füge

Különleges ínyencség: Házi fügebefőtt recept, amit imádni fog a család

Ha van a kertedben egy szépen termő fügefa, vagy csak szembejön veled a piacon egy tál érett, mézédes füge, ne hagyd veszni!
  • A füge magas rost- és antioxidáns-tartalmú gyümölcs.
  • Tökéletes reggelire vagy sültek mellé köretként
  • Mutatunk egy egyszerű, de különleges fügebefőtt receptet lépésről lépésre.

A füge igazi kincs: nemcsak friss fogyasztásra tökéletes, hanem fantasztikus lekvárok, chutney-k és befőttek alapanyaga is lehet. Most egy klasszikus, mégis különleges házi fügebefőtt receptet mutatunk, amely garantáltan elvarázsolja a reggeliket vagy (ha addig ellen tudsz állni a teljes készlet bekebelezésének) akár a karácsonyi sült húsokat is.

Miért épp a füge?

A füge nemcsak ízletes, hanem egészséges is. Magas rosttartalma segíti az emésztést, és gazdag antioxidánsokban, vitaminokban. A füge ásványianyag-tartalma nyugtatólag hat a szívre és az idegrendszerre is, emellett segít a fáradság, gyengeség, koncentrációs zavarok leküzdésében.

Magyarországon is egyre népszerűbb, főleg a Balaton környékén, a Dél-Dunántúlon és a budai kertekben. Ha szerencséd van, a hazai füge augusztus végétől egészen októberig terem, így bőven van időd befőzni belőle.

fügebefőtt csészében

A fügebefőttet más gyümölcsökkel keverve is fogyaszthatjuk reggelire (Fotó: Gedtty Images)

Különleges házi fügebefőtt recept

Hozzávalók (kb. 3 db kis csinos 3 dl-es üveghez):

  • 1 kg érett, de nem túl puha füge
  • 40 dkg kristálycukor
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 1 rúd fahéj
  • 3-4 szem szegfűszeg
  • 1 dl víz
  • opcionálisan: kevés vaníliás cukor vagy 1 rúd vanília

Elkészítés:

  1.  A fügéket alaposan megmossuk, és ha szükséges, levágjuk a szárukat. A kisebbeket egészben hagyjuk, a nagyobbakat félbevágjuk.
  2. Egy lábasban felforraljuk a vizet a cukorral, majd hozzáadjuk a citromlevet, a reszelt héjat, a fahéjat és a szegfűszeget. Ízlés szerint mehet bele a vanília is.
  3. Amikor a szirup szépen elkezd sűrűsödni, beletesszük a fügéket, és alacsony lángon, óvatosan főzzük kb. 20–25 percig, amíg a gyümölcsök átveszik az ízeket, de még nem esnek szét.
  4. A forró befőttet csírátlanított üvegekbe töltjük, lezárjuk, és 5 percre fejre állítjuk őket, hogy légmentesen záródjanak.
  5. Végül a dunsztolás következik: tekerd takarókba az üvegeket, és hagyd teljesen kihűlni, ez kb. 24 óra.

Tipp: így használd a fügebefőttet

  • Reggelire pirítóssal és krémes sajtokkal
  • Desszertként vaníliafagyival vagy panna cottával
  • Ünnepi húsok mellé édes-savanyú köretként
  • Sajttálra, dióval, kéksajttal
  • Gasztroajándéknak, csinos üvegben, masnival

A hazai fügét érdemes a szezon csúcsán beszerezni. Akár a budapesti piacokon, akár vidéki termelőknél jársz – a jó minőségű, érett, de nem túlérett füge az alapja a tökéletes befőttnek. Ne hagyd, hogy kárba menjen ez a mediterrán kincs: főzd be és élvezd akár télen is!

További füge receptek: Hegyekben áll a füge – Mit készítsünk még belőle?

Kiemelt kép: Canva

Ajánlott videó