3 klasszikus cseresznyés recept, amit muszáj kipróbálnod ebben a szezonban.

Végre elérkezett a nyár egyik legédesebb időszaka: itt a cseresznyeszezon! Ki ne imádná az egyszerre édes és harsogóan roppanós gyümölcsöt, ami a legszebb gyerekkori nyarakat idézi fel?

A cseresznye ráadásul nemcsak isteni finom, de tele van antioxidánsokkal is, gazdag C-vitaminban, káliumban, és a benne található melatonin hozzájárulhat a jobb alváshoz is. Magas víztartalmának és alacsony kalóriatartalmának köszönhetően frissítő és könnyű gyümölcs – így akár diéta alatt is nyugodtan fogyaszthatjuk.

Az idei cseresznyeszezon felemás: nagyon örülünk, hogy végre itt van, de a tavaszi időjárás nem kedvezett a cseresznyének, így idénye nemcsak rövid, de sokkal szűkebb terméshozamú is lesz, ez pedig jó magasra srófolja ennek a finomságnak az árát.

Ha ennek ellenére megteheted, vásárolj be belőle, vagy rohanj a telekre, nagyihoz, vagy a szedd magad akciókra leszüretelni a termést, és főzz- süss-tartósíts, amennyit csak lehet.

Íme három klasszikus recept, amivel a legtöbbet hozhatod kis a cseresznyéből.

1. Cseresznyés pite

Hozzávalók egy kis tepsihez:

  • 25 dkg liszt
  • 12,5 dkg hideg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • 1-2 evőkanál hideg víz
  • 50 dkg cseresznye
  • 5 dkg cukor
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • fél citrom leve

Elkészítés:

  1. Mossuk meg, magozzuk ki a cseresznyét, majd szórjuk meg cukorral, keményítővel, locsoljuk meg vaníliával és citromlével. Keverjük össze, és tegyük félre pihenni.
  2. Készítsük el a tésztát: morzsoljuk össze a lisztet a felkockázott vajjal,, majd a porcukorral, tojással és egy kevés vízzel. Formázzunk belőle cipót, és pihentessük hűtőben legalább 30 percet.
  3. Nyújtsuk ki a tészta 2/3 részét, és béleljük ki vele egy kivajazott piteformát. Kanalazzuk bele a tölteléket.
  4. A maradék tésztából készítsünk rácsot a tetejére.
  5. Süssük 180°C-on 35–40 percig, míg aranybarna nem lesz.
cseresznye-cseresznyeszezon-recept

Cseresznye minden mennyiségben (Fotó: Getty Images)

Kapcsolódó: A cseresznye virágzása is csodaszép

2. Cseresznyebefőtt

Hozzávalók 3 db kisebb üveghez:

  • 1,5 kg cseresznye
  • 15 dkg cukor
  • 1,5 liter víz

Elkészítés:

  1. Mossuk meg, magozzuk ki a cseresznyét és vágjuk félbe, vagy hagyjuk egészben. 
  2. Halmozzuk őket az üvegekbe lazán.
  3. Forraljuk fel a vizet a cukorral, majd öntsük a forró szirupot a cseresznyére.
  4. Zárjuk le az üvegeket, állítsuk őket fejre 5 percre. Tegyük az üvegeket dunsztba (plédek közé), és hagyjuk kihűlni.

3. Cseresznyelekvár

Hozzávalók 4 kisebb üveghez:

  • 1 kg cseresznye
  • 30–40 dkg cukor (ízlés szerint)
  • 1 teáskanál fahéj (opcionális)

Elkészítés:

  1. Mossuk meg, magozzuk ki a cseresznyét, majd vágjuk félbe!
  2. Tegyük egy nagy lábasba, szórjuk rá a cukrot, és hagyjuk állni fél órát.
  3. Főzzük a cukros meggyet közepes lángon, időnként kevergetve. 
  4. Főzzük kb. 20–25 percig, amíg besűrűsödik. Ha darabosabb lekvárt szeretnénk, így hagyjuk, ha simábbat, botmixerrel pépesítsük.
  5. Töltsük sterilizált üvegekbe, zárjuk le, és állítsuk őket fejre 5 percre. Dunsztban hagyjuk őket kihűlni.

Kapcsolódó: És kukacos cseresznyét ettél már? Akkor jobb, ha ezt tudod!

Akár azonnal fogyasztanád, akár eltennéd a télre, a cseresznye szinte minden formájában igazi örömforrás. Most, hogy a szezonban vagyunk, érdemes kiélvezni minden szemét – és kihozni belőle a legtöbbet!

"

"

 

Kiemelt kép: Getty Images