- A füge magas rost- és antioxidáns-tartalmú gyümölcs.
- Tökéletes reggelire vagy sültek mellé köretként
- Mutatunk egy egyszerű, de különleges fügebefőtt receptet lépésről lépésre.
A füge igazi kincs: nemcsak friss fogyasztásra tökéletes, hanem fantasztikus lekvárok, chutney-k és befőttek alapanyaga is lehet. Most egy klasszikus, mégis különleges házi fügebefőtt receptet mutatunk, amely garantáltan elvarázsolja a reggeliket vagy (ha addig ellen tudsz állni a teljes készlet bekebelezésének) akár a karácsonyi sült húsokat is.
Miért épp a füge?
A füge nemcsak ízletes, hanem egészséges is. Magas rosttartalma segíti az emésztést, és gazdag antioxidánsokban, vitaminokban. A füge ásványianyag-tartalma nyugtatólag hat a szívre és az idegrendszerre is, emellett segít a fáradság, gyengeség, koncentrációs zavarok leküzdésében.
Magyarországon is egyre népszerűbb, főleg a Balaton környékén, a Dél-Dunántúlon és a budai kertekben. Ha szerencséd van, a hazai füge augusztus végétől egészen októberig terem, így bőven van időd befőzni belőle.

A fügebefőttet más gyümölcsökkel keverve is fogyaszthatjuk reggelire (Fotó: Gedtty Images)
Különleges házi fügebefőtt recept
Hozzávalók (kb. 3 db kis csinos 3 dl-es üveghez):
- 1 kg érett, de nem túl puha füge
- 40 dkg kristálycukor
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 1 rúd fahéj
- 3-4 szem szegfűszeg
- 1 dl víz
- opcionálisan: kevés vaníliás cukor vagy 1 rúd vanília
Elkészítés:
- A fügéket alaposan megmossuk, és ha szükséges, levágjuk a szárukat. A kisebbeket egészben hagyjuk, a nagyobbakat félbevágjuk.
- Egy lábasban felforraljuk a vizet a cukorral, majd hozzáadjuk a citromlevet, a reszelt héjat, a fahéjat és a szegfűszeget. Ízlés szerint mehet bele a vanília is.
- Amikor a szirup szépen elkezd sűrűsödni, beletesszük a fügéket, és alacsony lángon, óvatosan főzzük kb. 20–25 percig, amíg a gyümölcsök átveszik az ízeket, de még nem esnek szét.
- A forró befőttet csírátlanított üvegekbe töltjük, lezárjuk, és 5 percre fejre állítjuk őket, hogy légmentesen záródjanak.
- Végül a dunsztolás következik: tekerd takarókba az üvegeket, és hagyd teljesen kihűlni, ez kb. 24 óra.
Tipp: így használd a fügebefőttet
- Reggelire pirítóssal és krémes sajtokkal
- Desszertként vaníliafagyival vagy panna cottával
- Ünnepi húsok mellé édes-savanyú köretként
- Sajttálra, dióval, kéksajttal
- Gasztroajándéknak, csinos üvegben, masnival
A hazai fügét érdemes a szezon csúcsán beszerezni. Akár a budapesti piacokon, akár vidéki termelőknél jársz – a jó minőségű, érett, de nem túlérett füge az alapja a tökéletes befőttnek. Ne hagyd, hogy kárba menjen ez a mediterrán kincs: főzd be és élvezd akár télen is!
További füge receptek: Hegyekben áll a füge – Mit készítsünk még belőle?
Kiemelt kép: Canva