pavlova

Így készül a világ egyik legszebb édessége, a Pavlova

Na erre mondják, hogy szem-szájnak ingere!

Kevés annyira könnyed, elegáns és bájos sütemény van, mint a Pavlova. Első pillantásra elbájolja az embert, hiszen olyan, mint egy balerina, és azonnal ünnepi hangulatot teremt az asztalon. És akkor még szó se esett róla, mennyire finom. 

A desszert története egészen az 1920-as évekig nyúlik vissza, amikor is Anna Pavlova, a kor ünnepelt orosz balerinája Ausztráliában és Új-Zélandon turnézott. No, a két ország azóta vitázik azon, ki is találta fel a róla elnevezett desszertet. A vitát eldönteni nem tudjuk, abban mindenesetre egyetértés van, hogy a cukrászok a táncos könnyedségét és eleganciáját akarták megidézni. A habcsókos, gyümölcsös édesség így egyszerre tisztelgés a művésznő és cukrászművészet előtt.

A Pavlova különlegessége egyrészt szépségében, másrészt ízeinek kontrasztjaiban rejlik. A habcsókalap kívül roppanós, belül viszont pillecukorszerűen puha, sőt, kissé gumis, a tetejére pakolt gyümölcs pedig savanykás édességgel ellensúlyozza a cukros alapot. Csupa meglepetés. Ráadásul a Pavlova gluténmentes, így azok is élvezhetik, akik érzékenyek a búzalisztre.

Pavlova vagy Pavlova-torta?

A hófehér, gyümölccsel rakott desszertet sokan Pavlova-tortának hívják, hiszen első ránézésre valóban tortaszerű: nagy, kerek, díszes és  szeletekre lehet vágni. A klasszikus Pavlova azonban egyetlen habcsóklapból áll, azaz abből a szempontból nem tortaszerű.

Ha viszont több réteget sütünk és krémmel, gyümölccsel töltjük meg, abból valóban igazi Pavlovatorta születik, még látványosabb, még ünnepibb formában.

Lássuk, hogy készülnek ezek a finomságok! 

Klasszikus Pavlova recept

Hozzávalók (4–6 adaghoz):

  • 4 tojásfehérje (szobahőmérsékleten)
  • 200 g kristálycukor
  • 1 teáskanál étkezési keményítő
  • 1 teáskanál citromlé
  • 250 ml tejszín (hideg)
  • 2 evőkanál porcukor
  • friss gyümölcsök (eper, málna, áfonya, kivi, passiógyümölcs, amit csak el tudsz képzelni)
    klasszikus-pavlova-recept

    1-2 mentalevéltől még szebb lesz a Pavlovánk (Fotó: Getty Images)

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsd elő 120 °C-ra, bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.
  2. A tojásfehérjét verd kemény habbá, majd fokozatosan add hozzá a cukrot, és keverd tovább, míg a hab fényes és stabil lesz. Forgasd bele a keményítőt és a citromlevet.
  3. A masszát kanalazd a tepsire, alakíts belőle egy körülbelül 20 cm-es kerek formát, a közepét kissé mélyítsd ki.
  4. Süsd 75 percig, majd kapcsold le a sütőt, és hagyd a habcsókot bent teljesen kihűlni.
  5. A hideg tejszínt verd fel a porcukorral, simítsd a kihűlt alap tetejére, végül díszítsd friss gyümölcsökkel.

Erre figyelj!

A Pavlova (pláne ahhoz képest, mennyire szép), egyáltalán nem bonyolult sütemény, de van néhány apróság, amire figyelni kell az elkészítésénél. Fontos például a megfelelő hőmérséklet. Ha például túl magas hőmérsékleten süti az ember, a habcsók könnyen megrepedezik: az alacsonyabb hőfok és lassú szárítás a titok. 

Előfordul, hogy a belső rész túlságosan ragadós lesz. Ez többnyire abból adódik, hogy túl rövid ideig száradt a desszertünk a sütőben. Ha szeretnéd elkerülni ezt, hagyj neki időt a száradásra, és csak teljesen kihűlve vedd ki a sütőből.

Fontos még, hogy a tejszínt és a gyümölcsöt mindig csak közvetlenül tálalás előtt tedd rá, különben a belőlük csepegő nedvességtől az egész sütemény elveszíti a roppanósságát.

Plusz egy tipp

Ha nagyobb társaságot vársz, vagy egyszerűen csak szeretnél lenyűgözni valakit, süss két habcsóklapot, és rétegezd őket. A rétegek közé is kerülhet tejszínhab, illetve gyümölcs, végül pedig a második lap, és a tetején lévő díszítés (valamilyen más gyümölccsel) teszi teljessé a tortát.

Így nemcsak mutatósabb lesz a sütemény, de minden szeletben több íz és textúra is keveredik benne.

Kapcsolódó: Jöhet egy erdeigyümölcs-krémes Pavlova is? 

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó