- Az ősz beköszöntővel egyre inkább vagyunk a meleg, tartalmasabb fogásokra.
- Miért lehet tökéletes alapanyag ilyenkor (is) a karfiol?
- Mutatunk 3 egyszerű receptet, melyekben a karfiol játssza a főszerepet.
Elnézve a mostani időjárást, a heti menü megtervezéskor neked is egyre többször jutnak eszedbe a melengető és tartalmas fogások, mint a hűsítő finomságok? Ha igen, biztos, hogy nem vagy ezzel egyedül. Ősszel és télen testünknek több energiára van szüksége, így a meleg, sűrű levesek, rakott ételek vagy pörköltek természetes módon vonzóbbak.
Az ekkor érő szezonális zöldségek – például a káposztafélék és a karfiol – ráadásul kifejezetten jól illenek a sűrűbb, tartalmasabb fogásokhoz. Vagyis részben a természet kínálata is támogatja bennünk ezt a vágyat. Ugyanakkor a hidegebb idő nem feltétlenül jelenti azt, hogy rögtön a nehéz, zsíros ételekhez kellene nyúlnunk.
A karfiol például tökéletes alapanyaga lehet olyan leveseknek, amelyek könnyűek, mégis táplálóak és egészségesek. Arról nem beszélve, hogy a vadkáposzta néven is emlegetett zöldség igazi vitaminbomba: kiemelkedően sok C-vitamint tartalmaz, ásványi anyagokban, antioxidánsokban és rostokban is gazdag.
3 szuper karfiolleves, amiből tuti kétszer fogsz szedni
Ha segíteni szeretnénk szervezetünk alkalmazkodását a hidegebb hónapokhoz, érdemes összebarátkozni a karfiollal is, ami hétvégéken és sietős hétköznapokon egyaránt megállja a helyét az étlapon. Mutatunk 3 őszies levest, amelyekben a karfiol viszi a prímet!
1. Krémleves sült karfiolból
Amire szükséged lesz:
- 1 nagy fej karfiol
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1.5 liter zöldségleves alaplé (ha nincs, vizet is használhatunk)
- 6 dkg vaj
- őrölt szerecsendió és citromlé (ízlés szerint)
- friss petrezselyem, újhagyma vagy metélőhagyma apróra vágva

A karfiollal nem lőhetünk mellé, ha meleg, krémes, de könnyű és tápláló fogásra vágyunk (fotó: Getty Images)
Kapcsolódó: Rakott karfiol háromféleképpen
Így készítsd el:
- Szedjük szét a karfiolrózsákat, majd vágjuk félbe őket. Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk pici olajjal, majd 25-30 perce sütőbe tesszük, hogy megpuhuljon és szép, karamellizált színt öltsön a karfiolunk.
- Amíg sül a karfiol, megdinsztelhetjük a hagymát, a fokhagymát, amit a végén a zöldségleves alaplevével öntünk fel. Ezután adjuk hozzá a már elkészült sült karfiolt, és pároljuk a keveréket nagyjából 20 percig a tűzhelyen, hogy az ízek összeérjenek.
- Az edény tartalmát átöntjük egy turmixgépbe, majd hidegen hozzáadjuk a vajat, hogy igazán krémes állagot kölcsönözzünk a levesnek.
- Miután krémes állagot kaptunk, a levest igény szerint ízesíthetjük szerecsendióval, pici citromlével, apróra vágott petrezselyemzölddel, újhagymával vagy metélőhagymával. Ha még tartalmasabbá tennénk, pirított kenyérkockákat is szórhatunk a tetejére.
2. Currys karfiolleves
Amire szükséged lesz:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 fej karfiol apróra vágva
- egy nagy fej hagyma szeletelve
- 3 darab sárgarépa, apróra vágva
- 1 darab piros kaliforniai paprika felszeletelve
- 3 gerezd fokhagyma
- 1.5 liter zöldség- vagy húsleves alaplé
- 1 evőkanál vaj
- 2 evőkanál currypor
- 4 csepp csípős szósz (elhagyható)
- só, bors ízlés szerint

A curry és a karfiol remekül illenek egymáshoz (fotó: Getty Images)
Így készítsd el:
- Melegítsük fel az olívaolajat egy nagy lábasban (közepes lángon). Kevergetve pároljuk meg benne a hagymát, fokhagymát, kaliforniai paprikát és a répát, amíg teljesen megpuhulnak.
- Adjuk hozzá a karfiolt, öntsük hozzá az alaplevet, majd főzzük addig a keveréket, míg megpuhul a karfiol.
- Vegyük le az edényt a tűzről, és botmixerrel turmixoljuk simára a levest.
- Tegyük vissza az edényt a tűzre, adjuk hozzá a curryport, a vajat, a csípős szószt, a sót és a borsot, majd főzzük tovább körülbelül 15 percig, hogy összeérjenek az ízek.
3. Sajtos karfiolleves
Amire szükséged lesz:
- egy evőkanál sózott vaj
- 1 közepes fej hagyma apróra vágva
- 1.5 liter alaplé
- 1 darab közepes fej karfiol apró rózsákra vágva
- 450 gramm érlelt cheddar sajt
- 5 csésze tej
- fél csésze univerzális liszt
- só, bors ízlés szerint

Az érlelt sajtok a karfiol enyhén diós ízét is kiemelik (fotó: Getty Images)
Így készítsd el:
- Olvasszuk fel a vajat egy nagy lábasban. Adjuk hozzá a hagymát, pároljuk puhára, majd öntsük fel az alaplével és a karfiollal.
- Miután felforraltuk, csökkentsük kissé a hőt, vegyük alacsonyra a lángot, és így főzzük tovább még 20-30 percig, míg a karfiol megpuhul.
- Egy nagy tálba keverjük össze a lisztet és a tejet, majd lassan, folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a leveshez. Főzzük lassú tűzön, míg a leves besűrűsödik.
- Ezután adjuk hozzá a sajtot, és keverjük addig, míg teljesen el nem olvad. Ízlés szerint ízesítsük sóval és borssal.
Kiemelt kép: Getty Images