fiatal pár közös főzés

Hétvégi gasztró: háromfogásos ebéd 4 főre, fejenként 1500 forintból – 8. rész

Az élelmiszerárak meredek emelkedése miatt ma már komoly kihívás egy családi ebéd megfinanszírozása. A dráguló alapanyagok erősen apasztják a konyhapénzt, hiszen a bevásárlás jóval többe kerül, mint pár éve. De nincs mese, enni kell. És nem lenne rossz finomat is enni, nem igaz?

Újratöltött hétvégi gasztrónkban hétről-hétre 5000 forint alatt kihozható, mégis vasárnapi hangulatú ebédmenü ötletekkel jövünk.

Az árakat az online is elérhető áruházak legkedvezőbb árú termékeinek átlagárából számoljuk, így előfordulhat, hogy egyik vagy másik alapanyagot a menü olvasásakor kicsit kevesebb vagy épp több pénzért érhetik el olvasóink.

De talán nem is a fillérre pontos elszámolás, hanem a jót olcsón egyszerű alapelve, és a közös ötletelés a lényeg.

Lássuk, mit hozunk ki ezen a héten egyetlen pizza árából!

1. Őszibarackkrémleves mentával

Hozzávalók (4 főre):

  • 80 dkg mirelit őszibarack  – 950 Ft
  • 2 dl tejszín – 350 Ft
  • 5 dl víz 
  • 2-3 ek cukor – 50 Ft
  • 1 csipet fahéj – 20 Ft
  • fél citrom leve – 50 Ft
  • pár levél menta – elhanyagolható
  • 1 tk vaníliás cukor – 30 Ft

Elkészítés:

  1. A barackokat megmossuk, kimagozzuk (ha fagyasztott, felengedjük), majd egy kis lábasban a vízzel, cukorral, fahéjjal és vaníliás cukorral kb. 10 percig főzzük.
  2. Miután kissé kihűlt, botmixerrel krémesítjük. Hozzáadjuk a tejszínt, a citromlevet, és alaposan elkeverjük.
  3. Hűtőben pihentetjük legalább 1-2 órát.
  4. Tálaláskor mentalevéllel vagy egy kevés barackdarabkával díszíthetjük.

Összesen: kb. 1 450 Ft / 4 főre

2. Baconbe tekert csirkemáj zöldséges kuszkusszal

Hozzávalók (4 főre):

  • 40 dkg csirkemáj – 600 Ft
  • 20 dkg szeletelt bacon – 750 Ft
  • 25 dkg kuszkusz – 400 Ft
  • 1 közepes cukkini – 250 Ft
  • 1 db sárgarépa – 80 Ft
  • 1 kis fej hagyma – 60 Ft
  • 1 gerezd fokhagyma – 40 Ft
  • só, bors, olaj – kb. 60 Ft
  • 1 tk fűszerpaprika, kakukkfű, petrezselyem – 40 Ft

Elkészítés:

  1. A csirkemájat megtisztítjuk, sózzuk, borsozzuk, ízesíthetjük egy csipet kakukkfűvel.
  2. Minden májat egy-egy szelet baconbe tekerünk, és sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük.
  3. 200 °C-on 20–25 percig sütjük, míg a bacon ropogós, a máj pedig átsült.
  4. A kuszkuszt forró, enyhén sós vízzel leöntjük (1,5x mennyiségű vízzel), lefedve 10 percig pihentetjük.
  5. Közben a hagymát, répát, cukkinit apróra vágjuk, olajon megpirítjuk, fűszerezzük, majd a kész kuszkusszal összeforgatjuk.
  6. Friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Összesen: kb. 2 280 Ft / 4 főre

hetvegi-gasztro-1500-forint-8

A kuszkusz az egyik legjobb olcsó köret (Fotó: Getty Images)

3. Mézes polenta (kukoricakása) pirított dióval

Hozzávalók (4 főre):

  • 10 dkg kukoricadara – 120 Ft
  • 5 dl tej – 200 Ft
  • 2 ek méz – 120 Ft
  • 1 tk vaj – 20 Ft
  • 1 marék dió vagy napraforgómag – 150 Ft
  • 1 csipet só – elhanyagolható

Elkészítés:

  1. A tejet felforraljuk egy csipet sóval, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a kukoricadarát.
  2. Alacsony lángon, állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük (kb. 10 perc).
  3. Belekeverjük a vajat és a mézet.
  4. Kisebb formákba öntjük, hagyjuk kicsit megdermedni.
  5. Közben a diót vagy magvakat száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk, és a tetejére szórjuk. A polenta tálalható langyosan vagy hidegen, extra mézzel locsolva.

Összesen: kb. 610 Ft / 4 főre
Teljes költség: kb. 4 340 Ft / 4 főre

Jó étvágyat! 

Kapcsolódó: A korábbi hétvégi gasztrókat itt találod

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó