Végre elérkezett a nyár egyik legédesebb időszaka: itt a cseresznyeszezon! Ki ne imádná az egyszerre édes és harsogóan roppanós gyümölcsöt, ami a legszebb gyerekkori nyarakat idézi fel?
A cseresznye ráadásul nemcsak isteni finom, de tele van antioxidánsokkal is, gazdag C-vitaminban, káliumban, és a benne található melatonin hozzájárulhat a jobb alváshoz is. Magas víztartalmának és alacsony kalóriatartalmának köszönhetően frissítő és könnyű gyümölcs – így akár diéta alatt is nyugodtan fogyaszthatjuk.
Az idei cseresznyeszezon felemás: nagyon örülünk, hogy végre itt van, de a tavaszi időjárás nem kedvezett a cseresznyének, így idénye nemcsak rövid, de sokkal szűkebb terméshozamú is lesz, ez pedig jó magasra srófolja ennek a finomságnak az árát.
Ha ennek ellenére megteheted, vásárolj be belőle, vagy rohanj a telekre, nagyihoz, vagy a szedd magad akciókra leszüretelni a termést, és főzz- süss-tartósíts, amennyit csak lehet.
Íme három klasszikus recept, amivel a legtöbbet hozhatod kis a cseresznyéből.
1. Cseresznyés pite
Hozzávalók egy kis tepsihez:
- 25 dkg liszt
- 12,5 dkg hideg vaj
- 5 dkg porcukor
- 1 tojás
- 1-2 evőkanál hideg víz
- 50 dkg cseresznye
- 5 dkg cukor
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- fél citrom leve
Elkészítés:
- Mossuk meg, magozzuk ki a cseresznyét, majd szórjuk meg cukorral, keményítővel, locsoljuk meg vaníliával és citromlével. Keverjük össze, és tegyük félre pihenni.
- Készítsük el a tésztát: morzsoljuk össze a lisztet a felkockázott vajjal,, majd a porcukorral, tojással és egy kevés vízzel. Formázzunk belőle cipót, és pihentessük hűtőben legalább 30 percet.
- Nyújtsuk ki a tészta 2/3 részét, és béleljük ki vele egy kivajazott piteformát. Kanalazzuk bele a tölteléket.
- A maradék tésztából készítsünk rácsot a tetejére.
- Süssük 180°C-on 35–40 percig, míg aranybarna nem lesz.

Cseresznye minden mennyiségben (Fotó: Getty Images)
Kapcsolódó: A cseresznye virágzása is csodaszép
2. Cseresznyebefőtt
Hozzávalók 3 db kisebb üveghez:
- 1,5 kg cseresznye
- 15 dkg cukor
- 1,5 liter víz
Elkészítés:
- Mossuk meg, magozzuk ki a cseresznyét és vágjuk félbe, vagy hagyjuk egészben.
- Halmozzuk őket az üvegekbe lazán.
- Forraljuk fel a vizet a cukorral, majd öntsük a forró szirupot a cseresznyére.
- Zárjuk le az üvegeket, állítsuk őket fejre 5 percre. Tegyük az üvegeket dunsztba (plédek közé), és hagyjuk kihűlni.
3. Cseresznyelekvár
Hozzávalók 4 kisebb üveghez:
- 1 kg cseresznye
- 30–40 dkg cukor (ízlés szerint)
- 1 teáskanál fahéj (opcionális)
Elkészítés:
- Mossuk meg, magozzuk ki a cseresznyét, majd vágjuk félbe!
- Tegyük egy nagy lábasba, szórjuk rá a cukrot, és hagyjuk állni fél órát.
- Főzzük a cukros meggyet közepes lángon, időnként kevergetve.
- Főzzük kb. 20–25 percig, amíg besűrűsödik. Ha darabosabb lekvárt szeretnénk, így hagyjuk, ha simábbat, botmixerrel pépesítsük.
- Töltsük sterilizált üvegekbe, zárjuk le, és állítsuk őket fejre 5 percre. Dunsztban hagyjuk őket kihűlni.
Kapcsolódó: És kukacos cseresznyét ettél már? Akkor jobb, ha ezt tudod!
Akár azonnal fogyasztanád, akár eltennéd a télre, a cseresznye szinte minden formájában igazi örömforrás. Most, hogy a szezonban vagyunk, érdemes kiélvezni minden szemét – és kihozni belőle a legtöbbet!
"
"
Kiemelt kép: Getty Images