5 isteni étel, amiben a maradék sült hús finomabb lesz, mint újkorában

Maradt otthon egy kis hús (nem csak) karácsonyról? Vagyunk ezzel így egy páran. Mutatjuk, mint lehet kihozni az el nem fogyott sültből!

Bár az utóbbi években sokan, sokféleképp igyekszünk redukálni húsfogyasztásunkat, a karácsony a legtöbb háztartásban a húst-hússal időszaka még ma is. Ahol pedig sok készül egy-egy ételből, ott bizony maradék is akad jócskán. Mai újrahasznosítós cikkünkben ahhoz adunk tanácsot, hogyan használhatjuk fel az ilyentájt sokaknál hegyekben álló sült hús maradékét. Kár lenne kidobni, nem igaz?

Húsos kása

Nyugalom, nem arra a kására kell gondolni, amivel a hétköznap reggeleinket indítjuk! A magyar konyhában, főleg a régebbi időkben kásának hívták a különféle gabonákból készült egytálételeket, például Márton-napi kedvencünket, az isteni ludaskását. Nos, ilyen, vagy ehhez hasonló  finomságot karácsony után is készíthetünk, elég hozzá egy jó adag zöldséges rizst, kölest vagy épp gerslit főznünk (alaplével vagy adalékmentes leveskockával tegyük, hogy gazdag legyen az íze), majd a főzés végén hozzákeverni a kisebb cafatokra szaggatott húst. Nem tilos, sőt melegen ajánlott belekeverni a hús alatt összegyűlt sült húsos, sós levet is. Ha ügyesek voltunk, szaftos, tápláló és igen finom fogást kapunk ezzel a trükkel. 

Pástétom

A sült hús felhasználásának másik kiváló módja, ha valamilyen pástétomot készítünk belőle, így nemcsak főételben, hanem reggelire vagy vacsorára is feltálalhatjuk. A pástétom szerencsére megint csak olyasvalami, aminek az elkészítéséhez nincs szükség kőbe vésett útmutatókra és lépésről lépésre leírásra. Az aprított (akár késes aprítóval vagy botmixerrel, türelmeseknél késsel) húshoz adjunk valamilyen zsiradékot, ami lehet vaj vagy maga a süt alatt összegyűlt, arannyal felérő lé is, adjunk hozzá aprított hagymát, fűszerezzük sóval, borssal, esetleg mustárral vagy ép kakukkfűvel, tovább dúsíthatjuk esetleg apróra vágott főtt tojással, vagy picire nyesett csemegeuborkával. Egy-két szelet pirítóssal, hagymával, savanyúsággal tökéletes, akár ünnepi reggeli vagy vacsora lehet, de nyugodtan vihetünk belőle a szilveszteri vendégségbe is, hogy legyen, ami felszívja a bólét és a pezsgőt

Csodaszendvics

Ha van egy szép darab húsunk, vékony szeleteket vágva belőle instant tökéletes felvágottra tehetünk szert, amit egy ropogós, kovászos kenyérrel, sok salátával, szószokkal, zöldségekkel és némi sajttal izgalmas főfogássá emelhetünk, ízlés szerint valamilyen salátát is fogyaszthatunk hozzá. Ugyanilyen tökéletesen működik az is, ha a húst tépjük, azaz villával gereblyézve szálazzuk, majd visszadobjuk a pecsenyelébe. Az így keletkezett tépett húst házi vagy kész hamburgerzsömlébe töltve igazi konyhatündérnek álcázhatjuk magunkat.

Tésztabatyu

A különféle házi tészták nemcsak azért jók, mert a bolti ár töredékéért készülnek el, vagy mert összehasonlíthatatlanul jobb az ízük és az állaguk is, mint a kész verzióké, de azért is, mert a belőlük készült batyuk, tasakok, raviolik és tortellinik tökéletesen elnyelik a maradék húsokat is. Aprítsuk össze a maradék sültet, adjunk hozzá kis hagymát, sült zöldséget, egy-egy tojást, ízesítsük, majd töltsük házi tésztabatyuba! Levesbetétnek is tökéletes (kiváló módja lehet a már megunt húsleves újraértelmezésének, ha a belefőtt zöldséggel és hússal töltünk batyut és bolognai módra készítünk brodót, azaz levest), de kevés vajon átpirítva, vagy paradicsomszószban fürdetve megint csak hibátlan fogás jön létre így. 

Cézár saláta

Igazi klasszikus, és mint ilyennek, számtalan az egyéni igényekre, ízlésre szabott verziója létezik. Kezdjük ott, hogy alapvetően csirkével adják, de ha nekünk épp sertés- vagy pulykahúsunk van otthon, bátran nekiállhatunk összedobni ezt a fogást, mert szerencsére senki nem fog autentikusságot számon kérni rajtunk a saját konyhánkban. Sőt, szentségtörésnek hangozhat, de nem kell halálosan komolyan vennünk az alapokat sem, úgy mint szardellás szósz, vagy alapnak csak szívsaláta… Engedjük inkább el az ilyen kényszereket, készítsünk egy minél több (télen elérhető) zöldségből, káposztával, almával, répával összedobott salátaalapot, dúsítsuk sült hússal és egy jó kis öntettel (szardella helyett például fokhagymás, parmezános majonézzel) tökéletes fogást kapunk. Nevezzük el saját magunkról. 

Kiemelt kép: Getty Images