Ha neked is van otthon mikrohullámú sütőd, biztosan szeretnéd tudni, mi az, amit nem biztonságos ebben az egyébként hasznos kis eszközben melegíteni.

A mikrohullámú sütő az egyik legpraktikusabb konyhai eszköz, mert kis helyen elfér, miközben gyorssá és egyszerűvé is teszi az ételek melegítését. Sőt, az igazi mikro-kalandorok akár egy egész menüt elkészítenek benne levestől az elő- és főételen át a süteményig.

Emlékszel, hogy 20-25 éve mennyi, kifejezetten mikrohullámú sütőre szabott szakácskönyvet lehetett kapni? Nekünk is volt jó pár, néhány egészen figyelemre méltó recepttel. Az akkori felhajtás legfeljebb az air fryer iránti jelenlegi lelkesedéssel vethető össze.

Az első háztartási mikrók egyébként az 1960-as években jelentek meg az Egyesült Államokban, mifelénk pedig a kilencvenes évek végétől lett népszerű ez az eszköz. Azóta pedig szinte minden háztartás (és kollégiumi szoba) alapvető eszközévé vált a csilingelő hanggal jelző kis doboz.

A mikrohullámú sütő sikersztorija annak ellenére töretlen, hogy időről időre felmerülnek aggályok azzal kapcsolatban, sugarai ártalmasak-e az egészségre. A jelenlegi álláspont az, hogy a mikrohullámú sütő biztonságosan használható, mert a készülékek szigorú biztonsági előírások szerint készülnek, ráadásul (a tévhittel ellentétben) nem okoznak jelentősebb tápanyagveszteséget, mint a hagyományos főzés.

Ennek ellenére vannak olyan étel- és italfélék (na meg egy-két az étkezéshez használt holmi), amit soha nem volna szabad a mikróba tenni. Ennek oka, hogy ez sok esetben balesetveszélyes, vagy jelentős állagromlással, esetleg egészségügyi kockázattal jár, ha így tesz az ember.

A mikróba nem való dolgok listáját a galériára kattintva tudod megnézni:

 

haztartas-mikrohullamu-suto-mikro
Galéria | 9 kép

Arról, hogy egészségesen használható-e a mikrohullámú sütő, korábban mi is írtunk!

Kiemelt kép: Getty Images