fiatal pár közös főzés

Hétvégi gasztró: háromfogásos ebéd 4 főre, fejenként 1500 forintból – 11. rész

Az élelmiszerárak meredek emelkedése miatt ma már komoly kihívás egy családi ebéd megfinanszírozása. A dráguló alapanyagok erősen apasztják a konyhapénzt, hiszen a bevásárlás jóval többe kerül, mint pár éve. De nincs mese, enni kell. És nem lenne rossz finomat is enni, nem igaz?

Újratöltött hétvégi gasztrónkban hétről-hétre 5000 forint alatt kihozható, mégis vasárnapi hangulatú ebédmenü ötletekkel jövünk.

Az árakat az online is elérhető áruházak legkedvezőbb árú termékeinek átlagárából számoljuk, így előfordulhat, hogy egyik vagy másik alapanyagot a menü olvasásakor kicsit kevesebb vagy épp több pénzért érhetik el olvasóink.

De talán nem is a fillérre pontos elszámolás, hanem a jót olcsón egyszerű alapelve, és a közös ötletelés a lényeg. Lássuk, mit hozunk ki ezen a héten egyetlen pizza árából!

Hűvös joghurtos ribiszkeleves

Hozzávalók (4 főre):

  • 40 dkg piros ribiszke (fagyasztott is lehet) – 880 Ft
  • 8 dl víz
  • 4 ek cukor – 60 Ft
  • 1 csomag vaníliás cukor – 50 Ft
  • 1 rúd fahéj – 50 Ft
  • 2,5 dl natúr joghurt – 220 Ft
  • 1 ek étkezési keményítő – 40 Ft

Elkészítés:

  1. A vizet a cukrokkal és fahéjjal felforraljuk, majd hozzáadjuk a ribiszkét.
  2. Pár perc főzés után botmixerrel pürésítjük, majd szűrőn átpasszírozzuk.
  3. A keményítőt kevés hideg vízzel kikeverjük, a leveshez adjuk, majd összeforraljuk.
  4. Ha langyosra hűlt, belekeverjük a joghurtot, és jól lehűtjük.

Összesen: kb. 1 300 Ft / 4 főre

Töltött tök burgonyapürével 

Hozzávalók (4 főre):

  • 2 közepes zsenge tök (össz. kb. 80 dkg) – 660 Ft
  • 50 dkg darált sertéshús – 1 200 Ft
  • 1 kis fej vöröshagyma – 60 Ft
  • 2 gerezd fokhagyma – 60 Ft
  • 2 ek olaj – 40 Ft1 tojás – 60 Ft
  • 8 dkg kuszkusz – 190 Ft
  • só, bors, majoránna – 40 Ft
  • 80 dkg burgonya – 560 Ft
  • 4 dkg vaj – 160 Ft
  • 1 dl tej – 70 Ft

Elkészítés:

  1. A kuszkuszt forró vízzel leöntjük, lefedjük, és 5 percig állni hagyjuk.
  2. A tököket félbevágjuk, magjukat kikaparjuk. A hagymát finomra vágjuk, olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a darált húst és fokhagymát, majd fűszerezzük.
  3. A húst a kuszkusszal és a tojással összekeverjük, a tökfelekbe kanalazzuk.
  4. 200 °C-os sütőben kb. 35–40 perc alatt készre sütjük.
  5. A burgonyát sós vízben puhára főzzük, vajjal és tejjel krémes pürét készítünk belőle.

Összesen: kb. 3 040 Ft / 4 főre

Házi gofri gyümölcsökkel

hetvegi-gasztro-1500-forint-11

A gofri desszertnek és reggelire is isteni (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók (4 főre):

  • 25 dkg liszt – 150 Ft
  • 2 tojás – 120 Ft
  • 2 dl tej – 140 Ft
  • 2 ek cukor – 30 Ft
  • 5 dkg vaj – 200 Ft
  • 1 csipet só – 5 Ft
  • 15 dkg vegyes bogyós gyümölcs – 300 Ft
  • 1 ek porcukor – 20 Ft

Elkészítés:

  1. A tészta hozzávalóit csomómentesre keverjük, 15 percig pihentetjük.
  2. Felforrósított gofrisütőben aranybarnára sütjük.
  3. A gofri tetejére gyümölcsöt halmozunk, porcukorral meghintjük.

Összesen: kb. 965 Ft / 4 főre

Teljes költség: 5 305 Ft / 4 főre

Jó étvágyat! 

Kapcsolódó: A korábbi hétvégi gasztrókat itt találod

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó