fiatal pár közös főzés

Hétvégi gasztró: háromfogásos ebéd 4 főre, fejenként 1500 alatt – 14. rész

Az élelmiszerárak meredek emelkedése miatt ma már komoly kihívás egy családi ebéd megfinanszírozása. A dráguló alapanyagok erősen apasztják a konyhapénzt, hiszen a bevásárlás jóval többe kerül, mint pár éve. De nincs mese, enni kell. És nem lenne rossz finomat is enni, nem igaz?

Újratöltött hétvégi gasztrónkban hétről-hétre 5000 forint alatt kihozható, mégis vasárnapi hangulatú ebédmenü ötletekkel jövünk.

Az árakat az online is elérhető áruházak legkedvezőbb árú termékeinek átlagárából számoljuk, így előfordulhat, hogy egyik vagy másik alapanyagot a menü olvasásakor kicsit kevesebb vagy épp több pénzért érhetik el olvasóink.

De talán nem is a fillérre pontos elszámolás, hanem a jót olcsón egyszerű alapelve, és a közös ötletelés a lényeg. Lássuk, mit hozunk ki ezen a héten egyetlen pizza árából!

1. Csontleves zöldségekkel

Hozzávalók (4 főre):

  • 60 dkg vegyes csont (marha/szárnyas vegyesen) – 700 Ft
  • 2 szál répa – 200 Ft
  • 1 szál fehérrépa – 120 Ft
  • 1 kisebb zeller – 200 Ft
  • 1 fej vöröshagyma – 60 Ft
  • 2 gerezd fokhagyma – 60 Ft
  • petrezselyemzöld – 100 Ft
  • só, bors – 40 Ft

Elkészítés:

  1. A csontokat hideg vízben feltesszük főni, habját szorgalmasan leszedjük.
  2. Amikor letisztult, hozzáadjuk a darabolt zöldségeket, fűszerezzük, és lassú tűzön gyöngyöztetjük kb. 4–5 órán át.
  3. A végén szűrjük, forrón tálaljuk zöldségekkel és húsdarabkákkal.

Összesen: kb. 1480 Ft / 4 főre

2. Rakott padlizsán

Hozzávalók (4 főre):

  • 2 nagyobb padlizsán – 800 Ft
  • 30 dkg darált sertéshús – 900 Ft
  • 1 fej vöröshagyma – 60 Ft
  • 2 gerezd fokhagyma – 60 Ft
  • 4 dl passzírozott paradicsom – 300 Ft
  • 2 ek olaj – 40 Ft
  • 10 dkg reszelt sajt – 400 Ft
  • só, bors, szárított fűszerek – 40 Ft
hetvegi-gasztro-1500-forint-14

A rakott padlizsánnal nem lehet mellélőni (Fotó: Getty Images)

Elkészítés:

  1. A padlizsánokat hosszában felszeleteljük, lesózzuk, pihentetjük, majd kevés olajon átpirítjuk.
  2. A hagymát dinszteljük, hozzáadjuk a darált húst, fűszerezzük, majd paradicsommal összefőzzük.
  3. Egy tűzálló tálba rétegezzük: padlizsán – húsos szósz – sajt, míg el nem fogy. 
  4. tetejére sajt kerül, majd 180 fokon kb. 35 percig sütjük.

Összesen: kb. 2600 Ft / 4 főre

3. Szilvás gombóc

Hozzávalók (4 főre):

  • 50 dkg krumpli – 350 Ft
  • 15 dkg liszt – 120 Ft
  • 1 tojás – 80 Ft
  • 12 db szilva vagy fagyasztott fél szilva – 500 Ft
  • 4 ek zsemlemorzsa – 150 Ft
  • 2 ek olaj – 30 Ft
  • 2 ek porcukor – 40 Ft
  • 1 tk fahéj – 30 Ft
  • csipet só – 5 Ft

Elkészítés:

  1. A krumplit megfőzzük, áttörjük, kihűtjük, majd liszttel és tojással tésztát gyúrunk belőle.
  2. Kinyújtjuk, kockákra vágjuk, mindegyik közepébe egy-egy szilva kerül.
  3. Gombóccá formáljuk, forró vízben kifőzzük.
  4. Közben a zsemlemorzsát kevés olajon megpirítjuk, a kész gombócokat ebben meghempergetjük.
  5. Porcukorral és fahéjjal tálaljuk.

Összesen: kb. 1305 Ft / 4 főre

Teljes költség: kb. 5385 Ft / 4 főre

Jó étvágyat!

Kapcsolódó: A múlt hétvégi spórolós menünket itt találod

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó