Kevés dolog jelzi olyan egyértelműen a tavasz beköszöntét, mint a medvehagymaszezon berobbanása. Ahogy egy kicsit is enyhébb lesz az idő, az erdőben kitör a zöld forradalom, tömegek bontanak zászlót és indulnak illatos leveleket gyűjtögetni.
Nemcsak mi rajongunk érte: a medvehagyma nevét onnan kapta, hogy a téli álmukból ébredő mackók is ezt keresik először, hogy hosszú téli álmuk után megtisztítsák és energizálják a szervezetüket. És nemcsak a medvéknek tesz jót: ez az illatos zöld levelű növény valóságos vitaminbomba.
Magas C-vitamin tartalma mellett gazdag vasban, magnéziumban és antioxidánsokban is – így támogatja az immunrendszert, serkenti az emésztést, és természetes vértisztító hatással is bír.
A medvehagyma szezonja általában március közepétől május elejéig tart, de érdemes figyelni az időjárást – enyhe telek után már korábban is előbújhat. Gyűjtésekor nem árt az óvatosság: nagyon fontos, hogy biztosan felismerjük, ugyanis könnyen összetéveszthető a mérgező gyöngyvirággal vagy őszi kikericcsel. A medvehagyma legbiztosabb ismertető jele a fokhagymás illat – ha megtörjük a levelet, azonnal érezni lehet.
Ha mégis bizonytalanok vagyunk, inkább vásároljuk meg piacról, megbízható forrásból.
És hogy miért is szeretjük annyira a medvehagymát? Mert sokoldalú. Kiváló levesekbe, salátákba, tojásételekbe, legnépszerűbb formája, a medvehagymapesztó pedig egyenesen ellenállhatatlan. Krémes, friss, illatos – minden étel új dimenzióba lép tőle.
Ha van egy jó nagy csokor frissen szedett, vagy piacon vásárolt medvehagymád, és szeretnél valami igazán különlegeset készíteni belőle, próbáld ki a most következő pofonegyszerű pesztót. Tésztára, pirítósra, szendvicskrémként vagy akár sajtok mellé is tökéletes lesz.

Itt az ideje medvehagymát gyűjteni! (Fotó: Getty Images)
Házi medvehagymapesztó-recept
Hozzávalók egy kis üveghez:
- egy jó nagy marék (kb. 50-60 g) friss medvehagyma
- 30 g pirított napraforgómag vagy fenyőmag
- 30 g reszelt parmezán vagy más kemény, érett sajt
- 1 dl extra szűz olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors ízlés szerint
- pár csepp citromlé
- A medvehagymaleveleket alaposan megmossuk, majd konyharuhán megszárítjuk. Fontos, hogy felhasználáskor ne legyenek vizesek, mert akkor túl híg lehet, illetve nehezebben áll össze a pesztónk.
- A magokat száraz serpenyőben aranybarnára pirítjuk.
- A leveleket feldaraboljuk, majd az összes hozzávalót késes aprítóba tesszük. Először csak kevés olajat öntünk hozzá, majd fokozatosan adagoljuk, míg krémes, sűrű pesztót nem kapunk.
- Sóval, borssal, és egy kis citromlével beállítjuk az ízeket. Ha túl sűrű lenne, még egy kis olívaolaj mehet bele.
- A kész pesztót tiszta, steril üvegbe kanalazzuk, a tetejére egy vékony réteg olívaolajat öntünk, hogy légmentesen zárjon – így akár egy-két hétig is eláll a hűtőben, de nem lesz esélye, mert pikkpakk el fog fogyni.
- Ha nagyobb mennyiségben készítjük, le is fagyaszthatjuk kis adagokban – így egész évben élvezhetjük a tavasz friss ízét!
Amit a gyűjtésről tudni kell
A medvehagyma nem védett növény, természetvédelmi szempontból mégis kiemelt figyelmet érdemel, mert sokan, sokszor, sokat szeretnének belőle hazavinni, a túlszedés pedig hosszú távon veszélyeztetheti az állományt. Ha szeretnénk a következő évben is pesztózni, gyűjtsünk felelősen.
Fontos, hogy csakis a leveleket szedjük le! A gyökér megkímélése elengedhetetlen ahhoz, hogy a növény a következő évben is kihajtson, érdemes ezért ollót vagy kést használni a gyűjtéshez. Tartsuk észben, hogy természetvédelmi területen tilos medvehagymát gyűjteni, és azt is, hogy 2 kg feletti mennyiség gyűjtéshez külön engedély szükséges.
A legjobb, ha csendben, tisztelettel, mértékkel szedünk a medvehagymából (azaz hagyunk másnak is), és közben figyeljük a környezetet is. Mértékletességünket a természet is meghálálja, így jövőre is visszatérhetünk egy adag zöld kincsekért.
Kapcsolódó: Tudtad, hogy a tavasz sztárja nemcsak finom, gyógyít is?
Kiemelt kép: Getty Images