Ha jellegzetes mediterrán édességet kellene mondani, az emberek többsége valószínűleg említené a tiramisut, a churrost vagy éppen a meglehetősen édes baklavát. Most utóbbin csavartunk egy kicsit, hogy eltérjen kissé a megszokottól.
Hozzávalók egy kb. 20 cm átmérőjű tortához
A tésztához:
- 30 darab réteslap
A töltelékhez:
- 15 dkg vaj + a tepsihez
- 25 dkg darált dió
- 25 dkg darált mandula
- 5 dkg cukor
- 1 (kezeletlen) citrom reszelt héja
A sziruphoz:
- 10 dkg cukor
- 1,5 dl víz
- 1 evőkanál méz
- 1 (kezeletlen) citrom reszelt héja
- A 30 darab réteslapból a 20 cm átmérőjű tortakarika segítségével 20 darab kört vágunk ki, és minden lap maradékából kivágunk egy-egy félkört is, utóbbiakat egymáshoz illesztve fogjuk felhasználni a rétegezéskor. Összesen tehát kb. 45 egész kört kell kapnunk.
- Kivajazzuk a 20 cm átmérőjű tortakarikát. Megolvasztjuk a 15 dkg vajat, félretesszük.
- A szirup elkészítéséhez az összes hozzávalót lábosba tesszük, és felforraljuk. Félretesszük hűlni.
- A töltelékhez összekeverjük a diót, a mandulát, a cukrot és a citrom reszelt héját.
- A tortakarika aljába teszünk 4 réteg réteslapot, amik közé bőségesen olvasztott vajat kenünk. Rászórunk egy vékony réteget a töltelékből. Ezt követi 3 réteg réteslap, szintén vajjal kenve, majd ismét töltelék. Ezt addig ismételjük, amíg elfogy a töltelék, majd a tetejére végül 5 réteg, vajjal kent réteslapot fektetünk. (A fél lapokat a közepén érdemes beletenni.)
- Előmelegítjük a sütőt 180 ºC-ra, és 30 percig sütjük a baklavát, majd 160 ºC-on további 30 percig. Ha megsült, még melegen ráöntjük a szirupot 2-3 adagban, hogy jól felszívja. (Csak akkor öntjük rá a következőt, ha az előzőt már felszívta.) Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.
ELKÉSZÍTÉS 60 PERC + SÜTÉS
KALÓRIA 10 696 KCAL/EGÉSZ TORTA
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Acsai Miklós
Styling: Kapolka Ágnes