krémleves, karfiolleves

Őszi vitaminbomba: 3 melengető karfiolleves a hideg napokra

Cikkünkben olyan őszies leveseket mutatunk, amelyek nem igényelnek különleges hozzávalókat, mégis elképesztően finomak. Ha például van egy nagy fej karfiolunk a hűtőben, máris nyert ügyünk van.
  • Az ősz beköszöntővel egyre inkább vagyunk a meleg, tartalmasabb fogásokra. 
  • Miért lehet tökéletes alapanyag ilyenkor (is) a karfiol?
  • Mutatunk 3 egyszerű receptet, melyekben a karfiol játssza a főszerepet. 

Elnézve a mostani időjárást, a heti menü megtervezéskor neked is egyre többször jutnak eszedbe a melengető és tartalmas fogások, mint a hűsítő finomságok? Ha igen, biztos, hogy nem vagy ezzel egyedül. Ősszel és télen testünknek több energiára van szüksége, így a meleg, sűrű levesek, rakott ételek vagy pörköltek természetes módon vonzóbbak.

Az ekkor érő szezonális zöldségek – például a káposztafélék és a karfiol – ráadásul kifejezetten jól illenek a sűrűbb, tartalmasabb fogásokhoz. Vagyis részben a természet kínálata is támogatja bennünk ezt a vágyat. Ugyanakkor a hidegebb idő nem feltétlenül jelenti azt, hogy rögtön a nehéz, zsíros ételekhez kellene nyúlnunk.

A karfiol például tökéletes alapanyaga lehet olyan leveseknek, amelyek könnyűek, mégis táplálóak és egészségesek. Arról nem beszélve, hogy a vadkáposzta néven is emlegetett zöldség igazi vitaminbomba: kiemelkedően sok C-vitamint tartalmaz, ásványi anyagokban, antioxidánsokban és rostokban is gazdag.

3 szuper karfiolleves, amiből tuti kétszer fogsz szedni 

Ha segíteni szeretnénk szervezetünk alkalmazkodását a hidegebb hónapokhoz, érdemes összebarátkozni a karfiollal is, ami hétvégéken és sietős hétköznapokon egyaránt megállja a helyét az étlapon. Mutatunk 3 őszies levest, amelyekben a karfiol viszi a prímet!

1. Krémleves sült karfiolból

Amire szükséged lesz:

  • 1 nagy fej karfiol
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1.5 liter zöldségleves alaplé (ha nincs, vizet is használhatunk)
  • 6 dkg vaj
  • őrölt szerecsendió és citromlé (ízlés szerint)
  • friss petrezselyem, újhagyma vagy metélőhagyma apróra vágva
krémes karfiolleves

A karfiollal nem lőhetünk mellé, ha meleg, krémes, de könnyű és tápláló fogásra vágyunk (fotó: Getty Images)

Kapcsolódó: Rakott karfiol háromféleképpen

Így készítsd el:

  1. Szedjük szét a karfiolrózsákat, majd vágjuk félbe őket. Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk pici olajjal, majd 25-30 perce sütőbe tesszük, hogy megpuhuljon és szép, karamellizált színt öltsön a karfiolunk.
  2. Amíg sül a karfiol, megdinsztelhetjük a hagymát, a fokhagymát, amit a végén a zöldségleves alaplevével öntünk fel. Ezután adjuk hozzá a már elkészült sült karfiolt, és pároljuk a keveréket nagyjából 20 percig a tűzhelyen, hogy az ízek összeérjenek.
  3. Az edény tartalmát átöntjük egy turmixgépbe, majd hidegen hozzáadjuk a vajat, hogy igazán krémes állagot kölcsönözzünk a levesnek.
  4. Miután krémes állagot kaptunk, a levest igény szerint ízesíthetjük szerecsendióval, pici citromlével, apróra vágott petrezselyemzölddel, újhagymával vagy metélőhagymával. Ha még tartalmasabbá tennénk, pirított kenyérkockákat is szórhatunk a tetejére.

2. Currys karfiolleves

Amire szükséged lesz:

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej karfiol apróra vágva
  • egy nagy fej hagyma szeletelve
  • 3 darab sárgarépa, apróra vágva
  • 1 darab piros kaliforniai paprika felszeletelve
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1.5 liter zöldség- vagy húsleves alaplé
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál currypor
  • 4 csepp csípős szósz (elhagyható)
  • só, bors ízlés szerint
currys karfiolleves

A curry és a karfiol remekül illenek egymáshoz (fotó: Getty Images)

Így készítsd el:

  1. Melegítsük fel az olívaolajat egy nagy lábasban (közepes lángon). Kevergetve pároljuk meg benne a hagymát, fokhagymát, kaliforniai paprikát és a répát, amíg teljesen megpuhulnak.
  2. Adjuk hozzá a karfiolt, öntsük hozzá az alaplevet, majd főzzük addig a keveréket, míg megpuhul a karfiol.
  3. Vegyük le az edényt a tűzről, és botmixerrel turmixoljuk simára a levest.
  4. Tegyük vissza az edényt a tűzre, adjuk hozzá a curryport, a vajat, a csípős szószt, a sót és a borsot, majd főzzük tovább körülbelül 15 percig, hogy összeérjenek az ízek.

3. Sajtos karfiolleves

Amire szükséged lesz:

  • egy evőkanál sózott vaj
  • 1 közepes fej hagyma apróra vágva
  • 1.5 liter alaplé
  • 1 darab közepes fej karfiol apró rózsákra vágva
  • 450 gramm érlelt cheddar sajt
  • 5 csésze tej
  • fél csésze univerzális liszt
  • só, bors ízlés szerint
karfiolleves

Az érlelt sajtok a karfiol enyhén diós ízét is kiemelik (fotó: Getty Images)

Így készítsd el:

  1. Olvasszuk fel a vajat egy nagy lábasban. Adjuk hozzá a hagymát, pároljuk puhára, majd öntsük fel az alaplével és a karfiollal.
  2. Miután felforraltuk, csökkentsük kissé a hőt, vegyük alacsonyra a lángot, és így főzzük tovább még 20-30 percig, míg a karfiol megpuhul.
  3. Egy nagy tálba keverjük össze a lisztet és a tejet, majd lassan, folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a leveshez. Főzzük lassú tűzön, míg a leves besűrűsödik.
  4. Ezután adjuk hozzá a sajtot, és keverjük addig, míg teljesen el nem olvad. Ízlés szerint ízesítsük sóval és borssal. 

Kiemelt kép: Getty Images

Ez is érdekelhet: Elég volt a sok húsból? Próbáld ki a sült karfiolos rizottót is!

Ajánlott videó