Ribizlis E80-torta

Cukrászsütemény otthon? Lehetséges! – Ribizlis E80-torta

Süsd meg otthon Auguszt Elemér híres születésnapi tortáját!

Vannak olyan desszertek, amiket jellemzően a cukrászdában veszünk meg, és nem állunk neki otthon elkészíteni. Pedig némi gyakorlattal még a méltán híres E80-torta is megvalósítható házilag. Urbán Gábor most kicsit csavart a népszerű édességen, és nyári piros gyümölcsökkel készítette el, hogy könnyebb legyen. 

Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű tortához:

A piskótához:

  • 3 dkg vaj/margarin
  • 3 dkg étcsokoládé
  • 4 tojás
  • 7,5 dkg cukor
  • 3 dkg sötét, cukrozatlan kakaópor
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 4 dkg liszt

A ribizlikrémhez:

  • 20 dkg ribizli (friss vagy mirelit)
  • 7,5 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 20 dkg vaj/margarin
  • 30 dkg natúr marcipánmassza
  • porcukor a nyújtáshoz

A díszítéshez:

  • 4 dl hideg habtejszín
  • 5 dkg darált mandula
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csomag habfixáló
  • maréknyi egész mandula
  • néhány fürt friss ribizli
  1. A piskótához gőz felett összeolvasztjuk a vajat/margarint és a csokoládét (ne legyen meleg). Kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzáadjuk a sárgáját és a vajas csokoládét, végül a sütőporral és kakaóporral elkevert lisztet is beleforgatjuk.
  2. A masszát sütőpapírral bélelt, kb. 22 cm-es tortaformába öntjük, és 160 ºC-ra előmelegített sütőben készre sütjük 15-20 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük, kihűtjük, majd kivágjuk a formából. Vízszintesen két egyenlő lapba vágjuk.
  3. A ribizlikrémhez felforraljuk a (leszemezett) ribizlit 1 dl vízzel és a cukorral, botmixerrel pürésítjük, majd ismét felforraljuk. Besűrítjük az 1 dl vízben elkevert vaníliás pudingporral. Kihűtjük, majd habosra keverjük a puha vajjal/margarinnal.
  4. Az egyik tortalapra rákenjük a ribizlis krém felét, majd befedjük a porcukrozott munkalapon 22 cm átmérőjű körré nyújtott marcipánlappal. Rákenjük a krém másik felét, végül befedjük a másik tortalappal. Hűtőszekrénybe tesszük dermedni legalább 1 órára.
  5. Tálalás előtt a díszítéshez kemény habbá verjük a tejszínt, majd beleforgatjuk a darált mandulával elkevert porcukrot és habfixálót. A habot a torta tetejére kenjük úgy, hogy egy vékony rétegben az oldalára is jusson. Mandulával, ribizlivel díszíthetjük.

ELKÉSZÍTÉS: 60 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS: 15-20 PERC
KALÓRIA: 6661 KCAL/EGÉSZ TORTA

Fotó: Acsai Miklós
Styling: Kapolka Ágnes

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2020/06. lapszámában jelent meg.

Ajánlott videó