A csicseriborsókrém Közel-Keletről indult hódító útjára, a növényi alapú étrend népszerűségének hála pedig igazi szupersztárrá fejlődött szerte a világban, beleértve hazánkat is. Laktóz- és gluténmentes, egyszerre laktató, tápláló, mégis könnyű fogás, ami tele van növényi fehérjével és rosttal.
Sokoldalúságát pedig szintén nehéz felülmúlni: kenhetjük kenyérre, használhatjuk zöldséges-mártogatósként, de remek kísérője lehet salátáknak és sült húsoknak is – határ a csillagos ég. Ráadásul többféleképpen elkészíthető és a végtelenségig variálható bármivel, amit a hűtőben vagy a kamrában találunk.
Azonban jó, ha tudjuk: nem minden hummusz az, aminek látszik.
Ha megnézzük a hátoldali címkét, láthatjuk, hogy sok boltban vásárolható készítmény rengeteg hozzáadott cukrot és tartósítószert is tartalmaz – azaz köszönőviszonyban sincs az alapvetően alacsony glikémiás indexű, klasszikus csicseriborsókrémmel. Épp ezért érdemes otthon elkészíteni a saját verziónkat.
Kapcsolódó: Miért lett ekkora kultusza a hummusznak?
A házi hummuszban nincsenek felesleges adalékanyagok, tartósítószerek vagy extra cukrok, csak és kizárólag tiszta, egészséges alapanyagok: csicseriborsó, tahini (vagyis szezámmagból előállított paszta), fokhagyma, citromlé és némi jó minőségű olívaolaj – és persze bármi más, amivel szívesen feldobnánk a csicseriborsónkat.
Pofonegyszerű variációk hummuszra
Ráadásul a csicseriborsókrém elkészítése sem agysebészet: ha nem szeretnénk túlgondolni, elég egy botmixer ahhoz, hogy néhány perc alatt olyan selymes hummuszt varázsoljunk az asztalra, amibe a legnagyobb szakértők sem tudnának belekötni. Mutatunk is 3 tuti receptet, hogy legyen miből válogatni!
1. Paprikás hummusz
Hozzávalók:
- 200 g szárított csicseriborsó
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 6 evőkanál tahini
- 1 nagy citrom leve
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- csipetnyi kömény
- só ízlés szerint
- pici olívaolaj a tetejére
- 1 db kápia paprika

A bolti készítmények versenybe sem szállhat a házilag készült csicseriborsókrémmel (fotó: Christopher Alvarenga/Unsplash)
Elkészítés:
- Helyezzük a csicseriborsót egy tálba, és öntsünk hozzá kétszer annyi vizet. Keverjünk hozzá 1 teáskanál szódabikarbónát, és hagyjuk ázni legalább egy napig.
- Szűrjük és öblítsük le a csicseriborsót, majd tegyük egy nagy lábasba. Öntsük fel hideg vízzel, és adjunk hozzá fél teáskanál szódabikarbónát.
- Forraljuk fel, majd vegyük lejjebb a lángot, és főzzük addig lassú tűzön, míg megpuhul 1-3 óra alatt. (Akkor a jó, amikor könnyen szétesik.) Hagyjuk kihűlni a vízben, csepegtessük le, és tegyünk félre egy kanál csicseriborsót díszítésnek.
- Grillezzük meg egy kicsit a kápia paprikát a sütőben.
- A tahinit keverjük össze a citromlé felével, az összezúzott fokhagyma felével és a paprikával, keverjünk hozzá annyi kihűlt főzőlevet, hogy laza pasztát kapjunk, majd tegyük az egészet a csicseriborsóval együtt egy turmixgépbe (botmixer is jó).
- Adjunk hozzá csipet sót és köményt, majd óvatosan, lassan öntsünk hozzá annyi főzőlevet, hogy könnyű, laza állagú pasztát kapjunk. Ha szükséges, még adhatunk hozzá citromlevet, fokhagymát vagy sót.
- Öntsük az egészet egy tálba, tálaláskor locsoljuk meg pici olívaolajjal, majd szórjuk a tetejére a félretett csicseriborsószemeket.
2. Pikáns céklás-diós hummusz
Hozzávalók:
- 250 g csicseriborsó (konzerv)
- 100 g cékla (előfőzött, vákuumcsomagolt)
- 2 marék dió
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 evőkanál tahini
- fél citrom leve
- 1/2 teáskanál kömény
- 1/2 teáskanál chilipor
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál só
- frissen őrölt bors
- zöldfűszer ízlés szerint
Elkészítés:
- Szűrjük le a csicseriborsó levét, majd tegyük félre későbbre.
- Öntsük a csicseriborsót egy turmixgépbe az apróra kockázott céklával, a dió felével, a fokhagymával, a tahinivel, a citromlével, a köménnyel, a chilivel, a sóval, a borssal, a zöldfűszerekkel és az olívaolajjal együtt. Turmixoljuk addig, míg az állaga sűrű, krémes nem lesz. (Ha túl sűrű, adhatunk hozzá egy kicsit a csicseriborsó félretett levéből.)
- Zúzzuk apróra a maradék diót, és szórjuk tálaláskor a hummusz tetejére.
3. Édes-fűszeres, currys hummusz
Hozzávalók:
- 200 g csicseriborsó (szárított)
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 evőkanál tahini
- 3 evőkanál olívaolaj
- cayanne bors
- fél citrom leve
- pici szódabikarbóna
- 2 evőkanál currypor vagy kurkuma
- 2 kávéskanál juharszirup vagy méz
- só
- Helyezzük a csicseriborsót egy tálba, és öntsünk hozzá kétszer annyi vizet. Keverjünk hozzá 1 teáskanál szódabikarbónát, és hagyjuk ázni legalább egy napig.
- Szűrjük és öblítsük le a csicseriborsót, majd tegyük egy nagy lábasba. Öntsük fel hideg vízzel, és adjunk hozzá fél teáskanál szódabikarbónát.
- Forraljuk fel, majd vegyük lejjebb a lángot, és főzzük addig lassú tűzön, míg megpuhul 1-3 óra alatt. Hagyjuk kihűlni a vízben, csepegtessük le, és tegyünk félre egy kicsi főzőlevet.
- Ezután adjuk hozzá a többi hozzávalót: a tahinit, a citromlevet, az olívaolajat, a cayanne borsot, a sót, a fokhagymát, a curryport, a juharszirupot vagy mézet, majd a főzőlevéből egy keveset. Turmixuljuk az egészet addig, míg teljesen sima állagú nem lesz. Amennyiben nagyon ragad vagy sűrűnek tűnik, lazíthatunk rajta (egyszerre maximum két evőkanálnyi) főzővízzel.
Jó étvágyat!
Ez is érdekelhet: Fogyhatunk vele, de remek nassolnivaló is – Mire jó még a csicseriborsó?
Kiemelt kép: Ludovic Avice/Unsplash