hétvégi gasztró 1500 forint

Hétvégi gasztró: háromfogásos ebéd 4 főre, fejenként 1500 forintból – 7. rész

Az élelmiszerárak meredek emelkedése miatt ma már komoly kihívás egy családi ebéd megfinanszírozása. A dráguló alapanyagok erősen apasztják a konyhapénzt, hiszen a bevásárlás jóval többe kerül, mint pár éve. De nincs mese, enni kell. És nem lenne rossz finomat is enni, nem igaz?

Újratöltött hétvégi gasztrónkban hétről-hétre 5000 forint alatt kihozható, mégis vasárnapi hangulatú ebédmenü ötletekkel jövünk.

Az árakat az online is elérhető áruházak legkedvezőbb árú termékeinek átlagárából számoljuk, így előfordulhat, hogy egyik vagy másik alapanyagot a menü olvasásakor kicsit kevesebb vagy épp több pénzért érhetik el olvasóink.

De talán nem is a fillérre pontos elszámolás, hanem a jót olcsón egyszerű alapelve, és a közös ötletelés a lényeg.

Lássuk, mit hozunk ki ezen a héten egyetlen pizza árából!

1. Hideg joghurtos málnaleves

Hozzávalók (4 főre):

  • 30 dkg málna (fagyasztott is jó) – 1 200 Ft
  • 5 dl natúr joghurt – 400 Ft
  • 2 dl tejszín – 350 Ft
  • 2-3 ek porcukor – 50 Ft
  • fél citrom leve és héja – 100 Ft
  • 1 tk vaníliás cukor – 30 Ft
  • 1 csipet fahéj – 20 Ft
  • mentalevél (opcionális) – elhanyagolható
Hideg joghurtos málnaveles

Hideg joghurtos málnaveles (Fotó: Getty Images)

Elkészítés:

  1. Ha fagyasztott málnát használsz, engedd fel szobahőmérsékleten vagy langyos vízben pár perc alatt. Ezután szűrőn keresztül passzírozd át, hogy a magokat eltávolítsd (opcionális, de krémesebb lesz tőle a leves).
  2. Az alap összekeverése: Egy nagy tálban keverd össze a joghurtot, a tejszínt, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citrom levét és reszelt héját, valamint a fahéjat.
  3. Add a málnapürét a joghurtos keverékhez, és alaposan keverd el. Kóstold meg, és ha szükséges, adj még egy kevés cukrot vagy citromlevet hozzá.
  4. Lefedve tedd a hűtőbe legalább 1–2 órára, hogy az ízek összeérjenek, és igazán frissítő legyen.
  5. Hidegen kínáld. A tetejét díszítheted egy kevés egész málnával, mentalevéllel vagy pár csepp tejszínnel.

Összesen: kb. 2 150 Ft / 4 főre 

2. Szalonnás patisszonpörkölt nokedlivel

Hozzávalók (4 főre):

  • 2 db patisszon (~80 dkg) – 600 Ft
  • 1 fej hagyma – 80 Ft
  • 10 dkg füstölt szalonna – 500 Ft
  • 2 gerezd fokhagyma – 80 Ft
  • 1 tk pirospaprika – 30 Ft
  • 1 ek liszt – 10 Ft
  • 1,5 dl tejföl – 150 Ft
  • só, bors, olaj – kb. 50 Ft
  • 25 dkg liszt – 120 Ft
  • 1 tojás – 80 Ft
  • 1,5 dl víz 
  • csipet só 

Elkészítés:

A pörkölt alap elkészítése

  1. A szalonnát kis kockákra vágva kiolvasztjuk egy kevés olajon.
  2. Hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, üvegesre pároljuk, majd belereszeljük a fokhagymát.
  3. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük, majd kevés vízzel felöntjük.
  4. A meghámozott, kimagozott patisszont felkockázzuk és a paprikás alaphoz adjuk. Megsózzuk, borsozzuk, és fedő alatt, kis lángon puhára pároljuk (~15–20 perc).
  5. A tejfölt simára keverjük az 1 ek liszttel. Ha a patisszon megpuhult, óvatosan hozzáöntjük a habarékot, és pár perc alatt összeforraljuk, míg besűrűsödik.

A nokdeli elkészítése

  1. A lisztet, tojást, vizet és csipet sót simára keverjük, lágy, de nem folyós tésztát készítünk.
  2. Forrásban lévő, sós vízbe szaggatjuk nokedliszaggatóval, 2–3 perc főzés után szűrővel kivesszük, és kevés olajjal összeforgatjuk.

Összesen: kb. 1 700 Ft / 4 főre 

3. Uborkasaláta

Hozzávalók 4 főre:

  • 2 közepes kígyóuborka – 500 Ft
  • 1 tk só – 10 Ft
  • 1 ek cukor – 10 Ft
  • 2 ek ecet – 10 Ft
  • 1 gerezd fokhagyma – 40 Ft
  • pirospaprika (szóráshoz) – 10 Ft

Karikázhatjuk is, gyalulhatjuk is az uborkát az uborkasalátához (Fotó: Getty Images)

Elkészítés:

  1. Uborka előkészítése: Az uborkákat alaposan megmossuk, és vékony karikákra szeleteljük vagy legyaluljuk.
  2. Egy tálba tesszük, megsózzuk, és kb. 20 percig állni hagyjuk, hogy levet engedjen.
  3. Közben egy kis tálban összekeverjük az ecetet, cukrot, zúzott fokhagymát és kb. 1–1,5 dl vizet. Kevergetjük, míg a cukor feloldódik.
  4. Összeállítás: Az uborkát kinyomkodjuk, majd a savanykás-fokhagymás lébe tesszük. Hűtőbe tesszük legalább 30 percre, hogy jól összeérjenek az ízek.
  5. Tálalás: Tányérra szedve pici pirospaprikával megszórjuk a tetejét. Ízlés szerint tejföllel is gazdagítható.

Összesen: kb. 580 Ft / 4 főre

4. Darapuding

Hozzávalók:

  • 1 l tej – 400 Ft
  • 10 dkg búzadara – 100 Ft
  • 5 dkg cukor – 40 Ft
  • 1 cs vaníliás cukor – 30 Ft
  • 1 tojás – 80 Ft
  • 1 tk vaj – 20 Ft
  • lekvár/fahéj (tálaláshoz) – 100 Ft

Elkészítés:

  1. A tejet egy nagyobb lábasban felforraljuk a cukorral és a vaníliás cukorral.
  2. Amikor a tej forr, folyamatos keverés mellett beleöntjük a búzadarát, és sűrűre főzzük (kb. 5–7 perc). Vigyázzunk, nehogy leégjen – gyakran keverjük.
  3. A tűzről levéve belekeverjük a vajat és a felvert tojást. Visszatesszük a tűzre, és még 1–2 percig főzzük, hogy a tojás hőkezelést kapjon, de ne csapódjon ki.
  4. A masszát tálkákba vagy egy nagyobb tálba öntjük. Hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe tesszük legalább 1 órára.
  5. Tetejére kanalazhatunk házi baracklekvárt, szilvalekvárt vagy megszórhatjuk fahéjas porcukorral. Melegen is finom, de hidegen áll össze igazán pudingszerűvé.

Összesen: kb. 770 Ft / 4 főre 

Három fogás, tele nyári hangulattal és karakteres ízekkel – mindez egyetlen pizza áráért.

Jó étvágyat!

Kapcsolódó: A korábbi hétvégi gasztrókat itt találod

Kiemelt kép: Getty Images