mákos linzer ribizlikrémmel

Pazar nyári desszert a javából: mákos linzer ribizlikrémmel

A nyár egyik legszebb ajándéka a friss, illatos bogyós gyümölcsök szezonja, amelyek nemcsak magukban fogyasztva, de süteményekhez adva is isteniek.

Végre eljött a szabadföldi málna, meggy és ribizli ideje – együnk belőlük minél többet, a maradékból pedig süssünk mennyei süteményeket! Urbán Gábor ehhez mutat most egy szuper receptet. 

Hozzávalók 12-15 darabhoz

A tésztához:

  • 30 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 5 dkg szemes mák
  • 10 dkg porcukor
  • 15 dkg vaj/margarin
  • 1 tojássárgája

A töltelékhez:

  • 20 dkg leszemezett ribizli
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • fél (kezeletlen) citrom reszelt héja
  • 2-3 evőkanál piros lekvár (baracklekvárral helyettesíthető)
  1. A tésztához a lisztet, a mákot és a porcukrot elkeverjük, majd a felkockázott vajjal/margarinnal kissé elmorzsoljuk, a tojássárgájával sima tésztává gyúrjuk. A tésztacipót fóliába csomagoljuk, és legalább 30 percre hűtőbe tesszük pihenni.
  2. A ribizlipudinghoz a ribizlit összeforraljuk 1 dl vízzel és a cukorral, majd besűrítjük az 1 dl vízben elkevert vaníliás pudingporral, belekeverjük a reszelt citromhéjat. Félretesszük hűlni.
  3. A tésztát lisztezett munkalapon 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, majd 7-8 cm átmérőjű, hullámos szélű kiszúróval kiszaggatjuk. Minden második közepét egy kisebb kiszúróval kilyukasztjuk.
  4. A darabokat sütőpapírral fedett sütőlemezre helyezzük, majd a 170 °C-ra előmelegített sütőben 6-10 perc alatt aranybarnára sütjük.
  5. Az egész korongokat megkenjük a lekvárral (vékonyan, ecsettel, így nem puhítja meg túlzottan a töltelék), majd 1 evőkanál tölteléket ellapítunk rajta, és befedjük a lyukas koronggal. Tálalás előtt megszórjuk porcukorral.

ELKÉSZÍTÉS 45 PERC + PIHENTETÉS
SÜTÉS 6-10 PERC
KALÓRIA 240 KCAL/DARAB

Fotó: Acsai Miklós
Styling: Kapolka Ágnes 

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2025/06. lapszámában jelent meg.
Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találod meg.

NLKO június