karfiol fekete folt

Sötét foltok a karfiolon – meg lehet még enni?

Ki kell dobni vagy fogyasztható – ez itt a kérdés.

Már biztosan mindenki találkozott olyan karfiollal, aminek a fehér rózsáin kisebb-nagyobb fekete foltok éktelenkedtek, főleg, ha már egy ideje a hűtőszekrényt lakta a zöldségünk. Vannak, akik ilyenkor megpróbálják lemosni a kosznak hitt hibát, mások késsel esnek neki, és egyszerűen levágják, míg megint mások egyszerűen kidobják az egészet a szemetesbe, mondván, biztosan megromlott. De ki teszi jól? Tényleg nem szabad elfogyasztani a fekete részeket? 

A legtöbb ember annak sem örül, ha az almaszeleteken barna foltok bukkannak fel, de ez nem jelenti azt, hogy nem eszik meg – gondoljunk így a karfiol foltjaira is. A Huffington Post cikke szerint a karfiolon látható foltok ugyanis nem valami fertőzés jelei, hanem jellemzően olyan területek, ahol a zöldség elkezdett öregedni és oxidálódni, ami a levegőnek és a fénynek való kitettség miatt következhet be. Ez lényegében egy természetes folyamat, hasonlóan ahhoz, ahogyan egy alma barnul meg, miután felvágták. Tehát ugyanúgy, ahogyan az almával is tesszük, a karfiolt is teljesen nyugodtan megehetjük akkor is, ha van rajta némi sötét folt. Az oxidációs folyamat ugyanis nem vezet káros vegyületek keletkezéséhez, és egy természetes reakció a fenolok és az oxigén között, így a karfiol fogyasztásával kapcsolatban nincsenek biztonsági aggályok.

Mikor káros a foltos karfiol?

Ez persze nem azt jelenti, hogy bármilyen állapotú karfiolt megehetünk. Ha a foltok kicsik, és a karfiol egyébként friss illatú és tapintású (ropogós, nem nyálkás), akkor valószínűleg még mindig fogyasztható, csak vágjuk le a fekete részeket felhasználás előtt. Ha azonban

a foltok kiterjedtek, a karfiolnak rossz szaga van, vagy az állaga nyálkás, ezek arra utalnak, hogy a zöldség megromlott,

és a legjobb, ha kidobjuk.

Szerencsére általában a karfiol (és más keresztesvirágú zöldségek) megromlásának megállapításához elég a szemünk és az orrunk is. A látható foltokon kívül figyeljünk a színváltozásokra, például a sárgulásra, de az orrunk is jó jelző: a friss zöldségeknek nem szabad erős, kellemetlen szagot árasztania. Végül a textúra is sokat elárulhat: a friss karfiol kemény és ropogós.

karfiol sült karfiol recept

Rengetegféleképpen elkészíthetjük a sokoldalú karfiolt (Fotó: Getty Imges)

És mi van, ha mégis fogyasztottunk a romlott zöldségből? Bár valószínűleg nem fogunk komoly betegséget kapni tőle (bár gyomorfájdalom és hasmenés előfordulhat, főleg, ha sokakhoz hasonlóan allergiásak vagyunk a penészre), de inkább ne kockáztassunk – már csak az ízélmény miatt sem. Ha megromlott a karfiol, akkor dobjuk ki (vagy komposztáljuk, amennyiben nem fertőzött a zöldség).

Így marad friss és foltmentes a karfiol

Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy minél frissebb és foltmentesebb darabot válasszunk. Hogy a karfiolt a lehető legtovább frissen tartsuk, tároljuk légmentesen záródó edényben a hűtőszekrényben, az alacsony hőmérséklet és páratartalom ugyanis lelassítja az oxidációs folyamatot. Emellett ne mossuk meg a karfiolt tárolás előtt, mivel a nedvesség viszont fokozhatja ezt.

És hogy mi mindenre használható a karfiol? Nem csak rántva jó! Próbáld ki például curry-s joghurtlevesként vagy pörköltként is – nem bánod meg.

Kiemelt kép: Getty Images