Amikor beindul az eperszezon, a legtöbb hobbicukrász azon kezd töprengeni, milyen desszertet készítsen az édes, piros szemek felhasználásával. Urbán Gábor most omlós piskótatésztához mutat egy szuper tippet.
Hozzávalók egy 20×30 cm-es tepsihez:
A piskótához: 3 tojás | 6 dkg cukor | fél csomag sütőpor | 7,5 dkg liszt
A zseléhez: 20 dkg pürésített eper | 5 dkg cukor | fél dl víz | 1 dkg zselatin
A krémhez: 30 dkg eper | 10 dkg cukor | 1 csomag vaníliás pudingpor | 3 dl hideg habtejszín | 1 teáskanál zselatin
A díszítéshez: 2 dl hideg habtejszín, habbá verve | 10 dkg friss eper
- A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzákeverjük a sárgáját, végül beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet.
- A masszát egyenletesen egy 20×30 cm-es, magas peremű, sütőpapírral bélelt tepsibe kenjük, majd 170 °C-ra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Amikor kihűlt, lehúzzuk a vele sült sütőpapírt, és visszahelyezzük a lapot a magas peremű tepsibe.
- A zseléhez a pürésített epret a cukorral felforraljuk, majd hozzákeverjük a fél dl hideg vízben megduzzasztott zselatint, sűrűsödésig főzzük, majd kihűtjük.
- A krémhez megtisztítunk 20 dkg epret, összekockázzuk, kis lábosba tesszük 1 dl vízzel, hozzáadjuk a cukrot, és forrástól számítva kb. 1 percig forraljuk. A tűzről levéve botmixerrel pürésítjük, majd újra felforraljuk, és besűrítjük az 1 dl vízben elkevert vaníliás pudingporral. A kihűlt pudingot jól átkeverjük, hozzáforgatjuk a habbá vert tejszínt, a fél dl hideg vízben megduzzasztott, majd (mikróban) forróra melegített zselatint. Hozzákeverjük a maradék tisztított, kockázott epret.
- A krémet az előkészített piskótalapon egyenletesen elkenjük. Hűtőszekrénybe tesszük dermedni néhány órára.
- Az eperzselét, ha szükséges, kissé visszamelegítjük, majd a megdermedt eperkrémre simítjuk, és visszatesszük a hűtőbe dermedni.
- Forró vízbe mártott késsel szeleteljük, csillagcsöves habzsákból tejszínhabrózsával díszítjük a szeleteket.
ELKÉSZÍTÉS 55 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS 10-12 PERC
KALÓRIA 3230 KCAL/EGÉSZ ADAG
Fotó: Acsai Miklós
Styling: Kapolka Ágnes