Együnk, amennyi belénk fér!

Ha jártál mostanában piacon, te is biztosan örömmel nyugtáztad, hogy megjelentek a zsenge, élénk zöld, friss újkáposzták. Elképesztő, hogy mennyire finomak.

Nyersen szinte olyan lédúsak és könnyedek a levelek, mintha jégsalátát enne az ember, de ez a zsenge zöldség kiváló alapja savanyúság, főzelék, klasszikus magyar vagy épp ázsiai ételek elkészítésének is. Egyszerűen lehetetlen nem szeretni! Három isteni receptet hozunk, ha te is reggeltől-estig káposztát ennél. 

Káposztás sztrapacska pirított szalonnával

hetvegi-gasztro-ujkaposzta

Káposztás sztrapacska pirított szalonnával (Recept: Balázs Barbi, Fotó: Körmendi Imre)

Hozzávalók 4 személyre:

  • 60 dkg burgonya
  • 2 tojás
  • 40 dkg liszt
  • őrölt bors
  • 15 dkg húsos szalonna
  • 50 dkg fejes káposzta
  1. A tisztított burgonyát kis lyukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a tojást, a lisztet, 1 teáskanál sót, és nokedli sűrűségű tésztát kavarunk belőle.
  2. Nokedliszaggatóval forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk. Amikor a galuskák feljönnek a víz tetejére, 1-2 percet főzzük még, majd szűrőkanállal hideg vízbe szedjük át őket.
  3. A szalonnát apró kockákra vágjuk, a zsírját serpenyőben kipirítjuk, a megpirult szalonnát kiszedjük.
  4. A zsírt felhevítjük, és a nagyon apróra vágott káposztát alaposan megpirítjuk rajta. Közben sózzuk, borsozzuk.
  5. Amikor megpirult, hozzáadjuk a leszűrt sztrapacskát, azzal is összepirítjuk. Szalonnával megszórva tálaljuk, tejfölt és kovászos uborkát kínálunk mellé.

Paradicsomos káposzta húsgolyóval 

hetvegi-gasztro-ujkaposzta

Paradicsomos káposzta húsgolyóval (Recept és fotó: Vigh Krisztina)

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg gyalult fehér fejes káposzta
  • 2 evőkanál olaj
  • bors
  • 7 dl paradicsomszósz (passzírozott)
  • 1 evőkanál cukor
  • 50 dkg darált sertéshús
  • 2 gerezd fokhagyma
  1. A gyalult káposztát lábasban, kevés olajon megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, aláöntünk 2 dl vizet, és fedő alatt enyhén megpároljuk. Hozzáadjuk a paradicsomszószt, a cukrot, 10 percig főzzük.
  2. A húst összekeverjük a megpucolt, lereszelt fokhagymával, sózzuk, borsozzuk.
  3. Gombócokat formázunk belőle, és a paradicsomos káposztához adva további 15 perc alatt készre főzzük.

Tipp: Ha nincs tojásérzékeny a családban, nyugodtan tehetsz a húsgolyó masszájához egy közepes tojást!

Kovászolt káposzta karfiollal 

hetvegi-gasztro-ujkaposzta

Kovászolt káposzta karfiollal (Recept és fotó: Vrábel Kriszta)

Hozzávalók egy 3 literes üveghez:

  • kb. 1 kg új fejes káposzta
  • 50 dkg karfiol
  • 2-3 darab babérlevél
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor kapor
  • 8 dkg só
  • 1 nagy szelet fehér kenyér
  1. A káposztát vékonyan csíkozzuk fel, a megmosott karfiolt szedjük kis rózsákra. Tegyük őket egy nagyméretű (3 literes) vagy több kisebb, sterilizált befőttesüvegbe, tegyük közé a babérleveleket, a tisztított, egészben hagyott fokhagymagerezdeket és a kaprot.
  2. Melegítsünk fel kb. 2 liter vizet, oldjuk fel benne a sót. Öntsük a zöldségekre, nyomkodjuk le, hogy mindenhol ellepje a víz. Tegyünk a tetejére egy szelet kenyeret, fedjük le gézzel, és meleg időben tegyük érni a napra ugyanúgy, mint a kovászos uborkát szokás. Kánikulában 2-3 nap alatt elkészül, hűtőben pár hétig eláll. Grillhúsokhoz nagyon finom!

Nem csak finom

A friss tavaszi-nyári káposzta nemcsak isteni finom, de nagyon egészséges is. Igazi vitaminbomba, hiszen tele van C-vitaminnal, ami erősíti az immunrendszert, emellett gazdag rostokban is, így támogatja az emésztést és segít a méregtelenítésben is.

A káposzta antioxidánsai védelmet nyújtanak sejtjeinknek, és csökkentik a gyulladásokat a szervezetben, a benne található kénvegyületek pedig segíthetnek a rákmegelőzésben is.

A hab a tortán, hogy kifejezetten alacsony a kalóriatartalma, mégis laktató, így diétába is tökéletesen illeszthető. 

Kapcsolódó: A korábbi hétvégi gasztrókat itt éred el!

Kiemelt kép: Getty Images