Az air fryer viharos gyorsasággal vált nemcsak a háziasszonyok, hanem mindenki kedvencévé, aki szeretne gyorsan és hatékonyan összedobni egy ebédet. Gyors, tiszta, egészségesen lehet vele főzni, miközben az eredmény olyan, mintha bő zsiradékban készítettük volna el az ételt.
A modern konyhák nélkülözhetetlen szereplője egyszerű technológiával, forró levegő keringetésével működik – hasonlóan egy légkeveréses sütőhöz, csak éppen gyorsabban, koncentráltabban és kevesebb energiával. Egy fűtőszál melegíti fel a levegőt, egy ventilátor pedig azt az étel köré tereli. Ennek köszönhetően minimális olajjal is elérhetjük a kívánt ropogós hatást.
Tehát gyorsabb, mint a hagyományos sütés, kevesebb olajat igényel, kevesebb mosogatnivalóval jár, és szinte mindenre alkalmas: zöldségek, húsok, fagyasztott ételek, péksütemények, sőt, desszertek is készíthetők benne.
Így nem lesz ropogós az air fryerben sült étel
Ám van egy gyakori hiba, amit szinte mindenki elkövet – és ez az oka annak, hogy a végeredmény ropogós helyett gyakran szottyos, vizes. Amilyen csábító egyszerre beledobálni az air fryerbe az összes hozzávalót, olyan biztos a kudarc is.

Az air fryerben való sütés könnyű, csak néhány dolgot kell megjegyezni (Fotó: Canva)
Ha ugyanis túl sok ételt pakolunk a sütő kosarába, a forró levegő nem tud egyenletesen keringeni. Az eredmény? Ropogós sültkrumpli helyett gumiszerű, vizes, pépes állagú falatok. A kulcs a légáramlás: ha a levegő nem tud minden oldalról hozzáférni az ételhez, az inkább párolódni fog, nem pedig sülni.
De akkor mennyi az annyi, hogy töltsük meg helyesen a kosarat? A megfelelő mennyiség az air fryer méretétől függ, de itt van néhány irányelv, melyek segíthetnek. Egy kisebb (2-4 liter), 1-2 főre tervezett sütőbe maximum 2 csirkecombot és 200 g hasábburgonyát tegyünk.
Kapcsolódó: Mi köze van az air fryernek a II. világháborúhoz? Nagyon is sok
Egy közepes fritőzbe (5-6 liter), ami 3-4 főnek megfelelő, 500 g hasábburgonya sütésére alkalmas, a nagy méretűbe (7-10 liter) pedig még több fér, de még ekkor is fontos: az ételek ne fedjék egymást, legyen tér a levegőnek!
Praktikus tipp: a szögletes kosár nagyobb főzőfelületet kínál, mint a kerek, így hatékonyabb a légáramlás.
Így lesz tökéletes az air fryerben való sütés
Ha az alábbi tényezőkre odafigyelünk, a vasárnapi ebéd garantáltan siker lesz, és senki nem fog nyammogni a szottyos falatok miatt.
- Ne rétegezzük túl: egyszerre csak egy réteg étel legyen a kosárban.
- Több adagban süssünk: inkább kétszer, de jól – az íz és a textúra kárpótol.
- Rázzuk meg félidőben, segít egyenletesen sütni.
- Fordítsuk meg az ételt, ha lehet: főleg húsoknál, hogy minden oldalon piruljon.
- Ne zsúfoljuk egymásra a különböző ételeket: az eltérő főzési idő, eltérő páratartalom miatt ne keverjük össze az eltérő típusú ételeket.
Láthatjuk, hogy néhány apróságra kell csupán figyelni, hogy az air fryerben gyakorlatilag bármilyen ételt megsüthessünk. A legnagyobb hiba a túlpakolt kosár, a ropogós, aranybarna falatokért legyünk türelmesebbek és ne egyszerre süssünk meg mindent.
Kapcsolódó: Hétvégi gasztró: 3 isteni, air fryerben sült finomság
Kiemelt kép: Canva