Mexikóban választották a világ legjobbjai közé a paraszti konyhájáról híres magyar séfet

Tóth Szilárd a Salt séfje egyedüli magyarként került világ legjobb séfjei közé a The Best Chef listáján!

Tóth Szilárd a budapesti SALT séfje több napos szakmai úton járt Mexikóban, ahol részt vett a The Best Chef Top 100-as lista névsorának kihirdetésén. Szilárdot tavaly már jelölték a világ 100 legjobb séfét bemutató listára (korábban Mészáros Ádámot és Sárközi Ákost is hasonló megtiszteltetés érte), idén pedig – első magyar szakemberként – sikerült fel is kerülni rá. 

A The Best Chef Top 100-as listára két lépcsős folyamat során kerülnek fel a séfek. A listára először minden évben 100 új séfet jelölnek gasztronómiai szakemberek (ez esett meg tavaly Tóth Szilárddal is) gasztrós szakemberek, kritikusok, fotósok. Ezután az új jelöltek mellett az előző évi a top 100-as listán szereplőkre adhatják le a voksaikat a szavazók (The Best Chef szakemberei, az előző év legjobb séfjei és az új jelöltek, akik természetesen magukra nem voksolhatnak). Így összesen 200 jelöltből áll össze végül az éves top 100-as lista. Azért is fontos eredmény ez, mert a szakma egyszerre ismeri el vele a séf kreativitását és a vele dolgozó csapat munkáját. 

A Best Chef Awards célja, hogy világszerte kapcsolatot teremtsen a legjobb séfek között. Emiatt is tartják számon a világ legrangosabb szakmai eseményei között, hiszen messze a legtöbb és legjobb séfek érkeznek, az általában több napig tartó szakmai programokra, melynek legfontosabb estéjen a világ top 100 séfjét mutatják be.

Tóth Szilárd és csapata a séf szatmári gyökereire, a magyar paraszti konyha és az erdélyi konyhaművészet hagyományaira építve hozta létre éttermük egyedi, természetközeli konyháját, melyet az utóbbi időben több rangos elismerés is ért. 2021-ben Michelin csillaggal tüntették ki (amit azóta is sikerült megőrizni), az éttermet nyáron a világ 10 legjobbja közé választották, és elnyerték a fenntarthatóságot méltató Michelin Green Star minősítést is. 

Gratulálunk Szilárdnak és a csapatnak. 

Fotó: Tóth Szilárd, SALT Budapest