- Japánból, Koreából, Thaiföldről és Vietnámból származó szószokat mutatunk.
- Bármelyik szószból már egy kevés is mély ízt ad, és megfelelően tárolva hónapokig, sőt akár évekig is eltartható.
- Használhatjuk őket pácoláshoz, wokos ételekhez vagy mártogatásokhoz is.
Ha eddig azt hitted, hogy az ázsiai konyha kimerül a szójaszószban és a szezámolajban, itt az ideje felturbózni a szószos polcodat! Az ázsiai ízvilág igazi kulináris kincsesbánya, tele karakteres, mély ízeket rejtő szószokkal, amelyek nemcsak fűszereznek, hanem új dimenziót adnak az ételeidnek.
1. XO-szósz
A furcsa nevű XO-szósz Hongkongból származik, a ’70-es, ’80-as években kezdte meg hódító útját. A neve az „extra-old” konyakból ered, de alkoholt nem tartalmaz. Szárított fésűkagyló, garnéla, fokhagyma, chili, gyömbér és olykor szárított sonka alkotja ezt az enyhén csípős, füstös, umamiban gazdag szószt. Tésztákhoz, párolt tengeri ételekhez, dim sumhoz vagy húsos-zöldséges fogások ízesítőjeként is remekül működik.
2. Kínai és japán szójaszósz
A szójaszósz több mint 2000 éve született Kínában, és mára az ázsiai konyhák alapélelmiszere lett. A világos, sötét, édes, japán vagy koreai változatok mind ugyanarra az alapra épülnek: fermentált szójabab, búza, só és élesztő. A kínai szójaszósz világos típusa hígabb és sósabb, a sötét pedig sűrűbb, édeskésebb. Utóbbit főként színezésre és ízmélyítésre használják. A japán shoyu kiegyensúlyozottabb, enyhén édes ízű, a tamari pedig búza nélkül készül, így remek gluténmentes alternatíva. Akár wokban sütsz, pácolsz vagy csak feldobsz egy tál rizst, egy jó szójaszósz mindig jól jön.
3. Édes chiliszósz
A ragacsos, édes-csípős szósz alapját a piros chili, a cukor vagy méz és a rizsecet adja, amit gyakran fokhagymával és egy kis halszósszal is felturbóznak. A kukoricakeményítőnek köszönhetően kellemesen sűrű, ezért tökéletes az olyan mártogatós sült falatokhoz, mint a tavaszi tekercs vagy csirkeszárny.
4. Osztrigaszósz
A legenda szerint ez a szósz egy túl sokáig főzött osztrigalevesből született 1888-ban, azóta pedig kihagyhatatlan eleme a kínai konyhának. Gazdag, enyhén édeskés, sós és umamis ízvilága tökéletes pirított zöldségekhez, húsos ételekhez vagy mártogatósokhoz.
Kapcsolódó: Gyors őszi vacsora: ázsiai tészta édes-savanyú káposztával
5. Hoisin szósz
A hoisin jelentése „tengeri”, de valójában nem tartalmaz halat. Az íze inkább édes-sós, és szójababpasztából, szezámpasztából, fokhagymából, illetve különféle fűszerekből készül. Remekül használható pácokhoz, de a vietnámi pho leves mellé is gyakran kínálják.

A hoisin szósz édeskés, sűrű és gazdag ízű, tökéletes választás pácokhoz, mártogatósokhoz. (Fotó: Getty Images)
6. Fekete bab szósz
A szósz lelke a világ legrégebbi szójás ételeként is ismert fermentált fekete bab, amit a fokhagyma, gyömbér, ecet és szójaszósz egészít ki. Ez a markáns, sós, umamiban gazdag szósz szinte bármilyen pirított vagy pácolt ételt feldob.
7. Gochujang
A sűrű, ragacsos, fermentált vörös chili paszta sós, csípős és enyhén édeskés. Koreai chili porból, rizslisztből és szójából készül, amit hagyományosan hónapokig érlelnek a napon. Pácokhoz, levesekhez, mártogatósokhoz is kiváló, és elengedhetetlen olyan klasszikusokhoz, mint a bibimbap vagy a tteokbokki. Csípőssége márkánként eltérő, ezért érdemes kóstolással kezdeni.
8. Halszósz
Apró halak, sok só, és még több türelem. Valójában csak ennyi kell ehhez az erjesztett szószhoz, amely nélkülözhetetlen az ázsiai konyhában. Az illata elsőre erős, de főzés közben elillan, és csak a mély, sós, umamis íz marad. Levesekhez, pácokhoz vagy akár tésztaszószhoz is elég belőle egy-két csepp.
Kapcsolódó: Így készül az ázsiai rizses hús
Kiemelt kép: Getty Images