Egyszerű, mégis rendkívül ízletes fogások, hagyományos ételek kis csavarral – talán így lehetne pár szóban jellemezni a francia stílusú bisztrókonyhát. Hernyák Tomi mutat egy igazán jellegzetes, látványra sem utolsó, ízletes fogást.
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg pecsenyekacsamáj
- 2 fej vöröshagyma
- olívaolaj
- 1 evőkanál vaj
- 30 dkg mascarpone
- 1 teáskanál méz
- só, bors
- 1 kávéskanál őrölt tárkony
- 3 tojás
A körethez:
- 20 dkg réteslap
- 1 teáskanál mustár
- 1 evőkanál 10 %-os ételecet
- fél dl olívaolaj
- 1 evőkanál citromlé
- 20 dkg salátakeverék
- A kacsamájakat megmossuk, alaposan kierezzük, és csak a színtiszta májdarabokat használjuk fel.
- A vöröshagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, olajon pirítani kezdjük. Pár perc múlva hozzáadjuk a májdarabokat, a vajat, majd tovább dinszteljük maximum 4 percig. Levesszük a tűzről, és serpenyőben pihentetjük még 5 percig.
- Turmixgépbe tesszük a mascarponét, a mézet, egy púpos teáskanálnyi sót, fél teáskanálnyi borsot és a tárkonyt. Hozzáadjuk a langyosra hűlt májat, az egész tojásokat, és alaposan összeturmixoljuk. Tovább ízesítjük, ha szükséges.
- Kiolajozzuk egy muffintepsi mélyedéseit (kb. 8 darabot), ezekbe kanalazzuk a leturmixolt májat. 150 ºC-ra előmelegített sütőbe tesszük tepsiben úgy, hogy ujjnyi rétegben vizet öntünk alá, így gőzölni tudjuk a májpástétomot. Kb. 40 perc alatt elkészül, akkor jó, ha minden része szilárd, mikor enyhén megrázzuk.
- A körethez egy másik muffinformát is kiolajozunk. A réteslapokat 20×20 cm-es négyzetekre vágjuk, és kettesével a kiolajozott mélyedésekbe simítjuk, elegyengetjük a kilógó részeket (ezek miatt valószínűleg több részletben kell sütni a kosarakat). 180 ºC-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt ropogósra sütjük. Kivesszük a sütőből, kihűtjük.
- A salátaöntethez összekeverjük a mustárt, ecetet, olajat és a citromlevet, összeforgatjuk vele a salátát. A kosárkákba halmozzuk, a májpástétom mellé kínáljuk. Adhatunk mellé kalácsot, meglocsolhatjuk balzsamecettel.
ELKÉSZÍTÉS 50 PERC
SÜTÉS 40+15 PERC
KALÓRIA 614 KCAL/ADAG
Fotó: Gyugyi Péter
Styling: Kapolka Ágnes