A tavasz egyik legizgalmasabb zöld kincse a medvehagyma: illatos, egészséges, és igazi csemege a konyhában. Mutatjuk, hogyan készül belőle mennyei pesztó!

Kevés dolog jelzi olyan egyértelműen a tavasz beköszöntét, mint a medvehagymaszezon berobbanása. Ahogy egy kicsit is enyhébb lesz az idő, az erdőben kitör a zöld forradalom, tömegek bontanak zászlót és indulnak illatos leveleket gyűjtögetni.

Nemcsak mi rajongunk érte: a medvehagyma nevét onnan kapta, hogy a téli álmukból ébredő mackók is ezt keresik először, hogy hosszú téli álmuk után megtisztítsák és energizálják a szervezetüket. És nemcsak a medvéknek tesz jót: ez az illatos zöld levelű növény valóságos vitaminbomba.

Magas C-vitamin tartalma mellett gazdag vasban, magnéziumban és antioxidánsokban is – így támogatja az immunrendszert, serkenti az emésztést, és természetes vértisztító hatással is bír.

A medvehagyma szezonja általában március közepétől május elejéig tart, de érdemes figyelni az időjárást – enyhe telek után már korábban is előbújhat. Gyűjtésekor nem árt az óvatosság: nagyon fontos, hogy biztosan felismerjük, ugyanis könnyen összetéveszthető a mérgező gyöngyvirággal vagy őszi kikericcsel. A medvehagyma legbiztosabb ismertető jele a fokhagymás illat – ha megtörjük a levelet, azonnal érezni lehet.

Ha mégis bizonytalanok vagyunk, inkább vásároljuk meg piacról, megbízható forrásból.

És hogy miért is szeretjük annyira a medvehagymát? Mert sokoldalú. Kiváló levesekbe, salátákba, tojásételekbe, legnépszerűbb formája, a medvehagymapesztó pedig egyenesen ellenállhatatlan. Krémes, friss, illatos – minden étel új dimenzióba lép tőle.

Ha van egy jó nagy csokor frissen szedett, vagy piacon vásárolt medvehagymád, és szeretnél valami igazán különlegeset készíteni belőle, próbáld ki a most következő pofonegyszerű pesztót. Tésztára, pirítósra, szendvicskrémként vagy akár sajtok mellé is tökéletes lesz.

medvehagyma-medvehagymapeszto-recept

Itt az ideje medvehagymát gyűjteni! (Fotó: Getty Images)

Házi medvehagymapesztó-recept

Hozzávalók egy kis üveghez:

  • egy jó nagy marék (kb. 50-60 g) friss medvehagyma
  • 30 g pirított napraforgómag vagy fenyőmag
  • 30 g reszelt parmezán vagy más kemény, érett sajt
  • 1 dl extra szűz olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma 
  • só, bors ízlés szerint
  • pár csepp citromlé
  1. A medvehagymaleveleket alaposan megmossuk, majd konyharuhán megszárítjuk. Fontos, hogy felhasználáskor ne legyenek vizesek, mert akkor túl híg lehet, illetve nehezebben áll össze a pesztónk.
  2. A magokat száraz serpenyőben aranybarnára pirítjuk.
  3. A leveleket feldaraboljuk, majd az összes hozzávalót késes aprítóba tesszük. Először csak kevés olajat öntünk hozzá, majd fokozatosan adagoljuk, míg krémes, sűrű pesztót nem kapunk.
  4. Sóval, borssal, és egy kis citromlével beállítjuk az ízeket. Ha túl sűrű lenne, még egy kis olívaolaj mehet bele.
  5. A kész pesztót tiszta, steril üvegbe kanalazzuk, a tetejére egy vékony réteg olívaolajat öntünk, hogy légmentesen zárjon – így akár egy-két hétig is eláll a hűtőben, de nem lesz esélye, mert pikkpakk el fog fogyni.
  6. Ha nagyobb mennyiségben készítjük, le is fagyaszthatjuk kis adagokban – így egész évben élvezhetjük a tavasz friss ízét!

Amit a gyűjtésről tudni kell

A medvehagyma nem védett növény, természetvédelmi szempontból mégis kiemelt figyelmet érdemel, mert sokan, sokszor, sokat szeretnének belőle hazavinni, a túlszedés pedig hosszú távon veszélyeztetheti az állományt. Ha szeretnénk a következő évben is pesztózni, gyűjtsünk felelősen.

Fontos, hogy csakis a leveleket szedjük le! A gyökér megkímélése elengedhetetlen ahhoz, hogy a növény a következő évben is kihajtson, érdemes ezért ollót vagy kést használni a gyűjtéshez. Tartsuk észben, hogy természetvédelmi területen tilos medvehagymát gyűjteni, és azt is, hogy 2 kg feletti mennyiség gyűjtéshez külön engedély szükséges.

A legjobb, ha csendben, tisztelettel, mértékkel szedünk a medvehagymából (azaz hagyunk másnak is), és közben figyeljük a környezetet is. Mértékletességünket a természet is meghálálja, így jövőre is visszatérhetünk egy adag zöld kincsekért.

Kapcsolódó: Tudtad, hogy a tavasz sztárja nemcsak finom, gyógyít is?

Kiemelt kép: Getty Images