- Az eper az egyik legkedveltebb tavaszi gyümölcs, az eperszörpöt ízlés szerint használhatjuk üdítőhöz, koktélokhoz, vagy akár desszert öntetként.
- A házi szörp előnye, hogy nincs benne mesterséges adalék.
- Mutatunk egy epeszörp receptet, ami cukros és mentes verzióban is elkészíthető.
Az eperszörp kicsik és nagyok kedvence, ráadásul otthon is könnyű elkészíteni. Nyáriasan meleg napokon egy kis mentával megbolondítva kiváló hűsítőként kortyolgathatjuk. A szezonális eperből készített szörp nyugodtan lehet intenzíven gyümölcsös, a végeredmény úgyis a hígítási arányon múlik.
A bolti változatok esetében nagy valószínűséggel agyoncukrozott, mesterségesen színezett műanyag rémséggel találkozunk. A házilag készített szörpök előnye, hogy pontosan tudjuk, mi van benne (például valódi eper), a kevés, ámde minőségi alapanyagokon túl, a szívünk-lelkünk, némi szabadidő és persze egy csepp szeretet és odafigyelés.
Minden belefektetett energia sokszorosan megtérül, amikor első melegebb napokon a hűtőből elővarázsolva házi készítésű, kívánatosan pirosló, hűsítő szörpöket önthetünk a pohárba a saját, vagy akár a gyerekek legnagyobb örömére. Jó-jó tudjuk, hogy egy cukrozott szörp nem olyan egészséges, mint a natúr gyümölcs vagy a sima víz, de lássuk be, a gyári szénsavas üdítőknél egész biztosan ezerszer jobb! Ráadásul cukormentesen is elkészíthető!
Házi eperszörp
Hozzávalók (kb. 1 literhez):
- 1 kg lédús, illatos eper
- 1 liter víz
- 50 dkg cukor (cukormentes változathoz 35-40 dkg nyírfacukor, ízlés szerint)
- 1 tk citromlé

A zamatos házi eperszörp édesebbé teszi a meleg nyári napokat / Fotó: Getty Images
Elkészítés:
- Mosd meg az epret, szedd le a leveleit, csumáját – az esetlegesen rohadt darabokat vágd ki.
- Vágj minden epret négy részbe és tedd egy vastag fenekű lábasba.
- A gyümölcshöz öntsd hozzá a vizet és a citromlevet, majd óvatosan forrald fel.
- Lassú tűzön forrald nagyjából 20-25 percig, és közben a tetején keletkező habot mindig szedd le egy kanállal.
- Amikor a gyümölcs már elvesztette élénkpiros színét, egy apró lyukú nagyobb szűrön szűrd le a levét. Engedd, hogy a saját súlyától, hogy lecsöpögjön, de semmiképp ne nyomogasd a szűrőben, mert attól a szörp zavarossá válik! Tipp: A szűrőben maradt epret tedd félre, így készíthetsz belőle eperlekvárt!
- A leszűrt eperlevet tedd vissza a lábasba. Lassan kavargatva add hozzá a cukrot (vagy a nyírfacukrot) és lassú tűzön forrald 5-10 percig, amíg kissé be nem sűrűsödik. Tipp: Ha a szörpnél sűrűbb eperszirupra vágysz, amivel például piskótát, amerikai palacsintát, tejberizst lehet locsolgatni, főzd a szörpöt tovább.
- Öntsd a szörpöt/szirupot kifertőtlenített üvegekbe, jól zárd le, és 5 percre állítsd fejre, majd vissza. Hagyd teljesen kihűlni. Ezután felhasználásig tárold a hűtőszekrényben – ha évekig nem is, de hetekig eláll.
A házi szörpök ajánlott hígítási aránya 1:4, azaz 1 rész szörp 4 rész víz – persze ez egyéni ízlés szerint változhat. Ha szeretnénk a klasszikus eperszörpünket kicsit feldobni, szervírozáskor tehetünk a pohárba friss menta vagy bazsalikom levelet, esetleg egy csipet őrölt borsot.
Ez is érdekelhet: Így készül a tökéletes bodzaszörp
Kiemelt kép: Getty Images