Imádjuk az air fryert! Nemcsak, mert egészségesebb alternatívát kínál az olajsütőkhöz képest, de mert hihetetlenül gyors is, használata pedig pofonegyszerű. Sokoldalúsága megint csak óriási előny, hiszen nemcsak sütésre, de grillezésre, melegítésre és akár aszalásra is tökéletes. Ráadásul a tisztítása sem okoz fejfájást: pillanatok alatt elmosható.
Ma három olyan finomságot mutatunk, ami air fryerben lesz a legfinomabb!
Sült kelbimbós, csirkés, narancsos saláta

Sült kelbimbós, csirkés, narancsos saláta (Recept és fotó: Vrábel Kriszta)
Hozzávalók 4 személyre:
- 40 dkg kelbimbó
- olívaolaj
- 5 dkg zsemlemorzsa
- 5 dkg reszelt parmezán
- 10 dkg zöldsaláta
- 2 darab narancs
- 1 fej lila hagyma
- tengeri só
- frissen őrölt bors
- 40 dkg csirkemellfilé
- A megpucolt kelbimbókat felezzük el, szedjük tálba, csepegtessük/fújjuk meg olívaolajjal, oszlassuk el, hogy mindenhol enyhén olajos legyen a zöldség.
- Szórjuk rá a zsemlemorzsa és a reszelt parmezán keverékét. Rázzuk össze a tálban, hogy mindenhova jusson panír. Az air fryer sütőpapírral bélelt kosarában 180 ºC-on 16 perc alatt süssük készre.
- A zöldsalátát vágjuk apróra, forgassuk össze fél narancs kifacsart levével és a többi, gerezdekre vágott, kifilézett narancshússal. Keverjük hozzá a felkockázott lila hagymát és a sült kelbimbót.
- A megtisztított, sóval, borssal fűszerezett, 3-4 darabba vágott csirkemelleket olajozzuk be, és süssük készre az air fryerben 200 ºC-on 20-22 perc alatt. A langyosra hűlt csirkemellet vékonyan szeleteljük fel, tálaljuk a salátával.
Tex-mex húsgombóc salsa verdével

Tex-mex húsgombóc salsa verdével (Recept és fotó: Vrábel Krisztina)
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg darált marhahús
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 3 evőkanál extraszűz olívaolaj
A fűszerkeverékhez:
- 2 teáskanál só
- 1 mokkáskanál őrölt csilipor
- 1 mokkáskanál őrölt Cayenne-bors
- 1 teáskanál füstölt pirospaprika
- csipet szerecsendió
- 1 mokkáskanál gyömbérpor
- 1 teáskanál őrölt fokhagyma
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- 1 mokkáskanál őrölt kardamom
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál őrölt oregánó
A salsa verdéhez:
- 1-1 nagy csokor koriander és petrezselyem
- 1 szál újhagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 4 evőkanál olívaolaj
- 1-2 lime leve
- só
- 1 mokkáskanál tört csili
- A fűszerkeverékhez a fűszereket tegyük mozsárba, alaposan dolgozzuk össze. Szórjuk a húshoz, adjuk hozzá a lereszelt vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Dolgozzuk össze a húsmasszát, majd hagyjuk állni legalább 30 percet (de érlelhetjük 1 éjszakát is).
- Alaposan beolajozott kézzel formázzunk a masszából kb. 16 húsgombócot, helyezzük az air fryer sütőpapírral bélelt sütőkosarába, és 200 ºC-on süssük készre 13-14 perc alatt, közben néha rázogassuk meg.
- A salsa verdéhez a zöldfűszereket és a hagymákat az olajjal együtt daráljuk le késes konyhai aprítóban. Lime-lével, sóval és kevés csilivel fűszerezzük. A szószt szedjük a húsgombócokra, kínálhatunk mellé lepénykenyeret, sült krumplit, burgonyapürét.
Fetás-paradicsomos-hagymás töltött padlizsán

Fetás-paradicsomos-hagymás töltött padlizsán (recept és fotó: Vrábel Kriszta)
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 közepes darab padlizsán
- olívaolaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 nagy fej lila hagyma
- 1-1 teáskanál őrölt fahéj és római kömény
- 1-1 mokkáskanál őrölt szerecsendió és szegfűszeg
- só
- frissen őrölt bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 50 dkg paradicsom
- 2 dl paradicsomszósz
- 1 kis csokor menta
- 20 dkg feta sajt
- A padlizsánokat hosszában vágjuk ketté, kenjük meg őket vékonyan olívaolajjal. Tegyük az air fryer kosarába, süssük elő 180 ºC-on 20 perc alatt.
- Közben készítsük el a tölteléket: a tisztított, csíkokra vágott hagymákat kezdjük el olívaolajon dinsztelni. Adjuk hozzá a menta kivételével a fűszereket, a zúzott fokhagymát, majd 5 perc elteltével tegyük bele a darabolt paradicsomot és a paradicsomszószt is. Sózzuk, főzzük sűrűre a zöldségragut 10- 15 perc alatt. Keverjük bele az aprított menta felét.
- Az elősütött padlizsánok vágott felét késsel irdaljuk be, enyhén sózzuk meg, szedjük rá a hagymás ragut, rétegezve a morzsolt fetával. Tegyük vissza sülni 10 percre a 200 ºC-ra melegített air fryerbe. Tálaláskor szórjuk meg a maradék mentával, morzsolhatunk rá friss fetát is.
Egészséges air fryer
Az air fryer, azaz forró levegős sütő nem véletlenül lett sokak kedvence. Legfőbb előnye, hogy a forró olaj helyett forró levegőben sülnek meg a finomságok.
Ennek köszönhetően ugyanolyan ropogósak lesznek, mint a bő olajban sültek, ugyanakkor az így készült ételek fogyasztása jóval egészségesebb. A felesleges zsiradék elhagyása nemcsak az érrendszernek tesz jót, de azzal is jár, hogy kikerüljük az olajban sütés során keletkező káros vegyületeket.
Ha mindennek a tetejébe eleve egészséges, sok zöldséget tartalmazó fogásokat készítünk el benne, joggal érezhetjük úgy, tettünk az egészségünkért.
Jónap Rita kolléganőnk korábban megírta az air fryerhez fűződő barátságának történetét.
Kiemelt kép: Getty Images