Vannak az életben végtelenül egyszerű örömök. A tojásos nokedli az egyik kedvencem ezek közül. Nem igazán ismerek olyat, aki ne szeretné, amikor frissen kerül elé, különösen, ha roppanós fejes saláta is jár hozzá.
Éppen egyszerűsége miatt olyan finom: ruganyos nokedli, krémes tojás, és egy enyhén savanykás ellenpont a mellé tálalt salátában. Egyszerűen imádnivaló! Akkor meg pláne belezúg az ember, ha hozzáveszi azt is, laktató volta ellenére kifejezetten takarékos étel. Négy főre 1500-2000 forintból még a mai árak mellett is kijön, és senki nem fog éhesen felállni az asztaltól.
A tojásos nokedli számomra a tavasz és a nyár étele: laktat, de nem nehezít el, ráadásul (főleg, ha az embernek van egy klassz nokedliszaggatója) pillanatok alatt elkészül, így nem kell órákat ácsorogni a konyhában. Lehet menni a szabadba!
Mutatunk egy klasszikus, elronthatatlan receptet és egy-két variációs lehetőséget is.
A tökéletes tojásos nokedli receptje
Hozzávalók 4 főre:
- 40 dkg finomliszt
- 1 csapott teáskanál só
- 2 tojás a tésztába
- szükség szerint víz
- 1 evőkanál olaj/zsír/vaj
- 8 tojás a rántottához
- 2 evőkanál vaj vagy olaj
- frissen őrölt bors
Elkészítés:
- Egy nagyobb tálban a lisztet és a sót összekeverjük. Hozzáadjuk a 2 felvert tojást, majd apránként annyi vizet, amennyit felvesz (ez körülbelül 2 deci lesz). Közben egy fakanállal vagy keverőlapáttal folyamatosan dolgozzuk össze a tésztát. A cél, hogy lágy, de nem folyós nokedlitésztát kapjunk.
- Egy nagy lábosban bő sós vizet forralunk. A tésztát nokedliszaggatóval a lobogó vízbe szaggatjuk. Ha nincs nokedliszaggatónk, egy deszkáról vizes késsel is beleszaggathatjuk a kis galuskákat. Ha a nokedlik feljönnek a víz tetejére (ez kb. 2-3 perc), szűrővel kiszedjük, hideg vízzel átöblítjük, vagy hideg vízbe szedjük, majd lecsepegtetjük.
- Egy nagy serpenyőben zsiradékot hevítünk. A 8 tojást egy tálban enyhén felverjük, majd a forró zsiradékra öntjük. Folyamatosan kevergetve lágy rántottát készítünk belőle. Amikor már kezd megszilárdulni, hozzáadjuk a nokedlit, és alaposan összeforgatjuk, hogy minden nokedlit bevonjon a tojás.
- A tojásos nokedlit frissen, melegen tálaljuk fejes salátával.

A tojásos nokedli elkészítése nagyon egyszerű, igaz, járhat némi maszattal (Fotó: Getty Images)
Fejes saláta recept
Hozzávalók 4 főre:
- 1 nagy fej fejes saláta
- 2 dl víz
- 2 ek cukor
- 1 tk só
- 2 ek 10%-os ecet
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csipet bors
Elkészítés:
- A fejes salátát leveleire szedjük, alaposan megmossuk, majd lecsepegtetjük. Ha nagyok a levelek, érdemes őket kisebb darabokra tépkedni.
- Egy kisebb lábosban vagy tálban elkészítjük a salátalevet: a vízben elkeverjük a cukrot, a sót, a borsot és az ecetet, majd addig kevergetjük, amíg minden feloldódik. Ha szeretjük a fokhagymás ízt, egy gerezd fokhagymát is belereszelhetünk.
- A salátaleveleket egy tálba tesszük, ráöntjük az elkészített levet, és óvatosan átforgatjuk.
- Hagyjuk állni hűtőben legalább 15-20 percig, hogy az ízek összeérjenek. A lével együtt kínálhatjuk.
A tojásos nokedli sikerének titka
Mint a legtöbb egyszerű, néhány hozzávalóból készült étel, a nokedli minősége is nagyban függ az alapanyagoktól. A liszt kiválasztása például kulcsfontosságú: a finomliszt is tökéletes, de ha kicsit ruganyosabb állagra vágyunk, egy kevés réteslisztet is hozzáadhatunk. A tojás frissessége is sokat számít: összehasonlíthatatlanul finomabb, ha friss tojásból készül az étel. A legfontosabb pedig, hogy azonnal tálaljuk a galuskánkat, mert ha hosszan áll, száraz lesz, és jelentősen romlik az élmény.
Dobjuk fel a tojásos nokedlit!
A tojásos nokedli önmagában is nagyon finom, de ha van kedvünk, feldobhatjuk még egy kicsit. Reszelt sajttal megszórni bármikor jó ötlet, mint ahogy némi tejfölt is bátran keverhetünk a kész nokedlihez. Ha van kedvünk, apróra vágott, megpirított hagymával, petrezselyemmel is izgalmasabbá tehetjük, vagy egy kevés füstölt sonkával vagy kolbásszal is feldobhatjuk. Így kifejezetten laktató, kiadós ételt kapunk.
A tojásos nokedli mindig biztos siker: bármelyik variációt is próbálod is ki, garantált a siker!
Kapcsolódó: Nemcsak a tojásos nokedli isteni finom!
Kiemelt kép: Getty Images