A főtt tojás az egyik legsokoldalúbb alapanyag a konyhában: reggelire, salátákban, szendvicsekben vagy akár dekorációként is megállja a helyét. Bár egyszerűnek tűnik, a tökéletes főtt tojás elkészítése valóságos művészet. Létezik lágy, félkemény és kemény főzés, hideg vagy meleg vízből indítás, valamint számtalan trükk, amivel a sárgája pont olyan lesz, ahogy szeretnénk – krémes vagy morzsálhatóan kemény.
Ha te is előszeretettel fogyasztod ezt az ételt, bizonyára tapasztaltad már, hogy olykor a főtt tojás sárgájának pereme kékeszöldre színeződik. Az nlc.hu kiderítette, mi ennek a pontos oka! Ez természetesen nem a romlás jele, hanem egy mutatós kémiai reakció eredménye, ami a tojásban levő vas és kén között zajlik le magas hő hatására. De mi a titka annak, hogy elkerüld ezt az árnyalatot?
Trükkök a kék perem elkerüléséhez
A kékes szegély kialakulását nem csak a hőmérséklet, hanem a tojás frissessége és a főzés utáni gyors lehűtés is befolyásolja.
Hasznos tippek:
-
Lassú hűtés helyett instant hideg vizes sokk: Ez a hirtelen hőmérséklet-csökkenés hatékonyan megakadályozza a kémiai reakciót. Emellett a főtt tojás meghámozását is megkönnyíti.
-
Válassz friss tojásokat: A régebbi tojások hajlamosabbak a színeződésre.

A tojás sokoldalú élelmiszer (Fotó: Getty Images)
Bár a kék peremtől nem kell rettegni, érthető, ha szeretnénk elkerülni, főleg ha válogatós gyereknek, vagy problémás vendégnek készítjük. Egy kis odafigyelés, gyors hűtés és friss alapanyag, és búcsút inthetünk a kékeszöld peremnek. További hasznos tippeket találsz még ennek megelőzésére az nlc.hu cikkében. A tojás nemcsak finom és sokoldalú, hanem tápanyagokban gazdag, fehérjében bővelkedő, egészséges étel, amely értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal támogatja a szervezetet – érdemes rendszeresen fogyasztani.
Kapcsolódó: Így használd fel a maradék főtt tojást – kreatív receptötletek