A bodza a tavasz egyik legfinomabb ajándéka: nemcsak legszebb gyerekkori emlékeinket idézi fel, de igazi aduász is a konyhába. Pontosan mi a bodza? Miért tartja nagy becsben a népi gyógyászat, a gasztronómia és most már a modern egészségtudatosság is?
A fekete bodza (Sambucus nigra) egy gyorsan növő, akár 5–6 méter magasra növő cserje vagy kisebb fa, amely Európa-szerte elterjedt, és különösen gyakori Magyarországon. Leginkább utak mentén, mezők szélén, erdőszéleken találkozhatunk vele. Könnyen felismerhető hófehér virágernyőiről, amelyek májustól június elejéig virágoznak, valamint sötétlila bogyóiról, amelyek őszre érnek be.
Nem véletlen, hogy a bodza virága a népi gyógyászatban is fontos szerepet játszik: már évszázadokkal ezelőtt is alkalmazták megfázásra, köhögésre, lázcsillapításra, sőt, tisztító kúrák részeként is.
Jóval több, mint szörp!
A legtöbbünknek a bodzáról azonnal a hűsítő, házi bodzaszörp jut eszébe – nem véletlenül. Illata és íze páratlan, ráadásul kiválóan ízesíthető citrommal, mentával vagy akár gyömbérrel is. Egy korábbi cikkünkben már bemutattuk a tökéletes bodzaszörp receptjét. De a bodzavirág gasztronómiai értéke ennél jóval több.
A bodzavirágot kisüthetjük palacsintatésztában, bő forró olajban. Nem fogjuk megbánni, mint ahogy azt sem, ha bodzavirágból illatos, aromás dzsemet is készítünk: a tavaszi reggelik sztárja lesz! Legfeljebb a bodzás fetakrém lophatja el a show-t!
A bodza kiváló alapanyaga fagylaltnak és a fermentált italoknak is, sőt remek konyhai alapanyagokat, például ízesített ecetet és szirupot is készíthetünk belőle.
Személyes kedvencem a bodzával dúsított nyári almás pite, amit szezonban többször is elkészítek.
Bodzás-almás pite
Illatos, puha tésztás almás sütemény, amiben a bodzaszörp különleges, friss ízt ad az almás tölteléknek, a görög joghurt pedig kellemesen omlóssá teszi a tésztát.
Hozzávalók egy kisebb tepsihez:
A tésztához:
- 25 dkg finomliszt
- ½ csomag sütőpor
- 10 dkg vaj
- 1 tojás
- 2 evőkanál cukor
- 1 evőkanál bodzaszörp
- 1 csipet só
- 2 evőkanál görög joghurt (helyettesíthető tejföllel)
A töltelékhez:
- 80 dkg alma (hámozva, reszelve)
- 1 dl bodzaszörp
- 1 csomag vaníliás cukor
- fél citrom leve
- 2 evőkanál búzadara
A tetejére:
- 1 tojássárgája
- kevés tej
- 1 teáskanál kristálycukor
Elkészítés:
- A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk, míg egy puha, jól formázható, de nem ragadós tésztát kapunk. A kész tésztát fóliába csomagolva legalább 30 percre hűtőbe tesszük pihenni.
- A töltelékhez a reszelt almát egy serpenyőben összefőzzük a bodzaszörppel, vaníliás cukorral és a citromlével. Addig főzzük, míg kissé elpárolog a leve. Ezután hozzáadjuk a búzadarát, elkeverjük, és félretesszük, hogy kicsit összeálljon (teljesen tömör töltelék nem szükséges).
- A lehűtött tésztát elfelezzük, és a tepsi méretének megfelelően két lapot nyújtunk belőle. Egy kisebb méretű tepsit kivajazunk, az alsó lapot belefektetjük, ráhalmozzuk az almás tölteléket, majd befedjük a másik tésztalappal.
- A sütemény tetejét lekenjük egy tojássárgája és kevés tej keverékével, villával megszurkáljuk, végül megszórjuk kristálycukorral.
- Előmelegített, 180 °C-os sütőben kb. 40 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Fogyasztás előtt érdemes egy éjszakát pihentetni – másnap szeletelhető igazán szépen, és az ízek is jobban összeérnek.
Egészséges bodza
A fekete bodza nemcsak illatos és sokoldalú, de igazi kincs az egészségünk szempontjából is. Mind a virágában, mind az érett bogyóiban rengeteg értékes hatóanyag található, amelyek évszázadok óta helyet kapnak a népi gyógyászatban.

Jó, azért a bodzaszörp is finom! (Fotó: Getty Images)
Magas antioxidáns-tartalma révén segít a sejtek védelmében, támogatja a szervezet természetes védekezőképességét, és hozzájárul a gyulladások csökkentéséhez is. Különösen a megfázásos időszakokban lehet hasznos, mivel izzasztó, enyhe lázcsillapító és köptető hatással is bír. Emellett vizelethajtó és enyhén hashajtó hatása miatt tisztítókúrákban is gyakran alkalmazzák.
Fontos tudni, hogy a bodzabogyót nyersen nem szabad fogyasztani, mivel enyhén mérgező lehet – főzés, szárítás vagy erjesztés után azonban biztonságosan felhasználható, és nemcsak finom, de jót is tesz.
Ha hétvége, akkor bodza!
A bodzaszezon sajnos rövid – általában csak néhány hétig tart –, így aki szeretne szörpöt, dzsemet vagy valami különlegeset készíteni belőle, annak most kell kimenni a természetbe. Érdemes kivárni, míg néhány napig nem esik az eső, mert a bodzát száraz időben érdemes gyűjteni.
És még egy fontos dolog: nem minden bodzaféle ehető – a gyalogbodza (Sambucus ebulus) például mérgező, ezért csak a fekete bodza virágát és (hőkezelve) bogyóját használjuk fel!
Kapcsolódó: bodza a természet patikájából.
Kiemelt kép: Getty Images