kave-noveny-osi

Tudósok szerint 600 000 évvel ezelőtt is létezett már ez a kávéfajta

Te is ilyet iszol?

Kávé nélkül nem élet az élet – ezt bizonyítja egy újabb felfedezés is. Tudósok ugyanis arra jutottak, hogy az a kávébabfajta, amiből jó eséllyel a ma reggeli kávénk készült, már 600 000 évvel ezelőtt is létezett. Egy új genetikai tanulmány keretében ugyanis sikerült ilyen régi időkig visszavezetni az arabica kávé növényének családfáját.

A kutatók a világ minden tájáról származó kávénövények génjeinek vizsgálatával állították fel a legnépszerűbb kávéfajta családfáját. Eredményeik szerint

a Coffea arabica nevű növény kb. 600 000 évvel ezelőtt született két másik kávéfajta természetes kereszteződéséből – azaz emberi beavatkozás nélkül.

Bár a kutatással a szakemberek azt szerették volna kideríteni, hogyan tehetnék a kártevőkkel és a klímaváltozással szemben ellenállóbbá ezt a növényt, váratlan felfedezésüknek szintén nagyon megörültek.

kave-noveny-osi

Kávé: Hát lehet nem szeretni? (Fotó: Getty Images)

A vizsgált, vadon termő kávénövények eredetileg Etiópiából származnak, de az 1400-as évektől már főleg Jemenben pörkölték és főzték őket. Innen egy népszerű legenda szerint az 1600-as években csempészett át hét nyers kávébabot hazájába egy Baba Budan nevű indiai szerzetes, és ezzel megalapozta a kávé bolygószintű térhódítását.

A legnépszerűbb kávé az arabica

A lágy és viszonylag édes íze miatt kedvelt arabica kávé ma már a globális kávépiac körülbelül 60–70 százalékát teszi ki. A fennmaradó részt a Coffea canephorából előállított robusta uralja, amely egy az arabicánál erősebb és keserűbb ízű kávé.

Az arabica kávé történelmének kibogozásához a kutatók az arabica, a canephora, a Coffea eugenioides és további több mint 30 növény genomját tanulmányozták.

Kutatási eredményeiket a Nature Genetics című folyóiratban tették közzé először.

És hogy egyelőre mit tudni az arabica kalandos történelméről? Nos azt, hogy a növény populációja évezredeken át össze-vissza ingadozott. Mielőtt az ember elkezdte volna termesztéssel szabályozni ezt, a meleg és nedves időszakokban remekül termett, a száraz időszakokat viszont alig élte túl. Ezekben az ínséges időkben csak kevés genetikailag hasonló növény maradt fenn, és azok is igen kitettek az olyan betegségeknek, mint például a levélrozsda.

A kutatók azonban mostani munkájukkal sikeresen azonosították az arabica azon fajtáját, ami ellenállóbb a levélrozsdával szemben.

Ennek köszönhetően egy lépéssel közelebb kerültek eredeti céljukhoz is, nevezetesen, hogy általánosságban szívósabbá tudják tenni a kávénövényeket. Reményeik szerint így egy kicsit tovább velünk maradhat még ez a mennyei ital a klímaváltozás közepette.

Orvosok szerint ekkor jött el az első kávé elfogyasztásának ideje. (Nem ébredéskor!)

Kiemelt kép: Getty Images