Vége a maszatos, ragacsos szenvedésnek.

A reszelt sajt remek találmány, hiszen ugyanannyi sajtból sokkal többet hoz ki. Míg egy tízdekás darab egyben néhány falat, ugyanaz a mennyiség reszelve több melegszendvicsre vagy tésztaételre elég lehet.

Már persze, ha kedvenc trappistánk vagy füstöltünk nem esik szanaszét reszelés közben, és nem is tapad a fele a reszelőre…

Főleg dögmelegben gyakori, hogy a reszelni tervezett sajt ragad, tapad, túlságosan ragaszkodik a reszelőhöz, és a kívánatos, szálas állag helyett kissé bizarr ragacsként landol a tányéron, vagy épp el sem válik a reszelőtől.

Mit tegyünk, ha bolognaira vagy sajtos-tejfölösre éhes szünidei gyerekszájak betömésére vállalkoztunk, és szeretnénk gyorsan, kevés veszteséggel reszelni?

Hűtés

A reszelés során a sajt fizikai állaga döntő jelentőségű. A puha, meleg sajt könnyen kenődik és tapad, míg a hideg, kellően szilárd sajt jól reszelhető.

A legjobb eredményt akkor érhetjük el, ha a sajtot közvetlenül a hűtőből vesszük elő, vagy 10–15 percre (nem többre) a fagyasztóba helyezzük reszelés előtt. Ez különösen javasolt olyan sajtoknál, amelyek eredendően kissé lágyabb szerkezetűek, például a trappista vagy a fiatal gouda.

Előkészített reszelő

A reszelő állapota szintén befolyásolja a munkát. Eszközünk legyen teljesen száraz, mivel a nedvesség fokozza a sajt tapadási hajlamát. Emellett, ha a környezet is meleg, célszerű a reszelőt is előhűteni: néhány percre a hűtőbe vagy fagyasztóba helyezve jelentősen csökkenthető a sajt leolvadása a fémfelületre.

Sokat segít az is, hogy a reszelő felületét vékonyan át lehet kenni semleges ízű étolajjal. Ez a vékony olajréteg csúszósabbá teszi a felületet, így a sajt nehezebben tapad meg rajta, és a művelet után is könnyebb megtisztítani. 

sajt-reszeles-hack

Mind finom sajt, de nem mindegyik reszelhető jól (Fotó: Getty Images)

Adagolás

A nagyobb sajtblokkok reszelése kényelmetlenebb, ráadásul hosszabb ideig tart, miközben sajt átmelegedik, és ismét előáll a ragadós állag. Ezért célszerű a sajtot kisebb darabokra vágni, és ezeket külön lereszelni.

Ez a módszer a kézsérülések megelőzése szempontjából is klassz: a kisebb darabokat egyszerűbb biztonságosan kézbentartani, különösen, ha a reszelőn nincs csúszásgátló talp.

Megfelelő sajt

A különböző sajtok eltérő állaguk miatt nem egyformán alkalmasak reszelésre. A legjobban a kemény és félkemény fajták viselkednek, ezek szilárdabbak, kevésbé zsírosak, és jobban bírják a fizikai igénybevételt.

Ilyenek például a parmezán, az érett cheddar és gouda, valamint az edami és az ementáli. Az érettebb trappista is remek választás lehet, de csak akkor, ha minőségi.

A túl olcsó verzióknál fogjunk gyanút, mert könnyen belefuthatunk ömlesztett, reszelhetetlen verziókba. Pedig a jó reszelt sajtból isteni finomságok készíthetők! 

Kapcsolódó: Reszelt sajtból isteni fogások készíthetők! 

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó