Íme, a válasz az égető kérdésre: ha a pizza kerek, akkor miért szögletes a doboza?

Mi az oka annak, hogy négyszögletes dobozban szállítják a futárok a kerek tésztát?

„Nem tehetsz mindenkit boldoggá. Nem vagy pizza” – szól a vicces mondás. És hát van is benne némi igazság, hiszen egy ropogós, vékony tésztás pizzára, ami elolvad az ember szájában, mégis ki tudna nemet mondani? Legyen az húsos vagy vegán, a pizza az az étel, ami szinte a végtelenségig variálható (mondjuk ananásszal a tetején), és aligha akad ember a földön, aki ne szeretné (statisztikák szerint évente 5 milliárd pizzát adnak el világszerte). Azonban nem minden esetben vagyunk elégedettek, amikor készhez kapjuk a rendelésünket: a doboz zsírtól tocsog, a gőztől felpuhult és elázott a tészta, a feltét pedig szebb napokat is megélt már.

De vajon a dobozon is sok múlik?

A manapság is ismert pizzásdobozokat a 60-as években találták fel az Egyesült Államokban, pontosabban a Domino’s Pizza megbízásából a deotrit-i Triad Containers nevű csomagolásipari cég fejlesztette ki több éves munkával (ekkor kezdett el igazán elterjedni az otthoni pizzaevés és -rendelés), és gyakorlatilag szinte semmit sem változott azóta, pedig nem ez a legjobb megoldás. Igen:

a szögletes dobozokat könnyebb és olcsóbb előállítani, mivel egyetlen kartonlap is elegendő hozzá, emellett tárolni és kiszállítani is sokkal praktikusabb, helytakarékosabb

– éppen ezért örvend töretlen népszerűségnek. De! Ellene szól , hogy a szögletes dobozok mégiscsak pazarlónak számítanak, hiszen egy kör alakú pizzatésztának egyszerűen nincs szüksége arra az extra helyre, amit egy szögletes doboz biztosít, a legtöbb szakértő pedig a kör alakú dobozokra esküdne. Kerek pizzadoboz-prototípusokkal több vállalat is foglalkozott már az évek során. Először 2004-ben egy John Harvey nevű férfi próbálkozott lekerekített dobozokkal, mert szerinte kevesebb eséllyel csöppen ki belőle a zsír, mint más dobozokból, arról nem is beszélve, hogy a pizza sem ficánkol, ha nincs helye hozzá, tehát a feltét is kevesebb valószínűséggel sérül a kiszállításig.

Fotó: Getty Images

A gyártók elismerték Harvey igazát, de úgy vélték, hogy előállítani sokkal bonyolultabb és drágább lenne, így végül elvetették az ötletét. 2010-ben pedig az Apple akart szabadalmaztatni egy vékony, több szellőzőnyílással is rendelkező dobozt, ami meggátolná, hogy a kiszállításig felpuhuljon a tészta. Bár a szabadalmat még nem tették nyilvánosan elérhetővé, az Apple alkalmazottai azonban előszeretettel használják a vállalati ebédek során. Legutóbb pedig a World Centric (akik komposztálható termékeket állítanak elő az élelmiszeripar számára) rukkolt elő legújabb ötletével: a Pizza Round nevet viselő, kör alakú dobozok amellett, hogy cukornádból és bambuszból készültek, jobban megtartják a hőt, szellőzőnyílásaik segítségével pedig a tészta ropogós állaga is megmarad. És ha mindez nem lenne elég, a szuperdobozban még a pizza is újramelegíthető lenne a mikróban.

Azonban szabadalmak és ötletek ide vagy oda, általában véve a pizzás doboz kialakítása nem sokat fejlődött a szokásos kartonnégyzeten túl

– bár akad néhány ország, ahol szórakoztató dizájnötletekkel is erősítik a mezőnyt: a pizza elfogyasztása után például origamizni is lehet a kartonlapokból.

Míg a pizzadoboz-tervezés világa a legtökéletesebb megoldást keresi, addig nyugodt szívvel foglaljuk le magunkat, és kísérletezzük ki a számunkra legmegfelelőbb pizzatésztát. A házi készítésű pizzában tutira nem lehet csalódni, hiszen ennél frissebben nem is kerülhetne az asztalára (ebben a cikkben New York egyik menő éttermének pizzaspecialistája segít kijavítani az otthoni pizzasütés leggyakoribb hibáit). És akár húsos, akár húsmentes, a ropogós házi pizzával szinte lehetetlen mellélőni – ennek a receptnek például a család legkisebb tagjai is örülni fognak

Kiemelt kép: Getty Images