A főtt kukorica nem véletlenül lett a nyár egyik megkerülhetetlen slágere. Helye van a strandbüfék kínálatában, gyakori vendég grillpartikon, és egy fárasztó nap után is ideális, könnyen elkészíthető vacsora. Ráadásul nemcsak finom, hanem egészséges is, hiszen a legtöbb strandétellel ellentétben se nem rántott, se nem zsíros, de még csak nem is cukrozott.
Elsőre úgy tűnhet, hogy főtt kukoricát készíteni nem igényel különösebb szakértelmet. Ez így is van, ugyanakkor, ha nem megfelelő alapanyaggal dolgozunk, vagy túl sokáig főzzük, az eredmény lisztes, kemény vagy éppen ízetlen lehet. Egy kis odafigyeléssel viszont könnyen elérhető, hogy a végeredmény lédús, édes, roppanós és élvezetes legyen.
Válasszunk jót!
A tökéletes főtt kukorica alapja mindig a friss, zsenge csemegekukorica. Ennek felismeréséhez néhány alapvető szempontot érdemes figyelembe venni. A csuhé színe legyen élénkzöld, semmiképp nem lehet fonnyadt vagy sárgás. A bajusz legyen aranysárga, enyhén nedves. Tartsuk észben azt is, hogy a jóféle kukorica szemei szorosan egymás mellett helyezkednek el, fényesek, és ha finoman megnyomjuk őket, tejszerű folyadék szivárog belőlük.
Használjuk fel és főzzük gyorsan!
Fontos tudni, hogy a frissen szedett csemegekukorica cukortartalma idővel keményítővé alakul, így minél frissebb, annál édesebb. Vásárlás után érdemes minél hamarabb felhasználni. A főzésnél az egyik leggyakoribb hiba a túl hosszú hőkezelés. A kukoricát érdemes csak annyi ideig főzni, amennyi feltétlenül szükséges. Egy igazán zsenge cső esetében ez nem több a forrástól számított 4-5 percnél.
Nagymamámtól úgy tanultam, hogy a kukoricát érdemes a csuhéval főzni, mert így sokkal ízesebb lesz! Szerintem mindenkinek ki kell próbálnia így!
Főtt kukorica
Hozzávalók 4 főre:
- 8 cső kukorica a csuhéval együtt
- víz
- ízlés szerint só és vaj a tálaláshoz
Elkészítés:
- Tisztítsuk meg a csöveket: távolítsuk el a csuhét és a bajuszt, a csuhé egy részét tegyük félre.
- Egy nagy lábas aljára tegyünk a kukoricacsuhéból. Erre fektessük a kukoricacsöveket, majd fedjük le őket megint csak csuhéval. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi kényelmesen ellepi.
- Forraljuk fel a vizet, majd forrástól számítva további 4-5 percig főzzük a zsenge kukoricát. A kevésbé zsengének forrástól számítva 8-10 percre is szüksége lehet.
- Csepegtessük le, majd azonnal tálaljuk. Ha gyerekeknek adjuk, érdemes kevés hideg vízzel langyosra hűteni, nehogy megégessék magukat.
A frissen főtt kukoricát sokan egyszerűen vajjal és sóval fogyasztják – ez a klasszikus, jól bevált módszer. Azonban egy kis kreativitással különleges ízvilágot is vihetünk a tálalásba. Az alábbi recept egy intenzívebb, füstösebb karaktert ad a kukoricának, amely különösen jól illik grillételek mellé is.
Füstöltpaprikás vajhab
Hozzávalók 8 cső kukoricához:
- 10 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 1 teáskanál füstölt (édes vagy csípős) pirospaprika
- egy csipet tengeri só
Elkészítés:
- A puha vajat kézi mixerrel habosra keverjük, amíg levegős, könnyű állagot nem kapunk.
- Hozzáadjuk a füstölt paprikát és a sót.
- Tovább keverjük egy-két percig, hogy az ízek teljesen összeérjenek, majd fél órára hűtőbe tesszük.
- A vajhabot kis tálban, hűtve kínáljuk a forró kukoricához.
Ez a fűszeres vajkrém remekül illik nemcsak a főtt kukoricához, hanem sült zöldségekhez, grillezett húsokhoz is, így érdemes belőle nagyobb adagot készíteni.
Jó étvágyat!
Kapcsolódó: Így variáljuk a főtt kukoricát!
Kiemelt kép: Getty Images