Végre eljött a szabadföldi málna, meggy és ribizli ideje – együnk belőlük minél többet, a maradékból pedig süssünk mennyei süteményeket! Urbán Gábor ehhez mutat most egy szuper receptet.
Hozzávalók 12-15 darabhoz
A tésztához:
- 30 dkg liszt + a nyújtáshoz
- 5 dkg szemes mák
- 10 dkg porcukor
- 15 dkg vaj/margarin
- 1 tojássárgája
A töltelékhez:
- 20 dkg leszemezett ribizli
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- fél (kezeletlen) citrom reszelt héja
- 2-3 evőkanál piros lekvár (baracklekvárral helyettesíthető)
- A tésztához a lisztet, a mákot és a porcukrot elkeverjük, majd a felkockázott vajjal/margarinnal kissé elmorzsoljuk, a tojássárgájával sima tésztává gyúrjuk. A tésztacipót fóliába csomagoljuk, és legalább 30 percre hűtőbe tesszük pihenni.
- A ribizlipudinghoz a ribizlit összeforraljuk 1 dl vízzel és a cukorral, majd besűrítjük az 1 dl vízben elkevert vaníliás pudingporral, belekeverjük a reszelt citromhéjat. Félretesszük hűlni.
- A tésztát lisztezett munkalapon 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, majd 7-8 cm átmérőjű, hullámos szélű kiszúróval kiszaggatjuk. Minden második közepét egy kisebb kiszúróval kilyukasztjuk.
- A darabokat sütőpapírral fedett sütőlemezre helyezzük, majd a 170 °C-ra előmelegített sütőben 6-10 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Az egész korongokat megkenjük a lekvárral (vékonyan, ecsettel, így nem puhítja meg túlzottan a töltelék), majd 1 evőkanál tölteléket ellapítunk rajta, és befedjük a lyukas koronggal. Tálalás előtt megszórjuk porcukorral.
ELKÉSZÍTÉS 45 PERC + PIHENTETÉS
SÜTÉS 6-10 PERC
KALÓRIA 240 KCAL/DARAB
Fotó: Acsai Miklós
Styling: Kapolka Ágnes