Minden, amit tudni kell a tökéletes bodzaszörp elkészítéséhez.

 Az évnek ebben a szakaszában a legtöbbünkben motoszkálni kezd: de jó lenne valamit csinálni bodzából! Ez a hihetetlenül illatos növény ilyenkor kis túlzással úton-útfélen terem, hihetetlenül intenzív, szinte parfümillatot árasztva magából.

Az itthon legelterjedtebb fekete bodza bogyóiból később lekvárt készíthetünk (ez a Dunántúlon elterjedt csete), az élelmiszeripar pedig ételszínezékként használja, tavasz végén nyíló virágát a merészebbek akár bundázhatják és a forró olajban is kisüthetik. A kissé óvatosabbaknak azt javasoljuk, készítsenek tökéletes bodzaszörpöt.

A bodza egy világszerte, de különösen Európában és Észak-Amerikában széles körben elterjedt évelő növény, mely különösen kedvelt nemcsak élelmiszeripari felhasználásra, de a népi gyógyászatban is: erős vízhajtó és gyenge hashajtó hatású, de főzetével a legkülönfélébb hurutos betegségek is szépen kezelhetők, előszeretettel használja a hagyományos kínai orvoslás is.

A bodza leggyakrabban erdőszéleken, mezőkön és útszéli területeken nő, és itthon legelterjedtebb változata normális esetben május végétől június elejéig virágzik. A normális eseteket egy ideje elfelejthetjük: idén már a hónap eleje óta minden a bodza illatával van tele. A bodza virágából isteni finom, illatos szörp készülhet, amit elsősorban üdítőként, szódával felhúzva érdemes fogyasztani, de ha kellően sűrűre főzzük, szerintem csepegtethetünk belőle a vajas kenyerünk, tejberizsünk, vagy palacsintánk tetejére is.

Így fest a fekete bodza virágzata, amiből a tökéletes bodzaszörp készül (Fotó: Getty Images)

A legjobb bodzaszörp előkészületei

A bodzaszörp készítése nem bonyolult, ugyanakkor érdemes már a növény gyűjtésekor és előkészítésekor odafigyelni arra, hogy ha lehet, ne gyűjtsünk be az ernyőkkel együtt sok bogarat, akik meg mégis jöttek velünk, őket is bírjuk mielőbbi távozásra.

Annak érdekében, hogy szörpünk bogármentes legyen, gyűjtsük a virágokat lehetőleg száraz időben (azaz ne eső után), az összegyűjtött ernyőket rázogassuk le és nézzük át alaposan. Amikor hazavittük,

hagyjuk kicsit szellőzni a virágokat, majd áztassuk be őket pár pillanatra citromos vízbe

(tényleg csak néhány pillanatra, mert sok illatanyag megy így az áztatóvízbe), majd szárongassuk le, és utána kezdjünk neki a szörp főzésének. Még így sem teljesen biztos, hogy bogármentes lesz a szörpünk, de legalább megtettük, amit megkövetelt a haza.

A tökéletes bodzaszörp receptje

Hozzávalók:

  • 15-20 bodzavirág ernyő
  • 2 liter víz
  • 1,5 kg cukor
  • 2-3 kezeletlen biocitrom
  • 40 g citromsav

A cukorból és a vízből szirupot főzünk, azaz addig hevítjük és kavargatjuk, míg a cukor tejesen el nem olvad. Az így készült szirupot ezután langyosra hűtjük. Az előkészített és –  amennyire lehetséges – bogármentesített bodzavirág-ernyőket egy nagyméretű befőttesüvegbe helyezzük, rájuk terítjük a karikázott citromot, majd az egészet felöntjük a cukorsziruppal.

2-3 napig állni hagyjuk, majd apró lyukú szűrőn leszűrjük és hozzákeverjük a citromsavat is. Bodzaszörpünket kedvünk szerint palackozhatjuk, ízlés szerint használhatjuk üdítőhöz, koktélokhoz, vagy akár fehér fröccs izgalmasabbá tételéhez is, illetve ha olyan balszerencsések vagyunk, hogy épp nyár elején hűlünk meg, bátran keverjük a teánkba is méz helyett.

Így festenek a fekete bodza bogyói (Fotó: Getty Images)

Mi a helyzet a hazai bodzával? 

Napjainkban szinte reneszánszukat élik az olyan szabadban termő, ugyanakkor finom és gyógyhatású növények, mint a fekete bodza, a som, a berkenye és a galagonya. A szegény ember patikájába jól illő bodza termőterülete az elmúlt évtizedekben sokszorosára nőtt, a növény magas vitamintartalma és immunerősítő tulajdonságai miatt kifejezetten keresett szárított virágzata, amiből nagyon egészséges tea főzhető.

Kevesen tudják, hogy Magyarországról nagy mennyiségben exportálunk étrendkiegészítő-gyártás alapjául is szolgáló bodzát.

Mire figyeljünk, amikor bodzaszörp-alapanyagot keresünk?

A bodza virágzatát semmiképpen ne gyűjtsük forgalmas utak mentén, mert az ilyen területeken gyűjtött növények nagy mennyiségű káros anyagot szívnak magukba.

Keressük inkább az erdőszéleken, tisztásokon, vagy kertvárosi övezetek környékén termő virágokat!

Ügyeljünk, hogy biztosan a szörphöz kiváló fekete bodzát, és ne az arra hasonlító gyalogbodzát gyűjtsük, ebben segít, ha figyelünk utóbbi átható, kellemetlen szagára. A virágokat mindig az azokat összefogó szárral együtt gyűjtsük, és igyekezzünk óvatosan a kosarunkba helyezni őket, hogy ne törjenek össze. 

Kiemelt kép: Getty Images