Milyen szakácskönyv kerüljön a karácsonyfa alá? 2. rész

Küldetésemnek tekintem, hogy meggyőzzem a hitetlenkedőket arról, hogy a szakácskönyvek nem egyszerű receptgyűjtemények.

Küldetésemnek tekintem, hogy meggyőzzem a hitetlenkedőket arról, hogy a szakácskönyvek nem egyszerű receptgyűjtemények. Nem bizony, hisz akad köztük szépirodalom, útikönyv, életmódkalauz, tankönyv, enciklopédia, korrajz. És mindegyikben ott van az ígéret új, vagy épp rég elfeledett ízekre, csodás finomságokra. Nagyon személyes könyvajánlóm következik. Íme, rendhagyó szakácskönyvajánlónk 2. része. (Az 1. részért kattints ide!)

Mounir Toub: Gyors arab konyha – Közel-keleti fogások a hét minden napjára (Scolar)

A rendszerváltás környékén Magyarországot is fokozatosan meghódította a nemzetközi konyha; először jöttek az olasz és görög, majd a kínai, indiai, amerikai, tex-mex ételek és innentől kezdve ki-ki megtalálta a maga kedvenceit. Nekem valamiért az arab konyha kimaradt, mert bár minden ízlett, valahogy eszembe sem jutott, hogy itthon is elkészíthetném a klasszikus fogásokat. Ősszel Dubajban töltöttem pár napot és rádöbbentem, hogy ez az ízvilág nagyon közel áll hozzám. Nem olyan fűszeres, csípős, mint általában az egzotikus konyhák, éppen ezért kevésbé megosztó, de a sok zöldség, a nyers és főtt alapanyagok valamint a savas, édes és sós ízek kombinációja egészen különleges élményt ad. Mounir Toub séf megmutatja az alapokat, hogy mitől lesznek olyan karakteresek a gyorsan elkészíthető, egészséges, mégis függőséget okozó arab fogások. 

Noor Murad – Yotam Ottolenghi: A kamra kincsei (Gabo)

Vannak a gasztronómiában olyan figurák, akiknek a kiválóságát senki, de tényleg senki nem vonja kétségbe. Yotam Ottolenghi ilyen. Az izraeli születésű brit séfnek van étterme, több élelmiszerboltja, és számos bestseller szakácskönyv szerzője, de a titka valószínűleg az, hogy pontosan tudja, mire vágyunk otthon, a saját konyhánkban, a saját családunk körében. A zöldségek elkészítésének ő a koronázatlan királya, de kisujjában vannak a húsok és a desszertek is, és valahogy mindig megtalálja a módját annak, hogy újat mutasson, miközben házias ízeket kínál. Legújabb könyvében a séfekből álló csapatával segítenek abban, hogyan lehet az éléskamra polcain, a hűtőszekrényben és a fagyasztóban talált alapanyagokból jót főzni. Különösen jól jön ez a szemlélet most, hogy a járvány óta sokan inkább előrelátóan feltöltik a készleteiket, hogy ritkábban kelljen boltba menni. (A könyv december közepén jelenik meg.)

Cettina Vicenzino: Toszkána ízei (Kossuth Kiadó)

Olaszország olyan nagy, és a gasztronómiája annyira változatos, hogy nem beszélhetünk egységes olasz konyháról, cserébe bármelyik régióba is utazunk, újabb és újabb finomságokkal ismerkedhetünk meg. Toszkána az egyik kedvencem, bármelyik ismerősöm utazik oda, kéretlenül is küldök neki egy listát, hogy miket kell feltétlenül megkóstolnia. (Amikor pedig hazajön, számonkérem, hogy minden megvolt-e.) Cettina Vicenzino könyvében a toszkán vidék összes féltve őrzött, ínycsiklandó receptje szerepel, a klasszikus aperitivektől a könnyű zöldséges és nehezebb húsos fogásokon keresztül a desszertekig. Ebben a könyvben minden megvan ahhoz, hogy a konyhánkban is egy-kettőre hamisítatlan toszkán hangulatot – azaz illatokat varázsoljunk. Az autentikus receptekhez a szerző felkereste a helyi juhtenyésztő-sajtkészítőt, a fagylaltkészítőt, a vidéki gazdaságokat, és a Maremma Michelin-csillagos séfjét is.

Váncsa István: Évszakok ízei (Open Books)

Régen csak azért vásároltam a Gusto magazint, hogy Váncsa István gasztronómiai esszéit elolvashassam. Ennek már legalább húsz éve, mégis egy csomó gondolatot, útmutatást azóta is emlegetek.
Minden szakácskönyve megvan, rendszeresen főzök belőlük, de néha csak úgy az íze kedvéért is előveszem valamelyiket, és elolvasok egy-egy eszmefuttatást, mert a szövegeitől mindig jókedvem kerekedik. Legújabb könyvében 240 receptet kapunk, alapanyagok köré csoportosítva, a rendezőelv pedig a szezonalitás. Fényképet ne keressen senki, viszont már csak a tartalomjegyzéket elolvasni is élmény, van itt minden az egyszerű hétköznapi vacsoráktól az ünnepi lakomákig.

A Pékmesterség magasiskolája – 80 kenyér- és péksüteményrecept (Geopen Könyvkiadó)

A főzés sok szempontból kreativitás kérdése, de a sütéshez elengedhetetlen a precizitás. És mivel pontosan, szépen kell dolgozni, rengeteget számít, ha könnyen követhető leírást, és sok fázisképet, szép ételfotókat kapunk. A Le Cordon Bleu könyvek megbízhatóan szállítják mindezt, a sorozat legújabb kötetében a kelt tészták rejtelmeit ismerhetjük meg. Kiderül az élesztős, a kovászos, az öregtésztás finomságok titka, a legkülönbözőbb klasszikus és tájjellegű kenyerek elkészítésének technikája, de megtanulhatjuk a különleges péksütemények formázását is.

 

 

 

Lepjük meg szeretteinket saját készítésű nyalánksággal – például ezzel a mártogatott édességgel!

Kiemelt kép: nőklapja.hu / Canva