Az utóbbi idők legmenőbb, legtartalmasabb főzőműsora indul

Február 17-én új műsorral jelentkezik a Partizán YouTube csatorna. Az Ínség Zavara című, négyrészes sorozat készítői arra tesznek kísérletet, hogy a klasszikus főzőműsorok keretein belül az étkezés társadalmi dimenzióit is megvizsgálják.

Az étkezés életünk egyik legfontosabb, legkomplexebb területe, hiszen az ételekre nemcsak szervezetünk működtetéséhez van szükségünk, de ízükhöz emlékek, érzések kapcsolódnak, a klasszikus, szüleink, nagyszüleink által készített finomságok pedig identitásunk részét képezik. 

Ehhez jön, hogy az elmúlt néhány évtizedben nemcsak külföldön, de itthon is gyökeresen átalakult az étkezéssel kapcsolatos gondolkodásunk:

az, hogy mit eszünk már rég nemcsak ízlésünk és pénztárcánk dolga,

de választásainkat a diétakultúra, a modern táplálkozási irányzatok, a fenntarthatóság kérdései, de még stresszel és gyorsételekkel amortizált emésztőrendszerünk is befolyásolja. Mindemellett a gasztronómia, a főzés óriási divat is lett: a különféle közösségi platformok és videómegosztók legnépszerűbb tartalmai közé tartozó  receptvideók éppen olyan nagyot mennek, mint a kereskedelmi tévék főzőműsorai. Utóbbiak, bár kétség kívül szórakoztatóak, csak nagyon kis részét mutatják be étel és ember egymáshoz fűződő viszonyának. 

A már 2018 óta létező, a szélesebb nyilvánosságba 2020-ban betörő Partizán YouTube csatorna közéleti-politikai témákat dolgoz fel a legkülönfélébb műfajok (riportok, interjúk, show-műsorok) segítségével, a főzés témájához pedig most szintén annak társadalmi vetületei felől közelítenek. Négyrészes sorozatukban négy különböző hátterű, különböző gasztrofilozófiai iskolát képviselő szakácsot hívtak meg, akiknek a magyar társadalom realitásait figyelembe véve kell főzniük a stúdióban:

ételeik megalkotásánál a megfizethetőség, az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás, a főzésre fordítható idő és a fenntarthatóság szempontjait is szem előtt kell tartaniuk.

A szakácsok (Nagy Tamás, Makai Edina, Sajbán Csaba és Szalánczi Anna) a kortárs gasztronómia különféle területeiről érkeztek: fermentálásban és fine diningban vagy canotto pizzában utazó éppúgy van köztük, mint magániskola menzáján dolgozó vagy kortárs magyaros ételeket készítő szakember. Bár a négy terület elsőre mintha nem is lehetne távolabb egymástól, a meghívott szakemberek szemléletében rengeteg a közös vonás: a fenntarthatóság, a társadalmi felelősségvállalás és az emberközpontúság az általuk készített ételek típusától függetlenül összeköti őket. 

Arról, hogy miért megkerülhetetlen, hogy konyháinkban fenntartható, önazonos és szerény módon főzzünk, korábban ebben a cikkünkben írtunk részletesen, az Ínség Zavara pedig nemcsak ezt a szemléletet segít közvetíteni, de segíthet abban is, hogy a főzés és az élelmiszer társadalmi hátterét is jobban megértsük.

Pap Szilárd István, a Partizán szerkesztője politikai és gazdasági témákban segít eligazodni, miközben a műsorban a fenntarthatóság és az egészséges táplálkozás, a mezőgazdaság és az agrárpolitika éppúgy napirendre kerül, mint az ételek és az irodalom kapcsolata.

Kiemelt kép: Getty Images