, kaporral ízesítjük, 25–30 percig főzzük, míg minden megpuhul.
  4. A leves felét leturmixoljuk, visszaöntjük, végül citromlével frissítjük.
  5. Tejföllel és/vagy pirított kenyérrel kínáljuk.
hetvegi-gasztro-1500-alatt-18

Céklakrémleves (Fotó: Getty Images)

2. Rántott csirkecomb zöldséges kuszkusszal

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • Csirkecomb (alsó + felső) – kb. 1,2 kg – 1 200 Ft
  • Liszt – 100 g – 30 Ft
  • Tojás – 2 db – 160 Ft
  • Zsemlemorzsa – 150 g – 90 Ft
  • Napraforgóolaj – 5 dl a sütéshez – 500 Ft
  • Kuszkusz – 300 g – 600 Ft
  • Cukkini – 1 db közepes – 250 Ft
  • Sárgarépa – 1 db nagyobb – 60 Ft
  • Kaliforniai paprika – 1 db – 350 Ft
  • Petrezselyemzöld – kevés – 50 Ft
  • Só, bors – elhanyagolható költség

Összköltség 4 főre: kb. 3 200 Ft

Elkészítés:

  1. A csirkecombokat besózzuk, panírozzuk (liszt–tojás–morzsa sorrendben), majd bő olajban aranybarnára sütjük.
  2. A kuszkuszt kétszeres mennyiségű sós, forró vízzel leöntjük, lefedve pihentetjük.
  3. A zöldségeket apró kockákra vágjuk, kevés olajon megpirítjuk, majd a kész kuszkuszhoz keverjük, friss petrezselyemmel megszórjuk.

3. Kakaós „depressziósüti”

Hozzávalók 4 adaghoz (1 közepes tepsi):

  • Búzaliszt (finomliszt) – 200 g – 60 Ft
  • Kristálycukor – 150 g – 50 Ft
  • Kakaópor – 40 g – 200 Ft
  • Szódabikarbóna – 1 tk – 10 Ft
  • Tej (2,8%) – 200 ml – 70 Ft
  • Napraforgóolaj – 80 ml – 100 Ft
  • Ecet – 1 ek – 5 Ft
  • Vaníliás cukor – 1 csomag – 50 Ft
  • Porcukor – szóráshoz – 20 Ft

Összköltség 4 főre: kb. 600 Ft

Elkészítés:

  1. A lisztet, cukrot, kakaóport, szódabikarbónát és vaníliás cukrot összekeverjük.
  2. Hozzáadjuk a tejet, olajat, ecetet, majd simára dolgozzuk.
  3. Egy közepes tepsit kiolajozunk, lisztezünk, a masszát beleöntjük, és 180 °C-on 25–30 perc alatt megsütjük.
  4. Hagyjuk hűlni, majd porcukorral meghintve kínáljuk.

Teljes költség: kb. 4 800 Ft

Jó étvágyat!

Kapcsolódó: A múlt hétvégi spórolós menünket itt találod

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó