fiatal pár közös főzés

Hétvégi gasztró: háromfogásos ebéd 4 főre, fejenként 1500 forintból – 10. rész

Az élelmiszerárak meredek emelkedése miatt ma már komoly kihívás egy családi ebéd megfinanszírozása. A dráguló alapanyagok erősen apasztják a konyhapénzt, hiszen a bevásárlás jóval többe kerül, mint pár éve. De nincs mese, enni kell. És nem lenne rossz finomat is enni, nem igaz?

Újratöltött hétvégi gasztrónkban hétről-hétre 5000 forint alatt kihozható, mégis vasárnapi hangulatú ebédmenü ötletekkel jövünk.

Az árakat az online is elérhető áruházak legkedvezőbb árú termékeinek átlagárából számoljuk, így előfordulhat, hogy egyik vagy másik alapanyagot a menü olvasásakor kicsit kevesebb vagy épp több pénzért érhetik el olvasóink.

De talán nem is a fillérre pontos elszámolás, hanem a jót olcsón egyszerű alapelve, és a közös ötletelés a lényeg. Lássuk, mit hozunk ki ezen a héten egyetlen pizza árából!

1. Tökös gazpacho

Hozzávalók (4 főre):

  • 30 dkg zsenge tök – 250 Ft
  • 2 közepes paradicsom – 180 Ft
  • 1/2 kígyóuborka – 100 Ft
  • 1 kis fej vöröshagyma – 60 Ft
  • 1 gerezd fokhagyma – 30 Ft
  • 2 ek olívaolaj – 100 Ft
  • 1 ek almaecet vagy citromlé – 20 Ft
  • 1 kis szelet szikkadt kenyér (opcionális) – 20 Ft
  • só, bors, csipet őrölt kömény – 30 Ft
  • kb. 1,5 dl víz (állag szerint)

Elkészítés:

  1. A hozzávalókat turmixgépbe tesszük és simára pürésítjük.
  2. Hűtőben lehűtjük. Hidegen tálaljuk, pár csepp olajjal meglocsolva. Kínálhatunk mellé pirítóst.

Összesen: kb. 790 Ft / 4 főre

hetvegi-gasztro-1500-forint-10

A gazpacho tökkel dúsítva is isteni (Fotó: Getty Images)

2. Fehérboros csirkecomb rizzsel

Hozzávalók (4 főre):

  • 4 egész csirkecomb (kb. 1 kg) – 1 480 Ft
  • 1 fej vöröshagyma – 60 Ft
  • 2 gerezd fokhagyma – 60 Ft
  • 1,5 dl száraz fehérbor – 220 Ft
  • 3 ek olaj – 60 Ft
  • 20 dkg rizs – 180 Ft
  • 1 kis csokor petrezselyem – 90 Ft
  • só, bors, 1 tk pirospaprika – 40 Ft
  • kb. 3 dl víz

Elkészítés:

  1. A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk, serpenyőben kevés olajon elősütjük.
  2. Kivesszük, a visszamaradt zsiradékon megpirítjuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát.
  3. Felöntjük borral, visszatesszük a combokat, és kevés vízzel együtt fedő alatt puhára pároljuk (kb. 45 perc).
  4. A rizst sós vízben főzzük, majd végén petrezselyemmel összeforgatjuk. 
  5. A csirkét a rizzsel tálaljuk. 

Összesen: kb. 2 190 Ft / 4 főre

3. Házi gyümölcssorbet

Hozzávalók (4 főre):

  • 30 dkg fagyasztott gyümölcs (pl. meggy, málna, eper mix) – 600 Ft
  • 2 ek porcukor vagy méz – 60 Ft
  • 1/2 citrom leve – 30 Ft
  • 1/2 dl víz (ha túl sűrű lenne)

Elkészítés:

  1. A fagyasztott gyümölcsöket robotgépben a cukorral és citromlével pürésítjük.
  2. Ha szükséges, kevés vízzel lazítjuk. Rögtön tálalhatjuk is a sorbet-t, vagy visszatehetjük a fagyasztóba tálalásig.

Összesen: kb. 690 Ft / 4 főre
Teljes költség: kb. 4 460 Ft / 4 főre

Jó étvágyat! 

Kapcsolódó: A korábbi hétvégi gasztrókat itt találod

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó