Manapság a gasztronómia világában is hódít a hulladékmentes szemlélet, ami több szempontból is üdvözlendő lépés. Gondoljunk csak arra, hány millió tonna élelmiszer végzi a szemetesben évente, melyek között nem egy olyan is akad, ami egyébként újrahasznosítható lenne.
  • Ezerrel dübörög a dinnyeszezon, érdemes kihasználni a gyümölcs minden részét. 
  • Mitől számít szuperélelmiszernek a dinnyehéj? 
  • Mutatunk 3 pofonegyszerű módszert, hogy a héj se menjen kárba. 

A pazarlásmentesség nemcsak a fenntarthatóságot segíti elő, de a pénztárcánkat is kíméli, hiszen így ugyanabból az alapanyagból többféle fogást is készíthetünk. Az pedig már csak hab a tortán, hogy némi tudatossággal új ízeket és recepteket is felfedezhetünk.

Vegyük példaként a nyári gyümölcsök legnagyobb sztárját, a görögdinnyét. Lédús, ízletes, frissít és hidratál a melegben, ráadásul ezerféleképp felhasználhatjuk a konyában is. A héjától viszont gondolkodás nélkül megszabadulunk, mit sem sejtve arról, mennyiféle hasznunk származhat belőle.

Kapcsolódó: 3 könnyed nyári fogás görögdinnyéből, amik között mindenki találhat kedvére valót 

Első olvasatra hihetetlennek tűnik, de a görögdinnye héja valóban ehető – és táplálóbb is, mint az elsőre gondolnánk. Persze a dinnyehús is dúskál nélkülözhetetlen vitaminokban és ásványi anyagokban, a héjában azonban annyi extra tápanyag bújik meg (C-vitamin, magnézium, kalcium és kálium nagy mennyiségben), amiről igazán kár lenne lemondani.

Először is, a dinnyehéj nagyon magas számban tartalmaz oldhatatlan (vagyis vízben nem oldódó) rostokat, amelyek elősegítik és támogatják a rendszeres, egészséges bélmozgást. De tartalmaz továbbá némi oldható (vízben oldódó) rostot is, ami a koleszterinszint csökkentésében játszik fontos szerepet.

Ami pedig igazi szuperélelmiszerré teszi ezt a gyakran kidobásra ítélt alapanyagot, az a citrullin, egy nem esszenciális aminosav, ami a szervezet természetes méregtelenítő folyamatait támogatja.

A citrullin főként a sportolók körében népszerű, hiszen számos olyan élettani hatása is van, ami javítja a teljesítményt. A dinnyehéj az egyik leggazdagabb citrullinforrás (körülbelül 60 százalékkal több citrullint tartalmaz, mint a húsa), de kisebb mennyiséget az uborkából és a tökfélékből is kinyerhetünk.

Így használd fel jól a görögdinnye héját

Az alaposan megmosott, gyümölcs- és zöldségkefével is átdörzsölt görögdinnye héja biztonsággal fogyasztható, de különösen magas rosttartalma miatt nem ajánlott túlzásba esni vele. Időbe telhet, míg alkalmazkodik hozzá az emésztőrendszer, így akkor járhatunk igazán jól, ha fokozatosan vezetjük be az étrendünkbe, és nem fogyasztunk egyszerre nagyobb mennyiségeket, elkerülvén a puffadást és gázképződést.

görögdinnye héja ecetben pácolva, borssal és kaporral

Görögdinnye héja ecetben pácolva borssal és kaporral (fotó: Getty Images)

Amikor véletlenül belevágunk, és a hússal együtt majszoljuk el a héj fehéres részét, biztos megtapasztaltuk, mennyire más ízek érnek össze a szánkban. A fehér rész egészen uborkaszerű, maga a zöld héj pedig kifejezetten keserű – valóban nem túl kellemes. Nem árt tehát átgondolni, miként készítsük el, hogy ízre is jó legyen.  

1. Tegyük el télire!

Az év ezen szakában mindig van mit savanyítani, befőzni vagy kovászolni, hogy a téli időszakban is élvezni tudjuk a nyár ízeit. Aki például szereti a savanyított és kovászolt élelmiszereket, más szezonális alapanyagokkal is kísérletezhet, beleértve a görögdinnye héját is, ami ugyanúgy működik, mintha uborkát használnánk. Sőt, akár hisszük, akár nem, még lekvárt is varázsolhatunk belőle – itt a recept, ha kapható vagy a pikáns ízekre. 

2. Grillezve, turmixolva is jól működik

A görögdinnye héja felvágva és olajra dobva pedig éppúgy működik, mint bármelyik grillzöldség, így nyugodt szívvel elkészíthetjük, fűszerezhetjük a héjjal együtt is. A fagyasztott görögdinnye héja (igen, le is lehet fagyasztani) ráadásul kiváló helyettesítője lehet a jégnek, így ha nem állunk készen arra, hogy magában együk, leturmixolva smoothie-khoz is hozzáadhatjuk (az eperrel, a mentával, a gyömbérrel és az őszibarackkal például nagyszerű párost alkotnak). Sőt, kedvenc nyári leveseinket is feldobhatjuk vele.   

3. Növeljük a rosttartalmat! 

Az pedig már a görögdinnyehéj non plus ultrája, hogy lereszelve a búzaliszthez is hozzáadhatjuk, amennyiben növelni szeretnénk a házilag sütött kenyerek rosttartalmát. Arra azonban ügyeljünk, hogy a felvágott dinnye jóval kevesebb ideig áll el a hűtőben, mint az az egész, ami egy hétig is eltárolható hűvös, száraz helyen.

Felszeletelve azonban gyorsan bomlásnak indul az oxigén hatására, így mindenképp tartsuk a hűtőben légmentesen záródó dobozban, és lehetőleg 2-3 napon belül használjuk is el valamire. Ha a dinnyénken sötét foltok jelennek meg, és a textúrája is nyálkásabb, inkább ne fogyasszuk el.

Kapcsolódó: Bár a dinnye sok szempontból egészséges, az egyoldalú, „dinnye diétákkal” – melyek nyáron különösen népszerűek – könnyen több kárt okozhatunk magunknak, mint hasznot. 

Kiemelt kép: Shamblen Studios/Unsplash

Ajánlott videó