Ha neked is van otthon mikrohullámú sütőd, biztosan szeretnéd tudni, mi az, amit nem biztonságos ebben az egyébként hasznos kis eszközben melegíteni.
A mikrohullámú sütő az egyik legpraktikusabb konyhai eszköz, mert kis helyen elfér, miközben gyorssá és egyszerűvé is teszi az ételek melegítését. Sőt, az igazi mikro-kalandorok akár egy egész menüt elkészítenek benne levestől az elő- és főételen át a süteményig.
Emlékszel, hogy 20-25 éve mennyi, kifejezetten mikrohullámú sütőre szabott szakácskönyvet lehetett kapni? Nekünk is volt jó pár, néhány egészen figyelemre méltó recepttel. Az akkori felhajtás legfeljebb az air fryer iránti jelenlegi lelkesedéssel vethető össze.
Az első háztartási mikrók egyébként az 1960-as években jelentek meg az Egyesült Államokban, mifelénk pedig a kilencvenes évek végétől lett népszerű ez az eszköz. Azóta pedig szinte minden háztartás (és kollégiumi szoba) alapvető eszközévé vált a csilingelő hanggal jelző kis doboz.
A mikrohullámú sütő sikersztorija annak ellenére töretlen, hogy időről időre felmerülnek aggályok azzal kapcsolatban, sugarai ártalmasak-e az egészségre. A jelenlegi álláspont az, hogy a mikrohullámú sütő biztonságosan használható, mert a készülékek szigorú biztonsági előírások szerint készülnek, ráadásul (a tévhittel ellentétben) nem okoznak jelentősebb tápanyagveszteséget, mint a hagyományos főzés.
Ennek ellenére vannak olyan étel- és italfélék (na meg egy-két az étkezéshez használt holmi), amit soha nem volna szabad a mikróba tenni. Ennek oka, hogy ez sok esetben balesetveszélyes, vagy jelentős állagromlással, esetleg egészségügyi kockázattal jár, ha így tesz az ember.
A mikróba nem való dolgok listáját a galériára kattintva tudod megnézni:
Galéria | 9 kép
haztartas-mikrohullamu-suto-mikro
Kemény tojás. A keményre főtt tojás melegítésekor gőz keletkezik a tojás belsejében, nagy nyomást hozva létre. Ez vágáskor vagy harapáskor „robbanást” okozhat, és megégetheti a szánkat. Inkább vágd negyedekre a főtt tojást, mielőtt mikróba teszed, vagy egészben áztasd pár percig forró vízbe, hogy átmelegedjen.
Fotó megosztása:
haztartas-mikrohullamu-suto-mikro
Polisztirol. Mikrózás során a csomagolási célra használt hungarocell káros vegyi anyagokat bocsáthat ki, emellett megolvadhat vagy el is deformálódhat. Használj inkább üvegtányért vagy edényt helyette, ha mikróznál.
Fotó megosztása:
haztartas-mikrohullamu-suto-mikro
Fogantyús elviteles dobozok. Az ilyen dobozokban lévő fémrészek szikrázhatnak, sőt, akár tüzet is okozhatnak. Tedd át az ételt egy mikrózható tányérra, ha felmelegítenéd az ottonról hozott finomságot.
Fotó megosztása:
haztartas-mikrohullamu-suto-mikro
Vizes bögre. A mikrózott víz túlhevülhet, és hevesen forrni vagy akár robbanni kezdhet, amint megmozdítod vagy hozzáérsz. Víz forralásához inkább használj teafőzőt vagy elektromos vízforralót.
Fotó megosztása:
haztartas-mikrohullamu-suto-mikro
Maradék krumpli. A nem megfelelően tárolt főtt burgonyában Clostridium botulinum baktérium szaporodhat el, amit a mikrózás nem pusztít el. Tedd a főtt burgonyát azonnal hűtőbe, és sütőben melegítsd újra. Csak eszedbe ne jusson alufóliába tekerni!
Fotó megosztása:
haztartas-mikrohullamu-suto-mikro
Felvágottak, kolbászok. A mikrózott feldolgozott húsokban koleszterin-oxidációs termékek (úgynevezett COP-ok) keletkezhetnek, amelyek szívbetegségekkel és gyulladással hozhatók összefüggésbe. Melegítsd inkább sütőben vagy tűzhelyen az ilyesmit, ha feltétlenül szükséges.
Fotó megosztása:
haztartas-mikrohullamu-suto-mikro
Paradicsomszósz. A mikrózott paradicsomszósz gyakran szétfröcsköl, a felgyülemlett gőz pedig akár égési sérüléseket is okozhat. Melegítsd szószod kis lábosban, hogy egyenletesen átforrósodjon. Persze ilyenkor is ügyelj a köpködésre.
Fotó megosztása:
haztartas-mikrohullamu-suto-mikro
Anyatej vagy bébiétel. Az anyatej vagy a bébiétel mikróban való melegítése azért nem ajánlott, mert ez egyenetlen hőelosztás miatt ezek megégethetik a baba száját.
Fotó megosztása:
haztartas-mikrohullamu-suto-mikro
Semmi. Az üresen bekapcsolt mikró károsíthatja a készüléket, és akár tüzet is okozhat. Mindig győződj meg arról, hogy van benne étel vagy edény, mielőtt elindítod.
Fotó megosztása:
Arról, hogy egészségesen használható-e a mikrohullámú sütő, korábban mi is írtunk!
Kiemelt kép: Getty Images