Édesburgonyás tészta kolbászmorzsával

Olcsó fogás felturbózva: édesburgonyás tészta kolbászmorzsával

Ha a hagyományos, hétköznapi fogások izgalmas, de nem túl költséges alternatívájára vágysz, ezt a receptet imádni fogod!

Káposztás, krumplis és grízes tészta, házilag gyúrt nudli – mindegyik a klasszikus pénztárcakímélő ételek közé tartozik, de miért ne lehetne belőlük egy kis csavarral különlegesebb fogást alkotni? Balázs Barbi a szeptemberi Nők Lapja Konyhában többek között azt is megmutatja, ő miként fogott hozzá az édesburgonyás tésztához!

Hozzávalók 4 személyre:

A tésztához:

  • 40 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 4 tojás
  • csipet só

A krumplihoz:

  • 60 dkg főtt, áttört édesburgonya
  • 2 evőkanál olaj vagy zsír
  • 1 teáskanál őrölt kömény

A feltéthez:

  • 15 dkg füstölt kolbász
  • 15 dkg tejföl
  • 1 csokor petrezselyem
  1. A tésztához a lisztet az egész tojásokkal és csipet sóval sima tésztává gyúrjuk. Letakarva pihentetjük 15-20 percet, majd lisztezett deszkán kb. 2-3 mm vékonyra nyújtjuk. Kockákra vágjuk, lobogva forró sós vízben 3-4 perc alatt kifőzzük, leszűrjük.
  2. Az áttört főtt édesburgonyát kevés olajon vagy zsíron pirítani kezdjük. Sóval és köménnyel ízesítjük, és néha megkeverve aranyszínűre pirítjuk (5-7 perc).
  3. A feltéthez a kolbászt apróra vágjuk, a saját zsírján ropogósra sütjük.
  4. A kifőtt tésztát összeforgatjuk az édesburgonyával, kicsit összepirítjuk (ha kell, adunk még hozzá kevés zsiradékot). Rákanalazzuk a tejfölt, megszórjuk kolbászmorzsával és aprított petrezselyemmel. Kovászos vagy savanyú uborkát is kínálhatunk mellé.

A fogás természetesen 50 dkg (készen kapható) száraz tésztából is elkészíthető.

ELKÉSZÍTÉS 45 PERC + PIHENTETÉS
KALÓRIA 838 KCAL/ADAG

Fotó: Körmendi Imre
Styling: Kapolka Ágnes

Ez is érdekelhet: Viszlát, drága avokádó: az édesburgonya az új szupersztár a konyhában!

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2025/09. lapszámában jelent meg.
Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találod meg.

NLKO címlap szeptember

Ajánlott videó