Paradicsomos-fűszermorzsás pite

Főzzünk nyári zöldségekből! – Paradicsomos-fűszermorzsás pite

Augusztusban tobzódik a természet a színekben és az ízekben, érdemes kihaszálni a friss, napérlelte zöldségek szezonját.

A nyári kertnél/piacnál kevés jobb dolog van egy zöldségkedvelő ember számára, hiszen halomban áll a zamatos paradicsom, a zöldbab, érik a cukkini, a padlizsán és a paprika. Vrábel Kriszta most sokunk kedvenc idényzöldségéből, a paradicsomból alkotott isteni finomat. 

Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű pitéhez

A tésztához:

  • 25 dkg finomliszt + a nyújtáshoz
  • 1 tojás
  • 12,5 dkg vaj/margarin
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 50 dkg paradicsom
  • 6 evőkanál zsemlemorzsa
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1-1 teáskanál szárított kakukkfű és oregánó
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 1 (kezeletlen) citrom reszelt héja
  • tengeri só
  • 10 dkg friss, zöldfűszeres sajt
  1. Gyúrjuk össze a tészta hozzávalóit, ha szükséges, adjunk hozzá 1-2 evőkanál hideg vizet. Csomagoljuk folpackba a tésztacipót, pihentesük a hűtőszekrényben minimum 30 percet.
  2. A töltelékhez a paradicsomokat csumázzuk ki, vágjuk cikkekre. A zsemlemorzsát pirítsuk világos aranybarnára az olívaolajon a szárított fűszerekkel együtt, vegyük le a tűzről, keverjük el az aprított fokhagymával és petrezselyemmel, a reszelt citromhéjjal, sóval.
  3. A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki, tegyük 24 cm átmérőjű piteformába úgy, hogy pereme is legyen, villával szurkáljuk meg.
  4. Szórjuk a pite aljára a morzsa felét, helyezzük rá a paradicsomcikkeket, morzsoljuk rá a sajtot, végül szórjuk meg a maradék morzsával. 180 ºC-ra előmelegített sütőben süssük készre a pitét 25 perc alatt.

ELKÉSZÍTÉS: 40 PERC + PIHENTETÉS
SÜTÉS: 25 PERC
KALÓRIA: 3033 KCAL/EGÉSZ PITE

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2020/08. lapszámában jelent meg.
Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találod meg.

Ajánlott videó