Újratöltött hétvégi gasztrónkban hétről-hétre 5000 forint alatt kihozható, mégis vasárnapi hangulatú ebédmenü ötletekkel jövünk.
Az árakat az online is elérhető áruházak legkedvezőbb árú termékeinek átlagárából számoljuk, így előfordulhat, hogy egyik vagy másik alapanyagot a menü olvasásakor kicsit kevesebb vagy épp több pénzért érhetik el olvasóink.
De talán nem is a fillérre pontos elszámolás, hanem a jót olcsón egyszerű alapelve, és a közös ötletelés a lényeg.
Lássuk, mit hozunk ki ezen a héten egyetlen pizza árából!
1. Hideg joghurtos málnaleves
Hozzávalók (4 főre):
- 30 dkg málna (fagyasztott is jó) – 1 200 Ft
- 5 dl natúr joghurt – 400 Ft
- 2 dl tejszín – 350 Ft
- 2-3 ek porcukor – 50 Ft
- fél citrom leve és héja – 100 Ft
- 1 tk vaníliás cukor – 30 Ft
- 1 csipet fahéj – 20 Ft
- mentalevél (opcionális) – elhanyagolható

Hideg joghurtos málnaveles (Fotó: Getty Images)
Elkészítés:
- Ha fagyasztott málnát használsz, engedd fel szobahőmérsékleten vagy langyos vízben pár perc alatt. Ezután szűrőn keresztül passzírozd át, hogy a magokat eltávolítsd (opcionális, de krémesebb lesz tőle a leves).
- Az alap összekeverése: Egy nagy tálban keverd össze a joghurtot, a tejszínt, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citrom levét és reszelt héját, valamint a fahéjat.
- Add a málnapürét a joghurtos keverékhez, és alaposan keverd el. Kóstold meg, és ha szükséges, adj még egy kevés cukrot vagy citromlevet hozzá.
- Lefedve tedd a hűtőbe legalább 1–2 órára, hogy az ízek összeérjenek, és igazán frissítő legyen.
- Hidegen kínáld. A tetejét díszítheted egy kevés egész málnával, mentalevéllel vagy pár csepp tejszínnel.
Összesen: kb. 2 150 Ft / 4 főre
2. Szalonnás patisszonpörkölt nokedlivel
Hozzávalók (4 főre):
- 2 db patisszon (~80 dkg) – 600 Ft
- 1 fej hagyma – 80 Ft
- 10 dkg füstölt szalonna – 500 Ft
- 2 gerezd fokhagyma – 80 Ft
- 1 tk pirospaprika – 30 Ft
- 1 ek liszt – 10 Ft
- 1,5 dl tejföl – 150 Ft
- só, bors, olaj – kb. 50 Ft
- 25 dkg liszt – 120 Ft
- 1 tojás – 80 Ft
- 1,5 dl víz
- csipet só
Elkészítés:
A pörkölt alap elkészítése
- A szalonnát kis kockákra vágva kiolvasztjuk egy kevés olajon.
- Hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, üvegesre pároljuk, majd belereszeljük a fokhagymát.
- Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük, majd kevés vízzel felöntjük.
- A meghámozott, kimagozott patisszont felkockázzuk és a paprikás alaphoz adjuk. Megsózzuk, borsozzuk, és fedő alatt, kis lángon puhára pároljuk (~15–20 perc).
- A tejfölt simára keverjük az 1 ek liszttel. Ha a patisszon megpuhult, óvatosan hozzáöntjük a habarékot, és pár perc alatt összeforraljuk, míg besűrűsödik.
A nokdeli elkészítése
- A lisztet, tojást, vizet és csipet sót simára keverjük, lágy, de nem folyós tésztát készítünk.
- Forrásban lévő, sós vízbe szaggatjuk nokedliszaggatóval, 2–3 perc főzés után szűrővel kivesszük, és kevés olajjal összeforgatjuk.
Összesen: kb. 1 700 Ft / 4 főre
3. Uborkasaláta
Hozzávalók 4 főre:
- 2 közepes kígyóuborka – 500 Ft
- 1 tk só – 10 Ft
- 1 ek cukor – 10 Ft
- 2 ek ecet – 10 Ft
- 1 gerezd fokhagyma – 40 Ft
- pirospaprika (szóráshoz) – 10 Ft

Karikázhatjuk is, gyalulhatjuk is az uborkát az uborkasalátához (Fotó: Getty Images)
Elkészítés:
- Uborka előkészítése: Az uborkákat alaposan megmossuk, és vékony karikákra szeleteljük vagy legyaluljuk.
- Egy tálba tesszük, megsózzuk, és kb. 20 percig állni hagyjuk, hogy levet engedjen.
- Közben egy kis tálban összekeverjük az ecetet, cukrot, zúzott fokhagymát és kb. 1–1,5 dl vizet. Kevergetjük, míg a cukor feloldódik.
- Összeállítás: Az uborkát kinyomkodjuk, majd a savanykás-fokhagymás lébe tesszük. Hűtőbe tesszük legalább 30 percre, hogy jól összeérjenek az ízek.
- Tálalás: Tányérra szedve pici pirospaprikával megszórjuk a tetejét. Ízlés szerint tejföllel is gazdagítható.
Összesen: kb. 580 Ft / 4 főre
4. Darapuding
Hozzávalók:
- 1 l tej – 400 Ft
- 10 dkg búzadara – 100 Ft
- 5 dkg cukor – 40 Ft
- 1 cs vaníliás cukor – 30 Ft
- 1 tojás – 80 Ft
- 1 tk vaj – 20 Ft
- lekvár/fahéj (tálaláshoz) – 100 Ft
Elkészítés:
- A tejet egy nagyobb lábasban felforraljuk a cukorral és a vaníliás cukorral.
- Amikor a tej forr, folyamatos keverés mellett beleöntjük a búzadarát, és sűrűre főzzük (kb. 5–7 perc). Vigyázzunk, nehogy leégjen – gyakran keverjük.
- A tűzről levéve belekeverjük a vajat és a felvert tojást. Visszatesszük a tűzre, és még 1–2 percig főzzük, hogy a tojás hőkezelést kapjon, de ne csapódjon ki.
- A masszát tálkákba vagy egy nagyobb tálba öntjük. Hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe tesszük legalább 1 órára.
- Tetejére kanalazhatunk házi baracklekvárt, szilvalekvárt vagy megszórhatjuk fahéjas porcukorral. Melegen is finom, de hidegen áll össze igazán pudingszerűvé.
Összesen: kb. 770 Ft / 4 főre
Három fogás, tele nyári hangulattal és karakteres ízekkel – mindez egyetlen pizza áráért.
Jó étvágyat!
Kapcsolódó: A korábbi hétvégi gasztrókat itt találod
Kiemelt kép: Getty Images