A gulyásleves a huszadik században a magyar konyha egyik legismertebb és legnépszerűbb étele lett – nemcsak itthon, de nemzetközi szinten is jegyzik, nálunk járva keresik ezt a finomságot. A gulyásleves ma már egyenesen a magyar gasztronómia szimbóluma, olyan ikonikus fogás, amelyet gyakran azonosítanak az egész ország kulináris kultúrájával.
Pedig képzeld: a gulyás egyáltalán nem ősi magyar étel. A pirospaprika, ami ma már elválaszthatatlan része a gulyáslevesnek, csak a 18. század végétől kezdett meghonosodni a magyar konyhában. A korábbi változatok – úgynevezett fehér gulyások – világos színű, paprikamentes fogások voltak, jellemzően szintén marhahúsból, de köménnyel és más egyszerű fűszerekkel készültek.
A ma ismert vérvörös színű, pörköltalapra épülő gulyás a modern magyar konyha újítása.
Mindezek ellenére mára a gulyásleves – akár bográcsban, akár otthoni körülmények között készül – az egyik legkedveltebb és leggyakrabban elkészített hagyományos étellé vált, és sokan sokféleképp főzik.
Mint sok más magyar fogásnál, itt is igaz: ahány ház, annyi szokás. Egyes receptek répa nélkül készülnek, máshol krumpli vagy csipetke nem kerül bele, de létezik sertéshúsos vagy füstölt hússal készült változat is. Az alábbi recept egy kiadós, otthon is könnyen elkészíthető, klasszikus verziót mutat be, amely marhahússal, zöldségekkel és csipetkével készül.

A paprika ma már a gulyásleves elmaradhatatlan része (Fotó: Getty Images)
Tökéletes gulyásleves recept
Hozzávalók 4 főre:
- 40 dkg marhahús (lehetőleg comb vagy lábszár)
- 2 nagyobb sárgarépa és fehérrépa
- két nagyobb burgonya és két nagy fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál őrölt kömény
- 2 babérlevél
- só, bors ízlés szerint
- 2 evőkanál zsír (vagy olaj)
- 1 evőkanál őrölt fűszerpaprika
- 2 húsos TV paprika és két nagy paradicsom
- (opcionálisan) csipetke: 2 tojás + liszt
Elkészítés:
- A zöldségeket megtisztítjuk: a hagymát finomra vágjuk, a fokhagymát zúzzuk. A paradicsomot és paprikát feldaraboljuk. A húst kis kockákra, a répákat karikára, a krumplit szintén kockára vágjuk.
- Egy nagy lábosban felhevítjük a zsírt, majd hozzáadjuk a köményt, a hagymát és a fokhagymát. Pár percig pároljuk, majd hozzáadjuk a felkockázott húst, és nagy lángon alaposan megpirítjuk.
- Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az őrölt paprikát, a feldarabolt paradicsomot és paprikát. Kevés vízzel felöntjük, majd ezt a rövid, sűrű levet többször elfőzzük és visszapótoljuk. Így fokozatosan készítünk egy ízgazdag pörköltalapot (4–5 ismétléssel).
- Amikor a hús kezd puhulni (ez kb. 1,5–2 óra), felöntjük kb. 1,4 liter vízzel, és hozzáadjuk a répákat és babérlevelet. További 5–10 perc múlva következik a krumpli. Közepes lángon főzzük tovább.
- A tojásból és annyi lisztből, amennyit felvesz, kemény tésztát gyúrunk. Apró darabokat csipkedünk belőle, és a készülő levesbe szórjuk, amikor a zöldségek már majdnem teljesen megpuhultak.
A végeredmény egy sűrű, gazdag, mégis leveses fogás, a hús puha, a zöldségek enyhén édesek, a fűszerpaprika és fokhagyma pedig karaktert kölcsönöznek az ételnek. Friss kenyérrel tálalva komplett, laktató főétel.
Ha variálnánk…
A gulyásleves sertéshússal is készíthető, ebben az esetben a főzési idő valamivel rövidebb, füstölt hússal vagy kolbásszal pedig karakteresebb, kissé karcosabb ízvilág érhető el.
Jót tesz neki az is, ha paprikából csípőset választunk és nem ördögtől való a vega változat sem. Hús nélkül, füstölt pirospaprikával, hüvelyesekkel dúsítva a vegetáriánus gulyásleves is ízletes lehet, főleg, ha zeller, paszternák vagy zöldbab is kerül bele.
Jó étvágyat hozzá!
Kapcsolódó: Próbáljuk ki kacsazúzával is!
Kiemelt kép: Getty Images