A nyári kertnél/piacnál kevés jobb dolog van egy zöldségkedvelő ember számára, hiszen halomban áll a zamatos paradicsom, a zöldbab, érik a cukkini, a padlizsán és a paprika. Vrábel Kriszta most sokunk kedvenc idényzöldségéből, a paradicsomból alkotott isteni finomat.
Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű pitéhez
A tésztához:
- 25 dkg finomliszt + a nyújtáshoz
- 1 tojás
- 12,5 dkg vaj/margarin
- csipet só
A töltelékhez:
- 50 dkg paradicsom
- 6 evőkanál zsemlemorzsa
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1-1 teáskanál szárított kakukkfű és oregánó
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 1 (kezeletlen) citrom reszelt héja
- tengeri só
- 10 dkg friss, zöldfűszeres sajt
- Gyúrjuk össze a tészta hozzávalóit, ha szükséges, adjunk hozzá 1-2 evőkanál hideg vizet. Csomagoljuk folpackba a tésztacipót, pihentesük a hűtőszekrényben minimum 30 percet.
- A töltelékhez a paradicsomokat csumázzuk ki, vágjuk cikkekre. A zsemlemorzsát pirítsuk világos aranybarnára az olívaolajon a szárított fűszerekkel együtt, vegyük le a tűzről, keverjük el az aprított fokhagymával és petrezselyemmel, a reszelt citromhéjjal, sóval.
- A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki, tegyük 24 cm átmérőjű piteformába úgy, hogy pereme is legyen, villával szurkáljuk meg.
- Szórjuk a pite aljára a morzsa felét, helyezzük rá a paradicsomcikkeket, morzsoljuk rá a sajtot, végül szórjuk meg a maradék morzsával. 180 ºC-ra előmelegített sütőben süssük készre a pitét 25 perc alatt.
ELKÉSZÍTÉS: 40 PERC + PIHENTETÉS
SÜTÉS: 25 PERC
KALÓRIA: 3033 KCAL/EGÉSZ PITE