Újratöltött hétvégi gasztrónkban hétről-hétre 5000 forint alatt kihozható, mégis vasárnapi hangulatú ebédmenü ötletekkel jövünk.
Az árakat az online is elérhető áruházak legkedvezőbb árú termékeinek átlagárából számoljuk, így előfordulhat, hogy egyik vagy másik alapanyagot a menü olvasásakor kicsit kevesebb vagy épp több pénzért érhetik el olvasóink.
De talán nem is a fillérre pontos elszámolás, hanem a jót olcsón egyszerű alapelve, és a közös ötletelés a lényeg.
Lássuk, mit hozunk ki ezen a héten egyetlen pizza árából!
1. Őszibarackkrémleves mentával
Hozzávalók (4 főre):
- 80 dkg mirelit őszibarack – 950 Ft
- 2 dl tejszín – 350 Ft
- 5 dl víz
- 2-3 ek cukor – 50 Ft
- 1 csipet fahéj – 20 Ft
- fél citrom leve – 50 Ft
- pár levél menta – elhanyagolható
- 1 tk vaníliás cukor – 30 Ft
Elkészítés:
- A barackokat megmossuk, kimagozzuk (ha fagyasztott, felengedjük), majd egy kis lábasban a vízzel, cukorral, fahéjjal és vaníliás cukorral kb. 10 percig főzzük.
- Miután kissé kihűlt, botmixerrel krémesítjük. Hozzáadjuk a tejszínt, a citromlevet, és alaposan elkeverjük.
- Hűtőben pihentetjük legalább 1-2 órát.
- Tálaláskor mentalevéllel vagy egy kevés barackdarabkával díszíthetjük.
Összesen: kb. 1 450 Ft / 4 főre
2. Baconbe tekert csirkemáj zöldséges kuszkusszal
Hozzávalók (4 főre):
- 40 dkg csirkemáj – 600 Ft
- 20 dkg szeletelt bacon – 750 Ft
- 25 dkg kuszkusz – 400 Ft
- 1 közepes cukkini – 250 Ft
- 1 db sárgarépa – 80 Ft
- 1 kis fej hagyma – 60 Ft
- 1 gerezd fokhagyma – 40 Ft
- só, bors, olaj – kb. 60 Ft
- 1 tk fűszerpaprika, kakukkfű, petrezselyem – 40 Ft
Elkészítés:
- A csirkemájat megtisztítjuk, sózzuk, borsozzuk, ízesíthetjük egy csipet kakukkfűvel.
- Minden májat egy-egy szelet baconbe tekerünk, és sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük.
- 200 °C-on 20–25 percig sütjük, míg a bacon ropogós, a máj pedig átsült.
- A kuszkuszt forró, enyhén sós vízzel leöntjük (1,5x mennyiségű vízzel), lefedve 10 percig pihentetjük.
- Közben a hagymát, répát, cukkinit apróra vágjuk, olajon megpirítjuk, fűszerezzük, majd a kész kuszkusszal összeforgatjuk.
- Friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Összesen: kb. 2 280 Ft / 4 főre

A kuszkusz az egyik legjobb olcsó köret (Fotó: Getty Images)
3. Mézes polenta (kukoricakása) pirított dióval
Hozzávalók (4 főre):
- 10 dkg kukoricadara – 120 Ft
- 5 dl tej – 200 Ft
- 2 ek méz – 120 Ft
- 1 tk vaj – 20 Ft
- 1 marék dió vagy napraforgómag – 150 Ft
- 1 csipet só – elhanyagolható
Elkészítés:
- A tejet felforraljuk egy csipet sóval, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a kukoricadarát.
- Alacsony lángon, állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük (kb. 10 perc).
- Belekeverjük a vajat és a mézet.
- Kisebb formákba öntjük, hagyjuk kicsit megdermedni.
- Közben a diót vagy magvakat száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk, és a tetejére szórjuk. A polenta tálalható langyosan vagy hidegen, extra mézzel locsolva.
Összesen: kb. 610 Ft / 4 főre
Teljes költség: kb. 4 340 Ft / 4 főre
Jó étvágyat!
Kapcsolódó: A korábbi hétvégi gasztrókat itt találod
Kiemelt kép: Getty Images