- A ketchup az egyik legnépszerűbb szósz: imádjuk sült krumplihoz, húsfalatokhoz, szendvicsbe van, aki pizzára.
- A házi ketchup ízlés szerint fűszerezhető – édes, csípős, fűszeres –, télire is eltehető, gazdaságos és praktikus megoldás.
- Mutatunk egy könnyen elkészíthető ketchup receptet, ami kezdőknek is garantált sikerélmény!
A jó ketchupban egyensúlyba kerül az öt alapíz: az édes, savanyú, sós, keserű és umami (amit a paradicsom természetesen is tartalmaz). Ettől vált annak idején emésztési problémák elleni orvosságból közönségkedvenc alapélelmiszerré.
A hidegebb évszakokra készülve egyre több család konyhájában előkerülnek a befőző lábasok, a polcokra pedig sorra kerülnek a télre szánt finomságok – köztük a ketchup. Akár vidéken élsz, akár nagyvárosban, a helyi piacokon, zöldségeseknél és termelői standokon könnyedén beszerezheted a hozzávalókat.
Miért készítsünk házi ketchupot télire?
Az otthon főzött ketchup egészségesebb nagyüzemi társainál, mivel nem tartalmaz tartósítószert vagy mesterséges aromát. Ráadásul ízletesebb: a magyar napérlelte paradicsom és friss hagyma zamata messze felülmúlja a bolti változatot, a fűszerezését pedig te alakíthatod – édesebbre, csípősebbre vagy éppen fűszeresebbre. Ha nyár végén vagy kora ősszel vásárolsz nagyobb mennyiségű paradicsomot a helyi piacon, jóval kedvezőbb áron készíthetsz télire tartalékot.

Házi ketchupot készíteni egyszerűbb, mint gondolnánk (Fotó: Canva)
Házi ketchup recept
Hozzávalók (kb. 3 × 500 ml-es üveghez)
- 3 kg érett paradicsom (lehetőleg magyar termelőtől)
- 1 fej vöröshagyma
- 4–5 gerezd fokhagyma
- 1 dl almaecet
- 10–12 evőkanál cukor (vagy méz)
- 1 csokor zellerzöld vagy szárított bazsalikom, oregánó
- 1 teáskanál só, csipet bors, ízlés szerint fahéj, szegfűszeg vagy chili
Elkészítés:
- A paradicsomot mosd meg, darabold, majd kevés vízzel párold puhára egy nagy lábasban kb. 10 perc alatt.
- A paradicsomok héját húzd le.
- A paradicsomokat botmixerrel turmixold össze, majd szűrd át, hogy selymes állagot kapj.
- Add hozzá a nagyon apróra vágott hagymát, fokhagymát, ecetet, cukrot és a fűszereket, majd főzd kb. 30–60 percig, amíg besűrűsödik.
- Forrón töltsd tisztára mosott, csírátlanított üvegekbe, zárd le, és fejre fordítva hagyd dunsztban kihűlni.
Tárolás: Kamrában hónapokig eláll, felbontás után hűtőben kb. 1 hónapig, fagyasztva akár fél évig.
Extra tippek
- Vásárold a paradicsomot helyi piacokon (Szeged, Szolnok, Debrecen, Pécs környéki termelőktől különösen zamatos).
- Ha csípősen szereted a ketchupot, főzés közben adj hozzá erős paprikát – a magyar csípős paprika különösen jól illik hozzá.
- Ha ajándékba szánod például egy külföldi barátodnak, címkézd fel: „Házi ketchup – Magyarország – 2025” – igazán mutatós és személyes ajándék.
Kapcsolódó: Ha így készíted, egészséges, vitaminokban gazdag lesz a hamburgered
Kiemelt kép: Canva