Sült kacsamájpástétom salátával töltött réteskosárkával

Francia bisztrókonyha otthon: sült kacsamájpástétom salátával töltött réteskosárkával

Minőségi alapanyagok, aprólékos technikák és laza, mégis elegáns tálalás – aki vonzódik a párizsi életérzéshez, ezt a receptet imádni fogja!

Egyszerű, mégis rendkívül ízletes fogások, hagyományos ételek kis csavarral – talán így lehetne pár szóban jellemezni a francia stílusú bisztrókonyhát. Hernyák Tomi mutat egy igazán jellegzetes, látványra sem utolsó, ízletes fogást.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg pecsenyekacsamáj
  • 2 fej vöröshagyma
  • olívaolaj
  • 1 evőkanál vaj
  • 30 dkg mascarpone
  • 1 teáskanál méz
  • só, bors
  • 1 kávéskanál őrölt tárkony
  • 3 tojás

A körethez:

  • 20 dkg réteslap
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 evőkanál 10 %-os ételecet
  • fél dl olívaolaj
  • 1 evőkanál citromlé
  • 20 dkg salátakeverék
  1. A kacsamájakat megmossuk, alaposan kierezzük, és csak a színtiszta májdarabokat használjuk fel.
  2. A vöröshagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, olajon pirítani kezdjük. Pár perc múlva hozzáadjuk a májdarabokat, a vajat, majd tovább dinszteljük maximum 4 percig. Levesszük a tűzről, és serpenyőben pihentetjük még 5 percig.
  3. Turmixgépbe tesszük a mascarponét, a mézet, egy púpos teáskanálnyi sót, fél teáskanálnyi borsot és a tárkonyt. Hozzáadjuk a langyosra hűlt májat, az egész tojásokat, és alaposan összeturmixoljuk. Tovább ízesítjük, ha szükséges.
  4. Kiolajozzuk egy muffintepsi mélyedéseit (kb. 8 darabot), ezekbe kanalazzuk a leturmixolt májat. 150 ºC-ra előmelegített sütőbe tesszük tepsiben úgy, hogy ujjnyi rétegben vizet öntünk alá, így gőzölni tudjuk a májpástétomot. Kb. 40 perc alatt elkészül, akkor jó, ha minden része szilárd, mikor enyhén megrázzuk.
  5. A körethez egy másik muffinformát is kiolajozunk. A réteslapokat 20×20 cm-es négyzetekre vágjuk, és kettesével a kiolajozott mélyedésekbe simítjuk, elegyengetjük a kilógó részeket (ezek miatt valószínűleg több részletben kell sütni a kosarakat). 180 ºC-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt ropogósra sütjük. Kivesszük a sütőből, kihűtjük.
  6. A salátaöntethez összekeverjük a mustárt, ecetet, olajat és a citromlevet, összeforgatjuk vele a salátát. A kosárkákba halmozzuk, a májpástétom mellé kínáljuk. Adhatunk mellé kalácsot, meglocsolhatjuk balzsamecettel.

ELKÉSZÍTÉS 50 PERC
SÜTÉS 40+15 PERC
KALÓRIA 614 KCAL/ADAG

Fotó: Gyugyi Péter
Styling: Kapolka Ágnes

Ez is érdekelhet: Fahéjas pálmalevél, a franciák kedvenc desszertje 

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2021/08. lapszámában jelent meg.
Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találod meg.

Ajánlott videó