Káposztás, krumplis és grízes tészta, házilag gyúrt nudli – mindegyik a klasszikus pénztárcakímélő ételek közé tartozik, de miért ne lehetne belőlük egy kis csavarral különlegesebb fogást alkotni? Balázs Barbi a szeptemberi Nők Lapja Konyhában többek között azt is megmutatja, ő miként fogott hozzá az édesburgonyás tésztához!
Hozzávalók 4 személyre:
A tésztához:
- 40 dkg liszt + a nyújtáshoz
- 4 tojás
- csipet só
A krumplihoz:
- 60 dkg főtt, áttört édesburgonya
- 2 evőkanál olaj vagy zsír
- só
- 1 teáskanál őrölt kömény
A feltéthez:
- 15 dkg füstölt kolbász
- 15 dkg tejföl
- 1 csokor petrezselyem
- A tésztához a lisztet az egész tojásokkal és csipet sóval sima tésztává gyúrjuk. Letakarva pihentetjük 15-20 percet, majd lisztezett deszkán kb. 2-3 mm vékonyra nyújtjuk. Kockákra vágjuk, lobogva forró sós vízben 3-4 perc alatt kifőzzük, leszűrjük.
- Az áttört főtt édesburgonyát kevés olajon vagy zsíron pirítani kezdjük. Sóval és köménnyel ízesítjük, és néha megkeverve aranyszínűre pirítjuk (5-7 perc).
- A feltéthez a kolbászt apróra vágjuk, a saját zsírján ropogósra sütjük.
- A kifőtt tésztát összeforgatjuk az édesburgonyával, kicsit összepirítjuk (ha kell, adunk még hozzá kevés zsiradékot). Rákanalazzuk a tejfölt, megszórjuk kolbászmorzsával és aprított petrezselyemmel. Kovászos vagy savanyú uborkát is kínálhatunk mellé.
A fogás természetesen 50 dkg (készen kapható) száraz tésztából is elkészíthető.
ELKÉSZÍTÉS 45 PERC + PIHENTETÉS
KALÓRIA 838 KCAL/ADAG
Fotó: Körmendi Imre
Styling: Kapolka Ágnes
Ez is érdekelhet: Viszlát, drága avokádó: az édesburgonya az új szupersztár a konyhában!
A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2025/09. lapszámában jelent meg.
Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találod meg.
