fiatal pár közös főzés

Hétvégi gasztró: háromfogásos ebéd 4 főre, fejenként 1500 forintból – 13. rész

Az élelmiszerárak meredek emelkedése miatt ma már komoly kihívás egy családi ebéd megfinanszírozása. A dráguló alapanyagok erősen apasztják a konyhapénzt, hiszen a bevásárlás jóval többe kerül, mint pár éve. De nincs mese, enni kell. És nem lenne rossz finomat is enni, nem igaz?

Újratöltött hétvégi gasztrónkban hétről-hétre 5000 forint alatt kihozható, mégis vasárnapi hangulatú ebédmenü ötletekkel jövünk.

Az árakat az online is elérhető áruházak legkedvezőbb árú termékeinek átlagárából számoljuk, így előfordulhat, hogy egyik vagy másik alapanyagot a menü olvasásakor kicsit kevesebb vagy épp több pénzért érhetik el olvasóink. De talán nem is a fillérre pontos elszámolás, hanem a jót olcsón egyszerű alapelve, és a közös ötletelés a lényeg. Lássuk, mit hozunk ki ezen a héten egyetlen pizza árából!

1. Paprikakrémleves

Hozzávalók (4 főre):

  • 2 db piros kaliforniai paprika – 600 Ft
  • 1 fej vöröshagyma – 60 Ft
  • 2 gerezd fokhagyma – 60 Ft
  • 2 ek olaj – 40 Ft
  • 1 púpozott ek liszt – 20 Ft
  • 1 húsleveskocka – 50 Ft
  • 1,2 l víz
  • 2 dl főzőtejszín – 300 Ft
  • só, bors, pici cukor – 40 Ft

Elkészítés:

A hagymát és fokhagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a felaprított paprikát, kicsit pirítjuk. Meghintjük liszttel, felöntjük vízzel, beledobjuk a leveskockát. Amikor megpuhult a paprika, botmixerrel krémesítjük, majd tejszínnel selymesítjük. Sóval, borssal, pici cukorral kerekítjük.

Összesen: kb. 1170 Ft / 4 főre

2. Paradicsomos csirkecomb rizzsel

Hozzávalók (4 főre):

  • 4 egész csirkecomb (kb. 1,2 kg) – 2 000 Ft
  • 1 fej vöröshagyma – 60 Ft
  • 2 gerezd fokhagyma – 60 Ft
  • 5 dl passzírozott paradicsom – 400 Ft
  • 2 ek olaj – 40 Ft
  • só, bors, oregánó, bazsalikom – 50 Ft
  • 25 dkg rizs – 300 Ft

Elkészítés:

A combokat sózzuk, borsozzuk, kevés olajon körbepirítjuk. Kivesszük, a visszamaradt zsiradékon hagymát és fokhagymát dinsztelünk, felöntjük a paradicsommal és fűszerezzük. Visszatesszük a húst, lefedve puhára pároljuk. Közben a rizst sós vízben megfőzzük.

hetvegi-gasztro-1500-forint-13

Paradicsomos csirkecomb (Fotó: Getty Images)

Összesen: kb. 2910 Ft / 4 főre

3. Édes polenta szilvalekvárral

Hozzávalók (4 főre):

  • 15 dkg kukoricadara – 200 Ft
  • 5 dl tej – 350 Ft
  • 2 ek cukor – 30 Ft
  • 1 csipet só – 5 Ft
  • 4 ek szilvalekvár – 270 Ft

Elkészítés:

A tejet felforraljuk a cukorral és csipet sóval, majd folyamatos keverés mellett beleöntjük a darát. Sűrűre főzzük, tálkákba simítjuk. Szilvalekvárral tálaljuk a polentát.

Összesen: kb. 855 Ft / 4 főre

Teljes költség: kb. 4945 Ft / 4 főre

Jó étvágyat!

Kapcsolódó: A múlt hétvégi spórolós menünket itt találod

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó