Újratöltött hétvégi gasztrónkban hétről-hétre 5000 forint alatt kihozható, mégis vasárnapi hangulatú ebédmenü ötletekkel jövünk.
Az árakat az online is elérhető áruházak legkedvezőbb árú termékeinek átlagárából számoljuk, így előfordulhat, hogy egyik vagy másik alapanyagot a menü olvasásakor kicsit kevesebb vagy épp több pénzért érhetik el olvasóink.
De talán nem is a fillérre pontos elszámolás, hanem a jót olcsón egyszerű alapelve, és a közös ötletelés a lényeg. Lássuk, mit hozunk ki ezen a héten egyetlen pizza árából!
1. Csontleves zöldségekkel
Hozzávalók (4 főre):
- 60 dkg vegyes csont (marha/szárnyas vegyesen) – 700 Ft
- 2 szál répa – 200 Ft
- 1 szál fehérrépa – 120 Ft
- 1 kisebb zeller – 200 Ft
- 1 fej vöröshagyma – 60 Ft
- 2 gerezd fokhagyma – 60 Ft
- petrezselyemzöld – 100 Ft
- só, bors – 40 Ft
Elkészítés:
- A csontokat hideg vízben feltesszük főni, habját szorgalmasan leszedjük.
- Amikor letisztult, hozzáadjuk a darabolt zöldségeket, fűszerezzük, és lassú tűzön gyöngyöztetjük kb. 4–5 órán át.
- A végén szűrjük, forrón tálaljuk zöldségekkel és húsdarabkákkal.
Összesen: kb. 1480 Ft / 4 főre
2. Rakott padlizsán
Hozzávalók (4 főre):
- 2 nagyobb padlizsán – 800 Ft
- 30 dkg darált sertéshús – 900 Ft
- 1 fej vöröshagyma – 60 Ft
- 2 gerezd fokhagyma – 60 Ft
- 4 dl passzírozott paradicsom – 300 Ft
- 2 ek olaj – 40 Ft
- 10 dkg reszelt sajt – 400 Ft
- só, bors, szárított fűszerek – 40 Ft

A rakott padlizsánnal nem lehet mellélőni (Fotó: Getty Images)
Elkészítés:
- A padlizsánokat hosszában felszeleteljük, lesózzuk, pihentetjük, majd kevés olajon átpirítjuk.
- A hagymát dinszteljük, hozzáadjuk a darált húst, fűszerezzük, majd paradicsommal összefőzzük.
- Egy tűzálló tálba rétegezzük: padlizsán – húsos szósz – sajt, míg el nem fogy.
- tetejére sajt kerül, majd 180 fokon kb. 35 percig sütjük.
Összesen: kb. 2600 Ft / 4 főre
3. Szilvás gombóc
Hozzávalók (4 főre):
- 50 dkg krumpli – 350 Ft
- 15 dkg liszt – 120 Ft
- 1 tojás – 80 Ft
- 12 db szilva vagy fagyasztott fél szilva – 500 Ft
- 4 ek zsemlemorzsa – 150 Ft
- 2 ek olaj – 30 Ft
- 2 ek porcukor – 40 Ft
- 1 tk fahéj – 30 Ft
- csipet só – 5 Ft
Elkészítés:
- A krumplit megfőzzük, áttörjük, kihűtjük, majd liszttel és tojással tésztát gyúrunk belőle.
- Kinyújtjuk, kockákra vágjuk, mindegyik közepébe egy-egy szilva kerül.
- Gombóccá formáljuk, forró vízben kifőzzük.
- Közben a zsemlemorzsát kevés olajon megpirítjuk, a kész gombócokat ebben meghempergetjük.
- Porcukorral és fahéjjal tálaljuk.
Összesen: kb. 1305 Ft / 4 főre
Teljes költség: kb. 5385 Ft / 4 főre
Jó étvágyat!
Kapcsolódó: A múlt hétvégi spórolós menünket itt találod
Kiemelt kép: Getty Images